(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Spoznáte, že máte infarkt? Únava aj závrate patria medzi varovné príznaky

Autor NTK október 2018 -
Spoznáte, že máte infarkt? Únava aj závrate patria medzi varovné príznaky Pixabay

Vedeli ste, že všetky infarkty nie sú rovnaké a že najmä u žien sa príznaky môžu líšiť? Niektoré sú menej viditeľné, takže je dobré vedieť, čo všetko vás môže na blížiaci sa infarkt upozorniť.

V prvých troch hodinách akútneho infarktu môže odumrieť až šesťdesiat percent srdcového svalu, preto je dôležité reagovať čo najrýchlejšie. Šance na prežitie sú potom vysoké.

Ženy mávajú odlišné príznaky ako muži

Podľa štatistík zomiera na choroby obehovej sústavy viac ako 53 percent žien oproti 44 percentám mužov. Problém je v tom, že ženy infarktovým príznakom nevenujú pozornosť a „predýchavajú“ ich. Príznaky u žien sú často zameniteľné s inými príznakmi. Veľa z nich napríklad pri infarkte bolesť na hrudníku, ktorá je typická u mužov, necíti. Objavujú sa ale iné symptómy. Viete, ktoré to sú?

Nevoľnosť a zvracanie

Tieto príznaky pociťuje až 80 percent žien (ale aj niektorí muži) pred blížiacim sa infarktom. Nebezpečné sú kvôli tomu, že len máloktorú ženu napadne, že ide o infarkt, v domnení, že ide len o obyčajnú črevnú virózu. Dosť často tento príznak zamieňajú s pálením záhy.

Pocit nepohodlia

Nieže by každý pocit nepohody bol hneď príznakom, že sa k vám blíži infarkt. Avšak veľa žien opisuje, že pred infarktom cítili pocit ťažoby, nepohodlie alebo tlak na hrudníku. Tento pocit sa môže objavovať aj niekoľko týždňov, takže ho opäť ženy považujú za prejav tráviacich ťažkostí. 

Dýchavičnosť alebo kašeľ

Samozrejme, dýchavičnosť môže vyvolať aj stres, ale ak sa k nej pridajú ďalšie symptómy, ako sú chvenie, bolesti v hrudníku alebo chrbte, potom je možné, že vás postihol infarkt. Aj pretrvávajúci kašeľ môže signalizovať srdcové problémy.

Bolesti čeľuste

To, že pri infarkte bolí rameno alebo bolesť vystreľuje do ľavej ruky, sa všeobecne vie. Viete však, že pri ňom môže bolieť aj čeľustný kĺb? Nervy pripojené k čeľusti priliehajú k srdcu. Ak je bolesť pravidelná, zrejme ide o problémy so zubami. Keď sa ale vyskytne táto bolesť náhle a zhorší sa pri námahe, zrejme súvisí so srdcom.

Závrate

Ak sa vám často točí v hlave, môžete mať samozrejme nízky alebo vysoký krvný tlak. Avšak v prípade infarktu sa závraty môžu vyskytnúť tiež, pretože sa do srdca nedostáva dosť kyslíka. Keď sa k nim pridá aj dýchavičnosť a takisto vás zalieva studený pot, je zle.

Extrémna únava

Ste naraz častejšie unavená aj pri bežných aktivitách? Musíte sa zastavovať, aby ste sa nadýchla, a najradšej by ste spala celý deň? Spozornite, môže ísť o prejav toho, že sa krv nedostáva do srdca dosť rýchlo, a tak hrozí infarkt.

BL

Zdroj: netky.sk