(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Minister Érsek: Stavebníctvo malo dobrý rok, pripravujeme vylepšenie pravidiel

Autor Árpád Érsek október 2018 -
Minister Érsek: Stavebníctvo malo dobrý rok, pripravujeme vylepšenie pravidiel MDV SR

Už dnes môžem povedať, že v rezorte dopravy máme za sebou dobrý rok. Podarilo sa nám veľa vecí, o ktorých sa dlhšie iba hovorilo.

Okrem mediálne veľmi ostro sledovaných posunov na výstavbe dvoch kľúčových tunelov na D1, teda Čebrať a Višňové, sa nám podarilo doriešiť aj problémy s chýbajúcim procesom EIA na juhozápadnom obchvate Prešova, kde sa tiež už naplno rozbehla výstavba. Veľkú radosť mi robí výstavba obchvatu Košíc, ktorá ide veľmi dobrým tempom a pokračuje aj výstavba na Kysuciach.

Kľúčové však z môjho pohľadu boli iné zmeny. Avizovali sme, že rok 2018 bude rokom súťaží. A dodržali sme to. Rozbehli sa súťaže na dokumentáciu desiatok kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest naprieč celým Slovenskom. Ich dokončenie je základným predpokladom pre budúcu výstavbu, aj trh sa teda vie lepšie orientovať, keď vidí, na čo všetko sa postupne pripravujeme.

Mediálne boli oveľa viac sledované súťaže na výstavbu nových úsekov, ktoré sa postupne vypisujú. Aj tu riešime predovšetkým kritické miesta v cestnej infraštruktúre, kde sme už technicky pripravení stavať. Okrem už dnes rozsúťažených úsekov by mali ešte do konca tohto alebo na prelome rokov 2018 a 2019 pribudnúť aj súťaže na úsek R2 s tunelom Soroška alebo južný obchvat Košíc.

Problém je, rovnako ako v minulosti, proces verejného obstarávania. Nielen v prípade ciest, ale aj modernizácie železničných koridorov sú stavebné práce odkladané pre neustále rozpory a námietky súťažiacich. Škodí to trhu, ale moje možnosti sú v tomto smere obmedzené. Preto som veľmi rád, že Národná diaľničná spoločnosť postupne prichádza s tým, o čom sa už roky hovorilo, a to je multikriteriálne rozhodovanie, kedy cena nebude jediným kritériom, ale bude sa prihliadať aj na kvalitu realizačného tímu alebo náklady údržby. Verím, že sa prejaví kvalita profesionálnych firiem, ktoré budú schopné konkurovať nielen cenou v súťaži, ale aj kvalitným dielom na konci výstavby. Dúfam, že na tento rok sa bude aj spätne spomínať v tomto smere ako na prelomový.

Viem, že stavebníctvo nie je iba o diaľniciach. Pre celý trh vrátane malých firiem je možno oveľa dôležitejší ako výstavba diaľnic nový stavebný zákon, ktorý by mal byť impulzom pre jednoduchšiu, ale zároveň aj kvalitnejšiu výstavbu. Ukázalo sa, že stavebný zákon je naozaj citlivá téma, ale blížime sa k jeho definitívnej podobe a ešte túto jeseň by sme chceli finálny návrh predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.

Árpád Érsek, minister dopravy a výstavby Slovenskej republiky

Zdroj: Kvartálna analýza slovenského stavebníctva Q3/2018