(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Pivné špeciály na zimné večery

Autor Hana Šimková november 2018 -

Výrobcovia tradične koncom roka prichádzajú so sezónnymi edíciami, vyrobenými s využitím pozmenených technológií a špeciálne vybraných surovín.

Výrazná horkosť, prepojená s plnou sladovou chuťou. To je výsledok práce sládkov z Kráľovského pivovaru, ktorí opäť navarili špeciálne pivo na jesenné a zimné dni. Vo svetlom Svätomartinskom špeciáli 13° si vychutnáte to najlepšie, čo priniesla úroda českého chmeľu.

Svätomartinský ležiak

Záver jesene a zima sa tradične spájajú s odpočinkom po celoročnej práci. Bol to čas, kedy bola úroda pod strechou, a naši predkovia sa odmeňovali svätomartinským hodovaním. Pri ňom nesmelo chýbať ani výnimočné pivo vyrobené z prvej úrody ručne česaného chmeľu. Také pivo už dlhé roky varia aj sládkovia z Kráľovského pivovaru a nazvali ho podľa novembrového sviatku svätého Martina. Varí sa iba raz za rok a v pivniciach dozrieva päť týždňov.

Čerstvý chmeľ odrody žatecký poloraný červenák a špeciálna technológia chmelenia za studena robia toto pivo zaujímavým. Svätomartinský špeciál 13° sa vyznačuje osobitou chmeľovou vôňou a výraznou, príjemnou horkosťou. Pivárov oslovuje aj plnou sladovou chuťou a jantárovou farbou, ktorú získava vďaka tradičnému dlhému zreniu v ležiackych pivniciach krušovického pivovaru. Pivo sa čapuje vo vybraných zariadeniach na celom Slovensku  od začiatku novembra do vypredania zásob.

„Na svoju tradíciu sezónnych špeciálov sú krušovickí sládkovia mimoriadne pyšní. Svätomartinský špeciál 13° je už roky obľúbený medzi pivármi aj na Slovensku, a aj túto jeseň im odhalí kvalitu úrody toho najlepšieho českého chmeľu – žateckého poloraného červeňáku,“ hovorí Naďa Kasalová, brand manažérka značky Krušovice.

Technológia studeného chmelenia sa pri výrobe piva využíva už takmer dvesto rokov. V počiatkoch pomáhala udržať pivo dlhšie čerstvé, čo využívalo najmä britské námorníctvo pri doprave piva do kolónií. Okrem lepších konzervačných vlastností sa týmto spôsobom z čerstvého chmeľu do piva dostáva viac vôní, vďaka čomu získava Svätomartinský špeciál aj plnší, intenzívnejší chmeľový charakter.

Tmavé kvasinkové a Medový porter

Ďalšia značka z koncernu Heineken, Zlatý Bažant, zasa pokračuje vo svojej tradícii sviatočných pivných špeciálov a v tomto roku prináša na trh dve exkluzívne tmavé pivá pre dlhé večery a sviatočné chvíle. Už od októbra nájdu pivári na výčapoch pivo Zlatý Bažant Tmavé Kvasinkové s výraznou karamelovou vôňou a jemným tónom ovocia, bohatou krémovou penou a plnou chuťou. V obchodoch opäť nebude chýbať historicky najúspešnejší pivný špeciál uplynulých dvanástich rokov – Zlatý Bažant Medový Porter.

Pivo Zlatý Bažant Tmavé Kvasinkové je vyrobené podľa originálnej receptúry z pšeničného sladu, štyroch jačmenných sladov – svetlého, karamelového, bavorského a farebného – a zo žateckého chmeľu. Svojou receptúrou nadväzuje na rovnomenný špeciál z roku 2011, pri varení tohtoročnej lahôdky však majstri pivovarníci využili aj pšeničný slad, ktorý pivu so stupňovitosťou 13,9° dodal príjemnú hutnosť. Toto pivo sa bude počas tohtoročnej zimy čapovať vo vybraných prevádzkach.

V chuti piva Zlatý Bažant Tmavé Kvasinkové dominujú banánové a ľahké ovocné tóny. Typický jemný zákal je spôsobený pivovarskými kvasnicami vrchného kvasenia, ktoré boli použité výnimočne pre tento typ piva,“ hovorí Karol France, obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko.

Pre obohatenie sviatočných chvíľ v pohodlí domova prináša Zlatý Bažant do obchodov obľúbené tmavé pivo Zlatý Bažant Medový Porter. Za posledných šesť rokov sa stalo až tradíciou na sviatočných stoloch Slovákov. Toto tmavé pivo so stupňovitosťou 19° (6,7 % alkoholu) je vyrobené zo štyroch druhov sladu a s pridaním medu; má charakteristickú sýtu, takmer čiernu farbu, výrazný korenistý buket a lahodnú sladovú chuť s jemným dozvukom chuti medu.

Hana Šimková, Heineken