(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Tanky a múzeum vo Svidníku sú prístupné celoročne

Autor Paper Life november 2018 -
Tanky a múzeum vo Svidníku sú prístupné celoročne OOCR Šariš – Bardejov

Severovýchod Slovenska má čo ponúknuť aj mimo hlavnej sezóny. Zaujímavé miesta ocenia napríklad hostia celoročne fungujúcich zariadení neďalekých Bardejovských kúpeľov.

Severovýchodný cíp našej krajiny je obľúbenou destináciou napríklad pre priaznivcov vojenskej histórie, a to najmä ako miesto oslobodzovacích bojov v Druhej svetovej vojne. Hlavná sezóna trvá od 1. mája do 15. októbra, potom Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, prevádzku čiastočne obmedzuje. Vyhliadková veža nad bojiskom a samotný Pamätník Československej armády na Dukle, ktorý je prírodným areálom a národnou kultúrnou pamiatkou počas sezóny patrí k najnavštevovanejším lokalitám regiónu.

Areál s tankami a lietadlom je prístupný stále, múzeum v niektorých dňoch

Celoročne je otvorené Vojenské múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Dokumentuje spomínanú kapitolu vojnových dejín; jeho expozícia predovšetkým podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Okrem toho venuje pozornosť aj nemenej ťažkým bojovým operáciám Prvej svetovej vojny, ktoré sa tu odohrávali v rokoch 1914-1915 po prielome ruských vojsk. V múzeu sú autentické fotografie, osobné pamiatky, rôzne zbrane a nálezy z bojísk. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky, pri ktorej sa s obľubou fotografujú hlavne deti a mládež. V jej susedstve stojí od roku 1954 pamätník sovietskej armády na mieste, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov, ktorí tu padli na jeseň 1944.

Svidník Dukla UNADJUSTEDNONRAW thumb d12

Príťažlivosť regiónu rastie

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov Radomír Jančošek k tomu poznamenáva: „Od roku 2017 je našim členom v OOCR aj mesto Svidník a tým sa zvýšila atraktivita ponuky severovýchodu Slovenska pre cestovný ruch. K atrakciám pamiatok UNESCO v meste Bardejov a kúpeľníctva v Bardejovských kúpeľoch sa pridala vojenská história. Návštevníci v sezóne z vyhliadkovej veže obdivujú bojisko na Dukle a mimoriadne atraktívne je pre nich dotýkať sa tankov a inej ťažkej bojovej techniky rozmiestnenej v areáli prírodného múzea a okolo cesty do Svidníka. Lozenie po tankoch a bojovej technike a fotografovanie sa s nimi fascinujú hlavne deti a mládež.“ Organizácia aj v roku 2018 zaznamenala úspešnú hlavnú sezónu s ďalším nárastom počtu návštevníkov. Tí boli najviac z iných častí Slovenska, ale zvýšil sa aj počet Poliakov.

Ďalšie zaujímavosti Svidníka

Okresné mesto Svidník (12 450 obyvateľov) je centrom podduklianského regiónu, ktorý je o. i. úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Spolu s okolím a jeho pestrou prírodou ponúka návštevníkom možnosti na oddych, šport, turistiku a rekreáciu. V letnom období sú atrakciami Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska a Rusínsky festival.

Vo Svidníku sa nachádza aj Múzeum ukrajinskej kultúry, ktoré je pobočkou Slovenského národného múzea a predstavuje najstaršie „národnostné“ múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je aj skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, so súborom vzácnych ikon. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.

Vojnovú históriu regiónu pripomína okrem múzea aj socha generála Ludvíka Svobodu, veliteľa 1. československého armádneho zboru, v centre Svidníka. Toto mesto nesklame ani milovníkov kúpania v krytých bazénoch, ktoré možno nájsť v celoročne prevádzkovanom komplexe Aquaruthenia. V zime sú v okolí aj možnosti lyžovania a sánkovania.

Paper Life