(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ľadový expres Košice – Dobšiná bol hitom sezóny; kraj zatraktívni ďalšie lokality

Autor LB október 2018 -
Ľadový expres Košice – Dobšiná bol hitom sezóny; kraj zatraktívni ďalšie lokality Foto: Youtube/KRT

Priamy turistický vlak doviezol z metropoly východu pred ľadovú jaskyňu spolu 2 600 ľudí. Na budúci rok ho posilnia o ďalší deň a pripravia podmienky na zimnú premávku.

Mimoriadny turistický vlak zriadila na začiatku leta krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košice región turizmus a premával počas letných prázdnin každú sobotu. Cieľom bolo prilákať viac turistov do južnej časti Slovenského raja, ktorá je oproti tej severnej menej prístupná a navštevovaná. Predtým museli turisti z Košíc na ceste vlakom do tejto časti kraja aspoň raz prestupovať.

„Na budúci rok plánujeme posilniť tento vlak o nedeľu. A tiež zaviesť podobné vlaky aj do iných častí kraja,“ informovala riaditeľka Košice región turizmu Lenka Vargová Jurková. KOCR chce obnoviť lanovku na Geravy v Slovenskom raji, zvýšiť atraktivitu Zemplínskej šíravy a pritiahnuť turistov aj k jazeru Beňatina pri Sobranciach.

Na porovnanie – do južnej časti Slovenského raja ročne zavíta do 20 000 ľudí, zatiaľ čo jeho severnú časť s tiesňavami navštívi asi pol milióna turistov. Rožňavský región je turisticky atraktívny aj v zime. Navyše, tento rok pri Dobšinej obnovia areál bežeckého lyžovania. Aj preto krajská organizácia uvažuje o priamych vlakoch aj v zimných mesiacoch.

Do budúcej letnej sezóny pripravuje KOCR niekoľko noviniek. Chce napríklad vybudovať vyhliadkový chodník pri spomínanom beňatinskom jazere a najmä zveľadiť Zemplínsku šíravu. Podľa Lenky Vargovej Jurkovej vyhlásili architektonickú súťaž na promenádny chodník, ktorý má viesť po jej brehu.

Dodajme, že turistický vlak Ľadový expres premával v uplynulej sezóne každú sobotu od 7. 7. do 1. 9. 2018 zo stanice v Košiciach do železničnej stanice Dobšinská ľadová jaskyňa a späť. Nástup a výstup bol možný aj v Kysaku, Margecanoch, na Dedinkách a v Stratenej.

Podobný turistický vlak, navyše s prepravou bicyklov, mali k dispozícii aj Bratislavčania, avšak museli naň prestúpiť v Záhorskej Vsi a potom sa dopravili do Plaveckého Podhradia. Podľa hovorkyne Bratislavského kraja Lucie Formanovej prepravil tento vlak s názvom Záhoráčik v sezóne takmer 10 000 ľudí a tiež bude premávať aj v roku 2019.

Lenka Bodová, RTVS

 

Mohlo by vás zaujímať:

Krajská organizácia podnecuje v Košičanoch aj cudzincoch chuť urobiť si výlet

Košický kraj pozýva na virtuálnu prehliadku Dobšinskej ľadovej jaskyne

Tanky a múzeum vo Svidníku sú prístupné celoročne

Multimédiá