(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slovenskí filmári už desaťročia nevedia ponúknuť veľké témy, ktoré by zaujali aj vo svete

Autor Ivan Hronec september 2018 -

Prekáža vám, že slovenský a český film nebol už takmer 50 rokov v hlavnej súťaži v Cannes? Ak nie, tento článok nečítajte.

Festival Be2Can má 5 rokov. Je kolekciou súťažných a ocenených filmov z troch najvýznamnejších festivalov – v Berlíne, Benátkach a Cannes – s misiou prinášať do našich krajín špičku svetovej festivalovej kinematografie a cieľom provokovať domácu scénu otázkou, prečo tam nie sme.

Toto je podstata konceptu objektívnej dramaturgie. Film nájdeme skôr ako získa Zlatú palmu, ale nakoniec sa Be2Can ego stiahne a presadzuje objektívny fakt, že film má svoje top ocenenie z Cannes a je našou kultúrnou povinnosťou hovoriť o ňom.

Alebo nie?

Alternatívou je sladká provinčnosť. Keď nám to už tak zúfalo tých 50 rokov nejde, mlčme. Nasimulujme si malý, trošku kartelový a vždy príjemne pohodový, nekonfliktný svet. Festivaly predsa máme aj doma, televízia verejnej služby boduje s Belmondom, distribútori sa nehanbia povedať, že hrajú iba to, čo sa im páči, a váš vkus sa musí podriadiť, médiá po kultúre iba surfujú a väčšina kritikov zápasí s priestorom, so životom a túži byť festivalovými, najlepšie z verejných zdrojov platenými dramaturgami.

Chýba mi účasť českého a slovenského filmu v hlavnej súťaži v Berlíne, Benátkach a Cannes, ale aj domáce festivalové štúdie a hĺbkový politický a filozofický diskurz o filme ako zrkadle sveta. Toto je dôvod, prečo nie sme v prvej festivalovej lige. Naše filmové témy nezaujímajú. Naša schopnosť objaviť nové je nulová.

Pozrime si filmy z Be2Can a uvedomme si ich globálnu aktuálnu naliehavosť

Národy sú úspešné a neúspešné. Úspešné dokážu svoje témy medzinárodne presadiť a vytvárať aliancie, ktoré ich chránia. Neúspešné pohodovo žijú, svoje témy riešia pri pive a folklóre, veľké témy nevidia a postupne, v pokoji odchádzajú zo stredu na okraj. S infantilnou fikciou, že je to ich dobre pripravený a svetom neprekuknutý úskok. Vitajte v Be2Can 5 – provokačnom centre filmov, o ktorých sa hovorí.

Ivan Hronec, riaditeľ a zakladateľ festivalu Be2Can

(na titulnej fotografii)

Text je prevzatý z festivalového sprievodcu – Festival Guide – prehliadky Be2Can

 

Viac o festivale a ďalších filmových témach:

Prehliadka Be2Can opäť prináša na Slovensko filmy z veľkých festivalov

Babičky v teniskách milujú najnovšie filmy. Kde? Vo Francúzsku

Hlboký význam banalít života alebo: O čom sa točia dnešné nemecké filmy