(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Festival Jeden svet a jeho najzaujímavejšie filmy

Autor Zuzana Kizáková október 2018 -
Záber z filmu Veliteľka Arian Záber z filmu Veliteľka Arian Jeden svet

Tak ako každý rok, aj teraz festival tematicky reaguje na aktuálne dianie a chce upozorniť aj na hlasy tých, ktorých chcú umlčať mocní.

19. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet je venovaný spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú. Táto udalosť bude aj témou jedného z filmov.

Bratislavská časť festivalu trvá od 11. do 16. októbra 2018. V programe ponúka 67 domácich aj zahraničných snímok, 21 diskusií s filmovými tvorcami po premietaniach a 20 sprievodných podujatí – diskusií, prednášok aj stand-up šou. Program v Košiciach sa uskutočňuje od 12. do 18. októbra v menšom rozsahu.

„Vzdelávať aj scitlivovať ľudí na dianie okolo nás, no súčasne i v nás samých. Dávať verejnosti i jednotlivcom podnety, čo môžu spraviť – každý sám za seba, aby sme si vytvorili a udržali spoločnosť, ktorá si ctí rovnoprávnosť, toleranciu a slobodu,“ tak opisuje ciele Jedného sveta jeho nová riaditeľka, režisérka a aktivistka Diana Fabiánová. Hlavným organizátorom je organizácia Človek v ohrození.

Ochrana slobody v rôznych formách

Nosnou pre tento ročník je téma ochrany slobody v jej rôznych formách a podobách – od slobody vnútornej a osobnej až po celospoločenskú a politickú. „V programe uvádzame filmy, ktoré riešia morálne a etické dilemy, testujú naše vnímanie dobra a zla, spoločenskej zodpovednosti verzus osobného prospechu či ochrany vlastného života a života našich blízkych,“ vysvetľuje Diana Fabiánová. Ambíciou bolo zostaviť aktuálny ročník tak, aby divákov nabádal k spoločenskej aktivite a prevzatiu osobnej zodpovednosti za to, ako vyzerá a ako funguje krajina, v ktorej žijú.

Program festivalu je rozdelený do 6 festivalových sekcií. Významné snímky venované dejinným okamihom prinesie sekcia Máte právo vedieť. Slepá škvrna zas odhalí fenomény, ktoré sú okolo nás, napriek tomu ich nevidíme, alebo nechceme vidieť. Jednou z ústredných festivalových sekcií je sekcia Hrdinovia a hrdinky, ktorá chce ukázať silu angažovaného jednotlivca. Jeden svet tento rok zaostrí aj na hrdinstvo novinárov, filmárov a aktivistov, ktorí riskujú život v snahe odhaliť pravdu a priniesť ju verejnosti. V novej sekcii Uhol pohľadu snímky i diskusie vyzdvihnú dôležitosť slobody slova a tlače pre každého z nás a pre demokraciu. Práve na pôde Jedného sveta si po prvýkrát budú môcť slovenskí diváci pozrieť aj nový krátky film Osudy slobody režiséra Jakuba Šuvadu, ktorý je venovaný Jánovi Kuciakovi.

Hlavná súťažná sekcia Slovensko a Česko za ľudské práva ponúkne 18 nových slovenských a českých dokumentárnych filmov uplynulého roka, ktoré sa na plátne zaoberajú závažnými aktuálnymi spoločenskými témami. Tri z nich tu budú mať slovenskú premiéru. O víťazovi rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.

Hlavný hosť: Timothy Snyder

Vyše 60 hostí, režisérov, producentov, aktivistov, spisovateľov, historikov, sociológov, enviromentalistov či reportérov z Európy aj z USA prijalo tento rok pozvanie na Jeden svet do Bratislavy. Budú súčasťou diskusií, masterclassov, prednášok. Od témy vraždy Jána Kuciaka cez život Rómov na Slovensku, osud režiséra Olega Sencova vo väzení, utečencov v gréckych táboroch až po otázky pedofílie, anorexie či ochrany životného prostredia.

 Timothy Snyder zdroj Yale University Timothy Snyder (foto Yale)

„Headlinerom“ medzi hosťami je bez pochýb jeden z najrenomovanejších súčasných historikov, svetoznámy spisovateľ a profesor na prestížnej americkej Yaleovej univerzite, špecialista na dejiny strednej a východnej Európy, Timothy Snyder. Na 15. októbra je plánovana jeho účasť na diskusii s názvom Cena slobody v Aule Univerzity Komenského. Bude hovoriť aj o tom, prečo krajná pravica povstáva z popola dejín, prečo politici ako Trump, Le Penová, Salvini, Okamura či Orbán získavajú na popularite. „Myslím si, že Timothy Snyder prijal naše pozvanie aj preto, že vníma situáciu na Slovensku ako hraničnú. Chápe, že práve tu a teraz je dôležité upriamiť pozornosť na slobodu slova a jej ohrozenie. Každá doba potrebuje morálne autority a som hrdá na to, že práve Jeden svet môže slovenskej spoločnosti priniesť takúto osobnosť naživo s jej myšlienkami,“ povedala riaditeľka festivalu Diana Fabiánová.

Živé besedy na pálčivé témy

Na Jeden svet zavíta aj poľská ľudskoprávna aktivistka Anna Alboth, ktorá založila projekt Civil March of Aleppo – občiansky pochod po trase sýrskych utečencov. Spoločná diskusia s Denníkom N pod názvom Vražda, ktorá pohla Slovenskom privíta ako hostí policajného prezidenta Milana Lučanského a šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho. V diskusii relácie .glóbus a Jedného sveta Za Olega Sencova sa budú zhovárať politický komentátor a esejista Jefim Fištejn, zahraničnopolitický analytik Alexander Duleba a režisérka Jana Bučka.

Jeden svet pripravil aj diskusie Súmrak zahraničného spravodajstva s medzinárodnými expertmi, ktorí odpovedia, či sme na konci éry novinárčiny, ako sme ju poznali, Rómsku debatu, besedu Tajné životy: obťažovanie, pedofília, veci, o ktorých mlčíme, Proti prúdu: Ako ustáť globálny konzum aj s praktickými návodmi, čo môže spraviť každý z nás, aby sme ochránili našu planétu alebo Chuť žiť – Za čiernou oponou o poruchách príjmu potravy. Spolu s vydavateľstvom reportážnej literatúry Absynt privíta Jeden svet rodáčku zo Slovenska Evu Umlauf, ktorá ako dieťa prežila peklo koncentračných táborov a napísala o tom knihu Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči aj reportéra Andreja Bána k jeho knihe Slon na Zemplíne.

Zuzana Kizáková, PR manažérka festivalu

Výber zo zaujímavých filmov

Čističi / The Cleaners 

Hans Block, Moritz Riesewieck / Nemecko, Brazília, Holandsko, Taliansko, USA / 2018 / 88 min.

Dnes môže hocikto nahrať na internet hocijaké zábery. No nie všetko, čo nahráme, tam aj zostane. Na tom, aby používatelia videli len schválený obsah, pracujú v anonymite desaťtisíce „čističov“. Ich úlohou je vyhľadávať a vymazávať nežiaduci obsah. Pracujú v utajení, ale filmárom sa podarilo kontaktovať niektorých „moderátorov obsahu“, ktorý pracujú v Manile na Filipínach. Majú skúsenosti s detskou pornografiou i so záznamami islamistického vraždenia. Postupné ničenie psychiky moderátorov však nie je jediný problém tejto profesie. Kde sa snaha zabrániť šíreniu zla mení na nebezpečnú cenzúru?

Hranice práce 

Apolena Rychlíková / Česko / 2017 / 71 min.

Motolská práčovňa, vodňanská hydináreň, pokladnica v supermarkete, továreň na výrobu žiletiek a triedička odpadu. Na každej pozícii strávila novinárka Saša Uhlová zhruba mesiac, ktorý jej bohato stačil nato, aby zistila, že ľudia s minimálnou mzdou skutočne nežijú radostný život. V práci trávia takmer všetok čas, robia nadčasy, chodia na víkendové i nočné zmeny, nepoznajú prestávky, pracujú, aj keď sú chorí. Obed či električenka je pre nich luxusom, ktorý si nemôžu dovoliť. Chudoba je pritom len zlomkom ich trápenia. Dokument Apoleny Rychlíkovej získal na MFDF v Jihlave v roku 2017 ocenenie pre najlepší český dokumentárny film roku i Cenu divákov.

Keď príde vojna / Až přijde válka 

Jan Gebert / Česko, Chorvátsko / 2018 / 76 min.

Osemnásťročný Peter býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijako neodlišuje od rovesníkov. Cíti sa ako vlastenec a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom uprostred slovenských lesov prešlo vyše dvesto mladých mužov, ktorí hľadajú vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú jeho autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť, plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy ako politik.

Nič sa neodpúšťa / Rien nʼest pardonné 

Vincent Coen, Guillaume Vandenberghe / Belgicko, Francúzsko, Maroko / 2017 / 62 min.

Zineb El Rhazoui sa netají kritickým názorom na islam a náboženstvo. Za slobodou prejavu odišla z Maroka do Francúzska, kde sa stala novinárkou v satirickom časopise Charlie Hebdo. Film sleduje päť kľúčových rokov jej života (2011 – 2016). V roku 2015 musí Zineb prekonať šok, že medzi obeťami teroristického útoku boli aj jej kolegovia z redakcie. Vyrovnáva sa so životom pod neustálou hrozbou a za masívnych bezpečnostných opatrení. V tejto situácii sa pripravuje na narodenie svojho dieťaťa. Napriek strate ilúzií o bezpečí uprostred západnej spoločnosti neprestáva odhodlane bojovať proti fanatizmu.

Paywall: Obchod s vedou / Paywall: The Business Of Scholarship 

Jason Schmitt / USA, Kanada, Spojené kráľovstvo / 2018 / 65 min.

Paywall: Obchod s vedou je dokumentárny film, ktorý sa sústreďuje na potrebu otvoreného prístupu k výskumu a vede. Spochybňuje logiku, pri ktorej putuje 25,2 miliardy dolárov ročne do komerčných akademických vydavateľstiev, skúma 35- až 40-percentný zisk, ktorý generuje najväčšie akademické vydavateľstvo Elsevier, a všíma si, ako je možné, že marže vydavateľov sú vyššie než majú niektoré najziskovejšie technologické spoločnosti ako Apple, Facebook či Google. Autori sami dodržiavajú model otvoreného prístupu: film je zadarmo na streamovanie aj sťahovanie, na súkromné aj verejné použitie.

Pred zločinom / Pre-Crime 

Monika Hielscher, Matthias Heeder / Nemecko / 2017 / 88 min.

V uliciach mesta nás takmer neustále sledujú kamery a počítače o nás zhromažďujú všemožné osobné dáta: čo máme radi, s kým sa stretávame, čo sme robili posledný mesiac. Polícia v niekoľkých svetových metropolách už začala systematicky prepájať tieto informácie v snahe znížiť mestskú kriminalitu. Zhromaždené detaily zo života sledovaných občanov rozhodujú, či ich polícia preventívne vyhodnotí ako pravdepodobných kriminálnikov, alebo potenciálne obete trestného činu. Slúžia technológie 21. storočia skutočne na ochranu pred nekalými živlami alebo pomáhajú prehlbovať predsudky a napätie v spoločnosti?

Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov / Rosijskaja deržava protiv Olega Sencova 

Askoľd Kurov / Estónsko, Poľsko, Česko / 2018 / 70 min.

Ukrajinský filmový režisér a scenárista Oleg Sencov sa ako občiansky aktivista jasne postavil proti anexii Krymu. Ruská bezpečnostná služba ho následne zatkla a obvinila okrem iného z prípravy teroristických útokov. Predložené dôkazy a priebeh procesu vyvolali vlnu pochybností a množstvo medzinárodných protestov.

Zdravie za milión 

Lenka Moravčíková-Chovanec / Slovensko / 2018 / 29 min.

V slovenskom zdravotníctve zomiera zbytočne niekoľko tisíc ľudí ročne. Ľudia, ktorí upozorňujú na príčiny tohto stavu, potrebujú neobyčajne širokú ľudskú a mediálnu podporu, aby si kompetentní škandál vôbec všimli. Pokiaľ bude vyvodzovanie zodpovednosti a trestanie vinníkov stále utópiou, budú sa počty odvrátiteľných úmrtí neustále zvyšovať.

Zlodeji času / Time Thieves 

Ako korporácie bez nášho vedomia speňažujú náš čas a ako sa podľa ich vlastných slov stali zo sociálnych sietí „noví hodinári“. Kto sa ešte nedostal do situácií, ako keď ho letecká spoločnosť prinútila vytlačiť si letenky a zaregistrovať vlastnú batožinu, čím spoločnostiam šetrí obrovské peniaze v podobe odpracovaných hodín? Kto nestrávil hodiny skladaním nábytku alebo nebojoval so samoobslužnou pokladnicou? Kto má vlastne komu platiť za všetku túto prácu?

Biomasaker

Jana Bučka / Slovensko / 2018 / 30 min.

Dokument z cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami. Životné prostredie na Slovensku je v kritickom stave. Čelíme novodobej „ekocíde“. Film rozpráva príbeh jednotlivca v boji s mocenskými štruktúrami a zároveň poukazuje na odvrátenú stranu využívania alternatívnych zdrojov energie.