(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Kongres Slovlog: logistika 4.0, inteligentné riešenia, potreby priemyslu, medzinárodné prepojenia

Autor JF/Atoz november 2018 -
Kongres Slovlog: logistika 4.0, inteligentné riešenia, potreby priemyslu, medzinárodné prepojenia Pixabay/Jungheinrich

Tradičné stretnutie odborníkov v Bratislave sa sústredilo na aktuálne trendy, očakávania aj riziká v logistike na Slovensku.

Cieľom každého ročníka Slovlogu je informovať a inšpirovať logistických profesionálov, aby mohli využiť najnovšie poznatky vo svojej praxi, a zároveň im poskytnúť priestor na nadviazanie nových obchodných kontaktov. Podujatie, ktoré sa už s poradovým číslom 12 uskutočnilo v Bratislave, ponúklo jednodňový konferenčný program, organizované „speed-dating“ stretnutia BizLOG a networkingový večierok – Logistický Business Mixer.

Logistické témy v programe konferencie

Logistika 4.0 – automatizácia v internej logistike: Marián Jančík zo spoločnosti Jungheinrich sa zaoberal tým, čo znamená pre logistiku uplatňovanie konceptu Priemyslu 4.0. V tejto súvislosti priblížil poloautomatizované a automatizované riešenia dodávané ako celok od jedného dodávateľa.

Inteligentné riešenia pre efektívnu logistiku: Marián Osúch zo spoločnosti Marpex vo svojej prezentácii predstavil využitie automatizácie v praxi. V rámci neho napríklad nasadenie technológií Pick-to-Light, RFID, regálov s automatickým objednávaním či FIFO regálov a tiež bezdrôtové privolávanie obsluhy.

Transformácia dodávateľského reťazca budúcnosti: V prostredí stále sa zvyšujúcich zákazníckych požiadaviek zohráva digitalizácia dôležitú úlohu v zlepšovaní poskytovaných služieb a optimalizácii nákladov. Digitalizácia spotrebiteľov má dosah na vývoj dodávateľského reťazca. Prezentácia Nica Schütza z DHL Supply Chain Slovakia predstavila, ako tento proces vplýva na ľudí, zákazníka aj firmy – a predovšetkým, ako prispieva k inovatívnym riešeniam v rámci dodávateľského reťazca.

Sklady budúcnosti: Dopyt po nových logistických priestoroch stále rastie, ale zákazníci sú ešte náročnejší a pozemkov je málo. Ako vidia budúcnosť skladov developeri a nájomcovia? Budú bez ľudí, poschodové, pod zemou alebo vo vzduchu? V paneli o tom diskutovali Peter Jánoši z P3 Logistic Parks, Martin Stratov z Prologisu, Braňo Jendek zo 108 Agency a Azamat Yerzhanov, partner v PNK Group.

Ťažká logistika ľahkého tovaru: Marián Pozor zo spoločnosti Metsä Tissue v prezentácii priblížil fungovanie logistiky produktov papierovej hygieny. Predstavil, ako prebieha zásobovanie na základe objednávok zákazníkov, ale i ťažkosti, ktoré pri preprave a skladovaní tohto relatívne ľahkého tovaru vznikajú.

Nové výrobky menia logistiku: Nové produkty v ponuke firmy menia nielen spôsob výroby či nákupu surovín, ale zásadným spôsobom ovplyvňujú i logistické toky. Ako sa s tým dokázala vysporiadať najväčšia slovenská pivovarnícka spoločnosť? V prezentácii túto tému vysvetľoval Ján Franek z Heinekenu Slovensko.

Ako na tok tovaru v sklade? Pavel Mikuška z firmy BITO-Skladovacia technika sa podelil o skúsenosti, ako zlepšiť tovarové toky v skladoch s využitím spádových regálov. Ich nespornou výhodou je i vysoká miera využitia skladovej plochy.

Palety EPAL – súčasnosť a budúcnosť: Prezentácia Milana Kovaříka zo združenia EPAL predstavila aktuálnu situáciu v paletovom biznise v Európe a jeho problémy. Tiež novinky a budúcnosť paliet EPAL a ich zapojenie do priemyslu 4.0.

Bez WMS to nepôjde: S excelovskou tabuľkou sa zázraky robiť nedajú. Aj keď štandardom v skladoch je warehouse management system – WMS, mnohé firmy sa stále trápia so zastaranými riešeniami. O tom, čo ponúka WMS a aké sú najnovšie trendy v evidencii tovaru, diskutovali v paneli Milan Čech z firmy Sika Slovensko, Michal Fišer z Kodysu a Tomáš Kormaňák z CCV Informační systémy.

Z perspektívy makroekonomiky, svetového obchodu a výrobcov áut

Makroekonomický výhľad Slovenska a regiónu CEE priblížila účastníkom kongresu Slovlog renomovaná ekonómka Katarína Muchová zo Slovenskej sporiteľne. V rámci prednášky sa venovala aj analýze rizík, ktoré možno čakajú Slovensko či eurozónu.

Hodvábna cesta a Slovensko: Dana Meager, štátna tajomníčka Ministerstva financií SR, vidí v tomto čínskom projekte obchodné šance pre Slovensko, stredoeurópsky región aj Európu ako celok.

Automobilový priemysel na Slovensku: Naša krajina je automobilovou veľmocou, ale tento významný segment priemyslu sa stretáva aj s množstvom problémov. Témou sa v prednáške zaoberal Alexander Matušek zo Zväzu automobilového priemyslu SR.

Čo hovoria o Slovlogu účastníci

Branislav Godor, Logistics Supervisor, Bauer Gear Motor Slovakia: Výber tém i úroveň prezentácii je na vysokej úrovni a ak mám použiť školské hodnotenie, dávam im na jednotku. Osobne by som však ocenil viac tém a prognóz k dnešnej ekonomickej a spoločenskej situácii. Hrozba hospodárskej krízy sa bytostne dotýka každého segmentu, logistiku nevynímajúc.

Ivana Martináková, prokuristka, dm drogerie markt: Úroveň konferencie sa z roka na rok zvyšuje. Prezentácie boli veľmi dobre tematicky namixované. Dokonca sme sa nechali inšpirovať niektorými konkrétnymi riešeniami z praxe, ktoré sa pokúsime aplikovať v našom logistickom centre.

Mária Dzurová, Katedra marketingu, Ekonomická univerzita v Bratislave: Som pravidelnou návštevníčkou a sledujem pozorne fungovanie úspešných logistických konferencií na Slovensku, ktoré prekonali aj krízové obdobie. Slovlog je fórum, ktoré je príhodne zamerané na trendy a očakávania na slovenskom logistickom trhu. Ponúka atraktívne témy, ktoré pomáhajú logistickým profesionálom pri ich práci a sú podnetom pre viaceré firmy z rôznych oblastí logistiky.

Milan Kmec, riaditeľ divízie Logistika, Opal – Fytos: Konferenciu Slovlog pokladám za jednotku medzi podobnými podujatiami na Slovensku. Chodím na akcie usporadúvané spoločnosťou ATOZ Logistics už niekoľko rokov a ani raz som ešte nebol sklamaný. Takže musím vyjadriť len maximálnu spokojnosť, a to ako s organizáciou podujatia, tak i s úrovňou a témami prednášok. Vysoko vyzdvihujem aj Logistický Business Mixer, ktorý je ojedinelým podujatím v tomto regióne.

JF/Atoz

Vybraní partneri 12. kongresu Slovlog

Jungheinrich spol. s r. o., Senec

DHL Logistics (Slovakia), spol. s r. o., Senec

Kodys Slovensko, s. r. o., Bratislava

PointPark Properties SK, s. r. o. Bratislava

Prologis Slovak Republic Management, s. r. o., Senec

Logitrans Sp. z o. o., Wysoka (PL)

Logsys, a. s., Břeclav

Marpex, s. r. o., Dubnica nad Váhom

PNK Group, LLC,  Novoselki (Moskovská oblasť)

Schenker, s. r. o., Bratislava

Tyros Loading Systems SK, s. r. o., Vrbové

VGP Park Malacky, a. s., Bratislava

Vitronic Dr.-Ing. Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH, Wiesbaden (DE)

CCV, s. r. o., Brno

Commerce Media, s. r. o., Praha