(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Kreativita sa najlepšie realizuje v Londýne a New Yorku

Autor Peter Dustan október 2018 -
Londýn Londýn Pixabay

V rebríčku GPCI, ktorý zostavil japonský inštitút pre urbánne stratégie, vysoko bodovali aj Tokio a Paríž.

Londýn, New York, Tokio a Paríž boli – v tomto poradí – znova komplexne vyhodnotené ako svetovo najatraktívnejšie mestá z hľadiska príťažlivosti pre kreatívnych jedincov aj spoločnosti. Každoročná správa GPCI od roku 2008 porovnáva 44 veľkomiest, pričom vychádza zo 70 ukazovateľov v šiestich kategóriách, ktorými sú: ekonomika, výskum a vývoj, kultúra, možnosti pre život, životné prostredie a dostupnosť mesta. 

GPCI – Global Power City Index – vydáva japonská výskumná inštitúcia s názvom The Mori Memorial Foundation's Institute for Urban Strategies, ktorú založila developerská spoločnosť Mori Building.

Londýn: jasná jednička, NY napreduje, Paríž sa zotavuje, Tokio je iné

„Naj“ štyri mestá a ich poradie zostávajú od minulého roka nezmenené. Londýn pokračoval v prudkom napredovaní a dokonca zlepšil svoje výsledky využívajúc silnú pozíciu od konania Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2012. Mesto sa zlepšilo vo svojej predtým najslabšej kategórii, ktorou boli možnosti pre život. Najsilnejšou stránkou je kultúrna interaktivita mesta.  Napriek tomu, že existuje neistota vzhľadom na odchod Británie z EÚ, vysoké hodnotenie vo všetkých siedmich kategóriách stále dáva Londýnu potenciál premeniť výzvy na možnosti a ešte posilniť vedúce postavenie.

Napriek globálnym krízam má New York v GPCI najlepšie výsledky, od vzniku hodnotenia. Silný je najmä v kategórii podpory startupov a rozmanitosti pracovných možností. „City“ tiež obhajuje top pozíciu v oblasti výskumu a vývoja a v oblasti ekonomiky, kde mu pomáha aj sadzba korporátnej dane z príjmov. Životné prostredie a možnosti pre život sú slabšími stránkami mesta.

Tokio je v prvej desiatke najlepších miest vo všetkých kategóriách s výnimkou životného prostredia. Podarilo sa mu dostať do prvej desiatke aj v kategórii možností pre život a to vďaka zlepšeniu počtu celkovo odpracovaných hodín. Japonská metropola zlepšuje svoje výsledky každý rok od roku 2015, ale pretože bola relatívne slabšia v plnení záväzkov k zlepšeniu klímy, v kategórii životné prostredie spadla z 12. na 29. miesto. Tak ako Londýn v roku 2012, aj Tokio dúfa, že posilní svoje dobré hodnotenie pred a po hosťovaní Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2020.

Paríž klesol po teroristických útokoch v roku 2015 na 4. miesto. Teraz sa zotavuje a zlepšuje svoje celkové výsledky vrátane zvyšovania počtu zahraničných návštevníkov. Mesto bude vďaka hosťovaniu Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2024 pravdepodobne súperiť s Tokiom v zlepšovaní výsledkov v jednotlivých kategóriách hodnotenia.

Ďalší v Top 10: dvakrát Európa, trikrát Ázia

Ďalšími mestami v prvej desiatke podľa GPCI sú Singapur, Amsterdam, Soul, Berlín, Hongkong, Sydney. Singapur (5. miesto) je tradične silné mesto v oblasti ekonomickej slobody, sadzby dane z príjmu právnických osôb, a medzinárodných konferencií. Momentálne získal prvé miesto v spokojnosti zamestnancov v pracovnom živote a prvé miesto v Ázii za podporu rozvoja startupov. Zvýšenie návštevnosti mesta cudzincami a vysoký počet prisťahovaných cudzincov charakterizujú Singapur ako hlavné ázijské centrum medzinárodného obchodu.

mapy

Amsterdam (6. miesto) obhajuje výborné hodnotenie ako mesto, ktoré podporuje obchod a rozvoj techniky. Získal prvenstvo v podpore rozvoja informačných a komunikačných technológii a ôsme miesto v podpore startupov. Ohodnotili ho ako mesto ponúkajúce vysokú kvalitu života a získal druhé miesto hneď za Singapurom v kategórii spokojnosti zamestnancov v pracovnom živote. Podobne získal vysoké hodnotenie v dostupnosti (6. Miesto celkovo).

Soul (7. miesto) znova získal vysoké hodnotenie v kategórii výskumu a vývoja, tretie miesto v počte výskumníkov, mesto bolo piate vo vynaložených výdavkov na vývoj a výskum a druhé v počte patentov. V kategórii životné prostredie boli všetky ázijské mestá dobré v boji proti klimatickým zmenám (Soul bol 14.) a v recyklovaní odpadu (Soul bol 1.).

Berlín (8. miesto) dosiahol top hodnotenie v oblasti možností pre život a celkové šieste miesto v oblasti kultúrnej interakcie vďaka jeho bohatým možnostiam v tejto oblasti. Berlín má silné stránky v oblasti životného prostredia, nakoľko je vedúcim mestom v Európe (4. mesto na celom svete) v recyklovaní odpadu a medzi top 10 mestami je prvý (celosvetovo 5.) v množstve zelene v meste.

Hongkong (9. miesto) je celkovo piatym mestom v kategórii ekonomiky. Politika podpory podnikania mu získala prvé miesto v kategórii ekonomickej slobody a druhé miesto v kategórii sadzby dane z príjmov právnických osôb. Vďaka dobre fungujúcemu prístavu získal prvé miesto v oblasti medzinárodnej lodnej nákladnej prepravy. Mesto bolo taktiež na prvom mieste v Ázii (celkovo na 3. mieste) v ponuke univerzitného vzdelania.

Sydney (10. miesto) získalo piatu priečku v ekonomickej slobode a siedmu v rôznorodosti pracovných príležitostí. Mesto tiež excelovalo v životnom prostredí, kde má prvé miesto medzi top 10-tkou. Excelentná kvalita ovzdušia Vďaka nízkemu obsahu oxidu siričitého a dusičitého obsadilo Sydney prvé miesto v kvalite ovzdušia a štvrté miesto v kategórii emisií. Celkovo toto mesto získalo šieste miesto v rámci plnenia si klimatických záväzkov.

Peter Dustan

graf a

graf b