(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

GreenWay výrazne rozšíri sieť nabíjacích staníc pre autá, investíciu podporí EIB

Autor Aaron Fishbone, Dušan Ondrejička október 2018 -
Sieť nabíjacích staníc GreenWay sa čoskoro rozšíri aj do Česka a Pobaltia. Sieť nabíjacích staníc GreenWay sa čoskoro rozšíri aj do Česka a Pobaltia.

Európska investičná banka požičia 17 miliónov eur skupine GreenWay, ktorá pôsobí zatiaľ na Slovensku a v Poľsku a chce expandovať ešte ďalej.

Spoločnosť GreenWay predstavila svoj investičný plán pre elektromobilitu a služby nabíjania v strednej a východnej Európe (CEE) v celkovej hodnote 34 miliónov eur. Dňa 22. októbra 2018 v Bratislave podpísala investičnú dohodu v objeme 17 miliónov eur s Európskou investičnou bankou (EIB), ktorá umožní naplnenie tohto plánu. Ide o prvú pôžičku v CEE v rámci programu EIB s názvom InnovFin – Financie EÚ pre inovátorov na energetické demo projekty. Na príprave sa podieľala aj Európska komisia.

Najväčší poskytovateľ nabíjania

GreenWay je najväčším poskytovateľom služieb nabíjania pre elektrické vozidlá v CEE; aktuálne prevádzkuje sieť asi 120 nabíjacích staníc na Slovensku a v Poľsku. Nové ciele spoločnosti zahŕňajú: 

  • Inštaláciu viac ako 850 ďalších nabíjacích staníc, čo prinesie 1. Zvýšenie počtu nabíjacích staníc a ich typov na existujúcich trhoch a ponuka viac nabíjacích príležitostí rastúcemu počtu vodičov elektrických vozidiel. 2. Rozšírenie siete GreenWay na nové trhy v krajinách CEE. 3. Zjednotenie siete nabíjacej infraštruktúry v regióne a umožnenie plynulej jazdy cez väčšie územie – aby vodiči nepotrebovali prístupové karty pre viacero rôznych služieb nabíjania.
  • Zintenzívnenie výskumu a vývoja, tým priniesť do regiónu najnovšie špičkové technológie, ako napríklad viac GridBooster systémov – stacionárnych batériových systémov na ukladanie energie alebo ultrarýchle nabíjacie systémy s výkonom až 350kW.
  • Ponuka excelentného zákazníckeho servisu pre vodičov elektrických vozidiel, tým zvýšiť popularitu jazdy na elektromobiloch a urýchliť ich zavádzanie.
  • Prípravu infraštruktúry tak, aby nebola prekážkou intenzívneho zavádzania elektrických vozidiel.

Výskum a vývoj v spoločnosti GreenWay sa zameriava na zavádzanie špičkových technológií a testovanie prepojenia elektrických vozidiel, nabíjacej infraštruktúry a ukladania energie. Elektrické vozidlá sú vlastne tiež batérie na kolesách, ktoré majú schopnosť využiť energiu na ďalšie napájanie (napríklad domova) alebo pri veľkom dopyte poskytnúť energiu sieti. Možnosti pre vytváranie čistejšej energie a jej uskladnenie, kým bude potrebná, sú už takmer neobmedzené. Infraštruktúra pre nabíjanie elektrických vozidiel je kľúčovým prvkom tohto cyklu tvorenia, ukladania a využitia energie a hľadanie maximálneho využitia tohto cyklu je kľúčovou súčasťou plánu GreenWay.

Povedali k zámerom v elektromobilite

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič: „Ekonomická budúcnosť Európy závisí od toho, či budeme lídrom v prelomových riešeniach budúcnosti – a čistá mobilita je toho neodmysliteľná súčasť. Trh s elektrickými autami bude v nasledujúcich rokoch dynamicky rásť a ruka v ruke s tým porastie aj potreba hustej, spoľahlivej siete nabíjacích staníc. Odhadujeme, že v EÚ ich budeme do roku 2020 potrebovať 800-tisíc. Teší ma preto, že projekt GreenWay so silným inovačným prvkom je prvý stredoeurópsky projekt, ktorý benefituje z nástroja InnovFin EDP. Zaplátať dieru v nabíjacej infraštruktúre je nevyhnutné pre dôveru ľudí v nízkoemisné a bezemisné autá. Inovácie sú zasa nevyhnutné pre dlhodobú konkurencieschopnosť Európy.“

Viceprezident EIB Vazil Hudák: „Modernizácia energetickej infraštruktúry, či už zvyšovaním kvality plynovej distribučnej siete alebo zvyšovaním dostupnosti nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá, je dôležitá pre posilnenie konkurencieschopnosti Slovenska a zlepšenie životného prostredia. Podpora tejto investície do inovatívnej energie mimoriadne dobre zapadá aj do cieľov Slovenskej aliancie pre batérie, ktorú sme nedávno založili spoločne s Európskou komisiou a slovenskou vládou.“

Peter Badík, spoluzakladateľ GreenWay: „Našou víziou v GreenWay je zdravšia a čistejšia stredná a východná Európa vďaka rozšírenému využitiu elektrickej mobility. Sme hrdí na podporu a dôveru Európskej investičnej banky pri presadzovaní tejto vízie. Financovanie EIB je základným komponentom nášho 34-miliónového plánu pridať niekoľko sto nabíjacích staníc v regióne, zaviesť špičkové technológie, zlepšiť služby zákazníkom a posilniť našu vedúcu pozíciu na trhu. Teraz, keď pracujeme na odstraňovaní prekážok pre masový príliv elektrických vozidiel do tohto regiónu, je čas, aby sa miestne samosprávy, automobilový priemysel a ďalší hráči spojili a podporili prechod na čistejšiu a zdravšiu elektrickú dopravu.“

EIB požičia aj SPP-Distribúcii

Európska investičná banka bude zároveň financovať investičný plán spoločnosti SPP-Distribúcia na modernizáciu jej plynárenskej distribučnej siete. Spoločnosti požičia 60 miliónov eur na projekt zahŕňajúci najmä výmenu a obnovu starých kovových plynovodov a pozemnej infraštruktúry s cieľom zvýšiť bezpečnosť a prevádzkovú spoľahlivosť siete.

Transakcia je pokračovaním spolupráce medzi EIB ako bankou EÚ a hlavnou plynárenskou distribučnou spoločnosťou na Slovensku. Dvoma predchádzajúcimi pôžičkami od EIB v celkovej výške 135 miliónov eur sa financovali investície do životného prostredia, bezpečnosti a modernizácie siete.

Aaron Fishbone, GreenWay

Dušan Ondrejička, EIB