Babiš, Pellegrini a Žiga na veľtrhu v Brne zdôraznili výnimočné česko-slovenské väzby

Autor JF október 2018 -
P. Pellegrini, A. Babiš, ministri M. Nováková a P. Žiga a šéf výstaviska Jiří Kuliš P. Pellegrini, A. Babiš, ministri M. Nováková a P. Žiga a šéf výstaviska Jiří Kuliš

Na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu si predstavitelia Slovenska a Česka vo veľmi priateľskom duchu pripomenuli sté výročie spoločného štátu.

Na slávnostnom otvorení slovenskej expozície na úvod veľtrhu sa zúčastnili premiéri Andrej Babiš a Peter Pellegrini, ako aj ministerka priemyslu a obchodu ČR Marta Nováková a jej rezortný partner Peter Žiga, minister hospodárstva SR. Slovensko sa pre tento rok stalo partnerskou krajinou tohto tradičného podujatia, ktoré zavŕšilo 60 rokov existencie. Na MSV sa prezentuje rekordných 107 slovenských subjektov, čo je po Nemecku druhé najpočetnejšie zahraničné zastúpenie. Pokiaľ ide o plochu, Slovensko je dokonca najväčším zahraničným vystavovateľom.

Spoločnú históriu dvoch krajín pripomína výstava slávnych českých a slovenských priemyselných výrobkov pod názvom 100 Stories – 100ries. „Tohtoročný MSV sa stal pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa priestorom na prezentáciu spoločnej česko-slovenskej histórie, ale zároveň na ňom ukazujeme Slovensko ako mladú krajinu s inovačným potenciálom,“ povedal pri slávnostnom otvorení minister hospodárstva Peter Žiga. „Spoločný štát priniesol historický impulz nielen pre národnoštátne záujmy, ale aj pre ekonomiku – a nadštandardné väzby nám zostali,“ zdôraznil.

Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) dalo vo svojom pavilóne tento rok priestor 42 inovatívnym a úspešným slovenských subjektom. „Pod značkou Good Idea Slovakia sú tu projekty, ktoré majú potenciál presadiť sa v zahraničí a zároveň ukazujú, že Slovensko je moderná krajina, atraktívna pre investície a podnikanie,“ povedal minister Žiga. Na výstave 100ries sa za slovenskú stranu medzi legendami ocitol traktor Zetor (vyrábali ho v ZŤS Martin), moped Babetta či prvý sériovo vyrábaný osobný automobil na Slovensku – Škoda 743 Garde kupé z roku 1982. Návštevníci si môžu pozrieť napríklad aj aj elektrickú formulu tímu študentov Slovenskej technickej univerzity, ktorá je schopná zrýchliť na 100 km/h za 3,2 sekundy.

Rovnaká zostava politikov sa v ten istý deň na výstavisku zišla ešte raz na slávnostnom sneme českého Zväzu priemyslu a dopravy (SP ČR), ktorý jeho organizátori výnimočne vyhlásili za spoločný česko-slovenský a pozvali naň aj kolegov zo slovenského priemyselného biznisu. Vystupujúci premiéri ČR a SR, ako aj ich hostiteľ, prezident SP ČR Jaroslav Hanák, konštatovali niektoré podobné problémy v ekonomike a priemyselných odvetviach obidvoch krajín. Ide najmä o nedostatok kvalifikovaných pracovných síl (J. Hanák: „nejsou lidi“) pre priemysel, čo brzdí rozvoj firiem aj ekonomík, hoci nominálny rast je na dobrej úrovni. Problém s pracovnou silou pripisujú v oboch krajinách najmä nízkej kvalite a kapacite vzdelávacieho systému. Vedie aj k rastu miezd v niektorých odvetviach, ktorý predbieha rast produktivity práce. Firmy sú potom o. i. motivované viac investovať do automatizácie výroby.

JF

Použité zdroje: MH SR, SP ČR

Prečítajte si k téme:

Šesťdesiaty Medzinárodný strojársky veľtrh eviduje rekordnú účasť

 Obchodný vzťah Slovenska a Česka: obaja sú pre toho druhého exportnou dvojkou


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo