(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Jaguar otvoril závod pri Nitre; je v ňom robotizovaná linka novej generácie

Autor JF október 2018 -
Závod JLR pri Nitre Závod JLR pri Nitre AMP

Automobilka Jaguar Land Rover oficiálne otvorila nový závod na Slovensku. Zamestnáva zatiaľ niečo vyše 1 400 ľudí a vyrába autá typu Land Rover Discovery.

Príprava a výstavba jednej z najväčších investícií v histórii Slovenska trvala asi tri roky. Po spustení plnej prevádzky by mal závod ročne vyprodukovať 150 000 áut, túto kapacitu však spoločnosť podľa slov prevádzkového riaditeľa Alexandra Wortberga dokáže v prípade potreby zvýšiť aj na dvojnásobok. Prvé auto zišlo z výrobnej linky nového závodu v septembri; firma bude typ Discovery vyrábať už len tu. Produkcia bude postupne narastať na plnú kapacitu a zároveň sa bude zvyšovať aj počet zamestnancov – do dvoch rokov by ich mal byť dvojnásobok, asi 2 800. V závode tiež začnú s výrobou ďalšieho modelu, ktorý však firma zatiaľ nešpecifikovala. Väčšinu produkcie pôjde na vývoz dovedna na viac ako 170 zahraničných trhov. Celý rad komponentov, ako napríklad sedadlá a kolesá, bude závod odoberať od subdodávateľov zo Slovenska.

rsz 1ampnet photo 20181025 156511 Land Rover Discovery vystavený v areáli nitrianskeho závodu (v popredí)

Plocha závodu pri Nitre je asi 300 000 metrov štvorcových. Je to prvá výrobná prevádzka v Európe s inštalovaným dopravníkovým systémom Kuka PULSE (Propulsion Using Linear Synchronous Energy), ktorý podľa výrobcu zabezpečuje o 30 percent rýchlejšie posúvanie na linke oproti bežným dopravníkovým systémom. Takisto lakovňa je vysoko automatizovaná.

Celková suma investície koncernu je na úrovni 1,4 miliardy eur (teda 1 miliardy libier), k tomu sa pridáva 129 miliónov eur štátnej pomoci. Nitra je ďalším krokom v globálnej stratégii expanzie spoločnosti, a to po spustení výroby v čínskom spoločnom podniku v roku 2014 a v brazílskom závode v roku 2016, ktorú dopĺňa výroba na základe kooperácie v Indii od roku 2011 a v Rakúsku od minulého roka.

Z aktuálneho počtu pracovníkov JLR v Nitre je 98 percent slovenských občanov a zároveň okolo 30 percent ich tvoria ženy. V rámci druhej fázy náboru chce výrobca prijať ďalších 850 ľudí. Noví pracovníci obvykle absolvujú dvanásťtýždňový školiaci program v tréningovej akadémii, do vybudovania ktorej spoločnosť investovala 7,5 milióna eur.

Na slávnostnom otvorení závodau 25. októbra sa zúčastnil aj predseda vlády SR Peter Pellegrini. V príhovore vyzdvihol skutočnosť, že „Slovensko má zdravé podnikateľské prostredie atraktívne pre významných svetových investorov". Investičná pomoc od vlády pre projekt bola podľa neho opodstatnená, čo potvrdil aj nedávno vydaný súhlas Európskej komisie.

JF/TS

Multimédiá

Ako pracuje linka so systémom Kuka PULSE