(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slovenský a ruský minister rokovali v Tatrách o ekonomickej spolupráci

Autor MH SR október 2018 -
Vľavo v strede: veľvyslanec Alexej Fedotov a minister Denis Manturov Vľavo v strede: veľvyslanec Alexej Fedotov a minister Denis Manturov

V Tatranskej Lomnici zasadala Medzivládna komisia pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou.

Hlavnými témami rokovania boli hospodárska spolupráca v obchode, investíciách a energetike. Slovenskú delegáciu viedol minister hospodárstva Peter Žiga a na čele ruskej delegácie bol minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Popri oficiálnych rokovaniach sa uskutočnili aj stretnutia zástupcov podnikateľov z oboch krajín.

Prepad a rast obchodu

V rokoch 2013 až 2016 sa vzájomný obchod medzi Slovenskom a Ruskom prepadol o viac ako 50 %, situácia sa však začala v minulom roku zlepšovať. „Zdá sa, že najhoršie roky máme za sebou. V minulom roku narástla obchodná výmena skoro o 20 % a pozitívny trend pokračuje aj v tomto roku. Dobrá ekonomická spolupráca s Ruskom je pre našu krajinu dôležitá a kľúčová je aj pre oblasť energetickej bezpečnosti,“ zdôraznil po rokovaní Peter Žiga. Zlepšuje sa aj situácia v oblasti cestovného ruchu. Počet turistov z RF u nás vlani narástol o 22 % a ich prenocovaní o 34 %, čím sa zaradili na 9. miesto.

Spolupráca firiem

„Ideme cestou spolupráce aj na firemnej úrovni v našich aj tretích krajinách. Vidíte, že mnohí v tejto miestnosti nepotrebujú ani prekladať. Je to znamenie, že spolupráca v kultúre, ekonomike alebo diplomacii, prekonáva bariéry a sankcie,“ povedal ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov.

Obaja ministri vyzdvihli úroveň spolupráce. Zhodli sa, že Slovensko môže byť pre Rusko bránou na trhy EÚ a pre slovenské firmy sú zasa ruské regióny dobrou obchodnom príležitosťou.

Súčasťou sprievodného programu medzivládneho rokovania bolo Podnikateľské fórum, ktoré organizovala agentúra SARIO a Slovensko-ruská podnikateľská rada. Zúčastnilo sa na ňom približne po 20 slovenských a ruských podnikateľov.

Minister Manturov u premiéra Pellegriniho

Deň pred rokovaním prijal ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova predseda vlády SR Peter Pellegrini. Ocenil spoluprácu pri dodávkach energetických surovín a skonštatoval, že dodávky ruského plynu, ropy aj jadrového paliva na Slovensko v minulom období boli v súlade so záväzkami. Vyjadril záujem pokračovať v dlhodobej spolupráci v oblasti dodávok plynu z Ruska na Slovensko, ako aj tranzitu plynu cez naše územie do iných štátov Európy.

MH SR/ÚV SR