(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Šesťdesiaty Medzinárodný strojársky veľtrh s rekordnou účasťou

Autor JF/TS september 2018 -

Jubilejný 60. ročník MSV v Brne ukázal špičkové technológie a to najlepšie z histórie a súčasnosti českého a slovenského priemyslu.

Začiatkom októbra sa na brnianskom výstavisku konalo dovedna šesť priemyselných veľtrhov a zaujímavá výstava pripomínajúca 100 rokov od vzniku Československa.

Záujem o účasť na tomto ročníku bola najvyššia za posledné desaťročie. Všetky pavilóny boli obsadené; zúčastnilo sa 1 651 firiem z 32 krajín. Vystavovatelia sa snažili zaujať kvalitou a nápaditosťou svojich expozícií a predstavili návštevníkom v každom pavilóne atraktívne šou. Špičkové stroje ukážkovo vyrábali priamo na mieste, roboty predvádzali svoje schopnosti, dalo sa pomocou virtuálnej reality preniesť do tovární fungujúcich na princípoch Priemyslu 4.0. Na výstavisku zároveň bolo možné obzrieť sa do histórie, pripomenuli sa legendy českého a slovenského priemyslu a sté výročie vzniku spoločného štátu.

MSV je vlajkovou loďou komplexu niekoľkých priemyselných veľtrhov. Tento rok sa spoločne s ním uskutočnilo ďalších päť medzinárodných veľtrhov, ktoré sú v Brne vždy v párnych rokoch. IMT je prehliadkou kovoobrábacích a tvarovacích strojov, Fond-Ex sa zameriava na zlievarenstvo, Welding na zváraciu techniku, Profintech predstavuje technológie pre povrchové úpravy a Plastex je veľtrhom plastov, gumy a kompozitov.

Po boku českých firiem, či už domácich výrobcov alebo pobočiek zahraničných dodávateľov, boli vystavovatelia z celej Európy i ďalších svetadielov. Podiel zahraničných účastníkov bol, rovnako ako v minulých rokoch, približne polovičný. Najviac ich prišlo z Nemecka, početné zastúpenie mali aj Slovensko, Taliansko a Rakúsko.

Špičkové obrábacie stroje aj nová éra robotiky

Veľtrh si, samozrejme, nenechali ujsť poprední českí výrobcovia obrábacích strojov, ktorí predstavujú aj niekoľko zaujímavých noviniek. Zlínsky výrobca Tajmac-ZPS obsadil v pavilóne P takmer 400 m2, na ktorých vystavuje štyri stroje vrátane významne inovovaného vertikálneho obrábacieho centra MCFV 1260iP. Ďalšiu neprehliadnuteľnú expozíciu mal Kovosvit MAS, ktorý popri iných strojoch priviezol aj úplne nový kompaktný sústruh KL 285 MC. Nový stroj v súlade s pravidlami Priemyslu 4.0 sám hlási, ako je kapacitne vyťažený, je pripravený na robotizáciu, automatizáciu a začlenenie do výrobných liniek. Z výrobcov tvárniacich strojov si zaslúži pozornosť firma Šmeral Brno, ktorá v pavilóne B predstavila prelomovú novinku vo svojom výrobnom programe – hydraulický stroj na presné strihanie so spodným pohonom s typovým označením FBM Šmeral 440.

V pavilóne P sa predstavila aj spoločnosť ABB, ktorej expozícia nazvaná „nová éra robotiky“ patrila k najatraktívnejším. Návštevníci mohli sledovať ukážky robotických riešení, prácu časti linky pre automobilový priemysel, ohýbanie potrubia, ukážku technológie Bin-picking alebo montáž drobných súčiastok. Vidieť sa dali novinky a zaujímavé aplikácie z oblasti digitalizácie, simplifikácie a kolaborácie s využívaním nových technológií a intuitívnejšieho programovania robotov. Atrakciou bola napríklad jednoruká verzia kolaboratívneho robota YuMi, ktorý je zatiaľ najobratnejším a najkompaktnejším robotickým riešením ABB. Len 9,5 kg vážiaci robot môže byť namontovaný napríklad na stenu či na strop a začlení sa do akéhokoľvek výrobného prostredia.

V pavilóne P nechýbala spoločnosť Siemens. Ako jedna z mála zatiaľ nevynechala ani jeden zo 60 ročníkov veľtrhu v Brne. Predstavila napríklad digitálne riešenie pre celý životný cyklus stroja či prítlačné krídlo auta Bugatti Chiron vyrobené aditívnou technológiou (3D tlačou).

Zaujímavú a rozsiahlu expozíciu malo Vysoké učení technické v Brne. V pavilóne Z prezentovalo napríklad projekt jednoducho programovateľného robota Arcor či model továrne na prípravu miešaných nápojov. Vystavilo aj dva pretekárske monoposty zo súťaže Formula Student či lítium-iónový akumulátor na uchovávanie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Česko-slovenský charakter tohtoročného veľtrhu najlepšie ukázal pavilón A1 s výstavou 100RIES a jej 100 príbehmi československých priemyselných legiend uplynulého storočia. K exponátom patrili napríklad tryskový stav, ľahký guľomet vzor 26, hodinky Prim, motocykel Jawa 350 alebo traktor Zetor Crystal v historickej i aktuálnej verzii. Rovnako ako pri prvom Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v roku 1959 bol práve tam nad hlavami návštevníkov zavesený vetroň Blaník L 13. Niektoré exponáty sa do haly nezmestili, napríklad motorový vozeň Strieborný šíp, ktorý záujemcovia mohli obdivovať na koľajniciach pred pavilónom A1 spolu s historickými električkami, autobusmi a trolejbusom. Počas výstavy tiež robot Kuka frézoval dvojmetrovú sochu prezidenta T. G. Masaryka, ktorá je kópiou sochy umiestnenej na výstavisku v roku 1928.

Slovensko bolo partnerskou krajinou MSV 2018. Oficiálna slovenská expozícia obsadila v pavilóne A1 plochu 500 m2, kde spoločne vystavovalo 40 firiem. Dovedna sa na veľtrhu zúčastnilo 107 slovenských vystavovateľov vrátane tradičných strojárskych a priemyselných značiek ako sú Železiarne Podbrezová, Trens CZ alebo ZVL Slovakia.

Bohatý sprievodný program

MSV nemá len výstavnú zložku, ale každoročne sa stáva aj najväčším päťdenným konferenčným strediskom s priemyselným zameraním (nielen) v Českej republike. K najvýznamnejším podujatiam patrí tradičný Snem Zväzu priemyslu a dopravy ČR – kľúčové diskusné stretnutie predstaviteľov vlády s podnikateľskou sférou. V tomto roku mal po prvýkrát česko-slovenský charakter, ktorý podčiarkla účasť premiérov oboch krajín.

Počas veľtrhu sa konal aj dvojdňový B2B projekt Kontakt-Kontrakt, konferencia o spolupráci s Čínou, stretnutie s japonskými firmami z oblasti automatizácie a internetu vecí, konferencie o 3D tlači a desiatky ďalších konferencií a odborných stretnutí.

JF/TS

 05 kraken Frézovacia hlava Kraken

Zlatá medaila MSV 2018 – ocenené exponáty

  • E192E – bezemisný batériový miniexkavátor so sofistikovaným riadením spotreby energie (výrobca Bosch Rexroth).
  • Kraken – frézovacia hlava novej generácie vytvorená aditívnou výrobou (3D tlač) s vysokou úsporou hmotnosti (Regionálny technologický inštitút Plzeň).
  • Hybridný čerpací systém s prstencovým elektromotorom s rekuperáciou (VUT Brno).
  • Studio System – zariadenie pre kovovú 3D tlač v kancelárskom prostredí (MCAE Systems).
  • Valčekovací nástroj Superoll MAC s automatickým nastavením priemeru (Suginami Machine).
  • Ready2_spray – spojenie robota KUKA a lakovacej technológie Dürr.

Prečítajte si k téme:

Súčasťou MSV v Brne je aj výstava o priemyselných legendách

Babiš, Pellegrini a Žiga na veľtrhu v Brne zdôraznili výnimočné česko-slovenské väzby