(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Aero ukázalo nové prúdové lietadlo L-39NG

Autor Tobiáš Tvrdík október 2018 -

Roll-outu v českom podniku Aero Vodochody Aerospace sa prizeral rad významných hostí vrátane premiéra Andreja Babiša. Firma je súčasťou skupiny Penta.

Slávnostné predstavenie formou vyrolovania prvého predsériového lietadla z hangáru je dôležitým míľnikom pre tento ostro sledovaný projekt. Naznačuje, že vývoj a výroba nového lietadla L-39NG pokračujú podľa plánu. Ďalším krokom je príprava lietadlo na prvý let, ktorý by mal prebehnúť ešte do konca tohto roka.

Roll-outu sa 12. októbra 2018 prizeral rad významných hostí – vojenskí predstavitelia niekoľkých štátov, už potvrdení zákazníci a potenciálni záujemcovia o lietadlo spolu s politickými a diplomatickými delegáciami vrátane predsedu vlády.

„Letecký priemysel mal v Českej republike vždy silnú tradíciu. Projekt L-39NG ukazuje, že u nás máme výrobné schopnosti stále na vysokej úrovni. Je dôležité, že česká vláda podporuje tento projekt, pretože má pre český export veľkú pridanú hodnotu z hľadiska technológií a posilňuje konkurencieschopnosť českého priemyslu,“ uviedol v príhovore Andrej Babiš.

Aero Vodochody je s celkovým počtom 6 700 dodaných strojov historicky najväčším výrobcom ľahkých prúdových lietadiel v Európe a jedným z najväčších na svete. Od roll-outu zatiaľ posledného typu L-159 však ubehlo už viac ako dvadsať rokov.

„Keď sme v roku 2006 Aero kupovali, firme sa nedarilo dobre a začať vyvíjať nové vlastné lietadlo nebolo reálne. Preto sme zvolili stratégiu, aby Aero budovalo svoju pozíciu ako priamy dodávateľ najväčších svetových leteckých výrobcov. Zároveň sme si však udržali dôležitých členov vývojového tímu, aby sme zachovali know-how Aera. Ako dnes môžeme vidieť, bolo to správne rozhodnutie,“ objasnil Marek Dospiva, zakladajúci partner skupiny Penta Investments.

V roku 2016 Aero oznámilo plán posilniť svoju vojenskú výrobu a vrátiť sa medzi hlavných svetových výrobcov cvičných a ľahkých bojových lietadiel. Úspech novej generácie legendárneho L-39 Albatros, ktorú predstavuje typ L-39NG, je pri dosahovaní tohto cieľa kľúčový.

„L-39NG predstavuje budúcnosť českého leteckého priemyslu. Stavia na kombinácii toho najlepšieho z tradície českej leteckej výroby s modernými technológiami a ponúka najlepšie riešenie pre výcvik pilotov i pre ľahké bojové misie. Už teraz si lietadlo L-39NG získalo veľkú medzinárodnú pozornosť aj prvých zákazníkov a komunita užívateľov našich lietadiel tak ďalej porastie,“ povedal prezident a CEO Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Strategickým partnerom projektu nového prúdového cvičného lietadla je česká spoločnosť Omnipol. „Dnešný roll-out je pre L-39NG dôležitým krokom. Sme hrdí, že Omnipol v júni 2015 vstúpil do tohto projektu ako strategický partner a polovičný investor spolu s našimi kolegami s Aero Vodochody Aerospace,“ povedal prezident spoločnosti Omnipol Jiří Podpěra.

Kvalitný a perspektívny stroj

L-39NG je vysoko efektívne prúdové cvičné lietadlo schopné plniť úlohu ľahkého bojového lietadla nasadzovaného proti pozemným cieľom. Ide o jednomotorové dvojmiestne lietadlo s vyspelým digitálnym kokpitom, ktorý zahŕňa sofistikovaný palubný virtuálny výcvikový systém a prilbový zameriavač HMD (Helmet Mounted Display).

Lietadlo L-39NG je kľúčovou súčasťou inovatívneho konceptu výcviku vyvinutého v Aere, ktorý ponúka moderné vybavenie pre pozemné školenia, nové učebné metódy a prostredie a rozsiahle využívanie technológií virtuálnej reality a umelej inteligencie. Je navrhnuté tak, aby mohlo spoľahlivo slúžiť desiatky rokov pri zachovaní jednoduchej údržby.

Vývoj L-39NG sa v ostatných dvoch rokoch výrazne zrýchlil, aby bolo možné dodržať termín dodania prvého lietadla zákazníkovi už v roku 2020. V roku 2017 sa začala fáza industrializácie a predsériovej výroby, v rovnakom roku Aero dokončilo dohody so všetkými významnými dodávateľmi a partnermi projektu, medzi ktorými je 40 českých firiem a viacero zahraničných spoločností. Na konci roka 2017 Aero získalo certifikáciu pre avioniku a inštaláciu motora, úplnú certifikáciu nového lietadla chce firma dosiahnuť do konca roka 2019.

Aero Vodochody očakáva, že celosvetový dopyt po cvičných lietadlách dosiahne v najbližších 10 – 15 rokoch objem až 3 000 strojov. Väčšina dnes používaných cvičných lietadiel sa blíži ku koncu svojej životnosti, navyše nezodpovedajú súčasným požiadavkám na výcvik pilotov pre bojové lietadlá štvrtej a piatej generácie. Konzervatívny odhad Aera je, že by v nasledujúcich desiatich rokoch mohlo dodať okolo 150 lietadiel.

Krátko pred roll-outom prebehla v Aere 3. konferencia používateľov lietadiel L-39. Zišli sa na nej zástupcovia 18 štátov, ktoré majú skúsenosti s prevádzkovaním týchto legendárnych cvičných strojov. Väčšina účastníkov konferencie využila príležitosti zúčastniť sa na roll-oute a zoznámiť sa s novou generáciou lietadiel, ktorá má ambíciu nadviazať na úspechy svojho predchodcu.

L-39NG

Lietadlo L-39NG je moderný a efektívny ľahký prúdový stroj schopný plniť úlohu ľahkého bitevného lietadla a jednotného a komplexného lietadla pre plnohodnotný výcvik pilotov moderných vzdušných síl. Vychádza z aerodynamickej koncepcie pôvodného L-39, avšak využíva súčasnú technológiu a vybavenie.

Pohon obstaráva moderný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémom TAP Blue, ktorý používateľom zaisťuje vysokú letuschopnosť a predvídateľnosť údržbových nákladov. Avionika lietadla je pripravená pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie a môže byť do značnej miery prispôsobená požiadavkám zákazníka. L-39NG je vybavený piatimi závesnými bodmi pre nesenie výzbroje.

Súčasťou projektu je aj široké spektrum simulačných technológií vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku. Strategickým partnerom projektu L-39NG je spoločnosť Omnipol, ktorá sa na 50 % finančne spolupodieľa na vývoji lietadla.

Aero Vodochody Aerospace

Aero Vodochody Aerospace, a. s., sa zameriava na vývoj a výrobu civilných a vojenských lietadiel; je najväčším leteckým výrobcom v Českej republike a jedným z najstarších leteckých výrobcov na svete.

V oblasti vlastných lietadiel je Aero stálym partnerom viacerých armádnych letectiev a má silnú pozíciu na trhu s vojenskými cvičnými a ľahkými bojovými lietadlami. Vďaka stovkám stále používaných lietadiel L-39 a najmä vďaka svojmu novému lietadlu L-39NG sa Aero profiluje ako líder na svetovom trhu s prúdovými cvičnými lietadlami.

V oblasti civilného letectva je partnerom najväčších leteckých výrobcov v širokej škále projektov. V posledných rokoch pritom firma prijala zodpovednosť nielen za výrobu, ale aj za vývoj štrukturálnych častí lietadiel vďaka niekoľkým risk-sharingovým programom.

Omnipol

Omnipol, a. s., je globálnym systémovým integrátorom a dodávateľom obranných, bezpečnostných a leteckých systémov už od roku 1934. Okrem leteckej techniky a leteckých cvičných systémov sa sústreďuje predovšetkým na obrannú a bezpečnostnú elektroniku.

Firma začala novú etapu rozvoja, keď vstupom do pardubickej firmy ERA vytvorila podmienky pre rozmach unikátnych pasívnych (neviditeľných) sledovacích a rozpoznávacích systémov novej generácie nesúcich značku VERA-NG. Ten dopĺňajú ďalšie typy pasívnych systémov (napr. SDD) a poskytujú tak komplexné riešenie kontroly vzdušného, námorného aj pozemného priestoru na princípe „vidieť a nebyť videný“.

Okrem obranných systémov je Omnipol tiež dodávateľom technologických výrobných celkov pre potravinársky priemysel.

Tobiáš Tvrdík, Aero Vodochody Aerospace

Multimédiá