(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Umelá inteligencia v autách zvýši bezpečnosť motoristov i cyklistov

Autor Magda Nagy, Sergej Danilov november 2018 -
Umelá inteligencia v autách zvýši bezpečnosť motoristov i cyklistov Continental

Táto technológia je kľúčová pre pokročilé asistenčné jazdné funkcie, automatizovanú jazdu aj vyššiu bezpečnosť na cestách – predstavuje preto budúcnosť automobilového priemyslu.

Základným predpokladom pre pokročilé asistenčné jazdné funkcie vozidla a automatizovanú jazdu je detailné pochopenie a presné zhodnotenie celkovej dopravnej situácie. Zainteresované firmy pracujú na vývoji a zdokonaľovaní systémov a technológií, ktoré dokážu zaznamenávať, analyzovať a vyhodnotiť obrovské množstvo dát z cestnej premávky. Napríklad Continental v rámci dlhodobého cieľa kampane „Vision Zero“ (nula úmrtí na cestách), pracuje na druhej generácii asistenta pre odbočenie vpravo, ktorú zdokonalí doplnením radarového systému o kamery, ale aj využitím umelej inteligencie.

Včas identifikovať pohyb cyklistu

Moderné asistenčné systémy dokážu vodiča za volantom upozorniť, keď sa v jeho slepej zóne nachádza chodec alebo cyklista. Radarové systémy určia polohu účastníkov cestnej premávky a vypočítajú čas, kedy by mohlo dôjsť ku kolízii.

Druhá generácia asistenta pre odbočenie vpravo bude ešte efektívnejšia. Rozšírením radarového systému o kamery bude vedieť odlíšiť nebezpečné a bezrizikové situácie presnejšie. Už o niekoľko rokov bude toto zariadenie schopné presne interpretovať aj nepredvídateľné dopravné situácie a varovať vodiča.

Automatické núdzové brzdenie je tiež technicky možné. Jeden zo systémov slúžiacich na tento účel je aj rozpoznanie gest. Využíva strojové učenie, umelé neurónové siete a snímacie techniky na detekciu približujúceho sa cyklistu oveľa skôr, ako to bolo možné doteraz. Umelá inteligencia tiež oznámi asistentovi pre odbočenie vpravo, ktorým smerom sa chodec alebo cyklista pravdepodobne pohne.

Systémy s ľudskými schopnosťami

„Umelá inteligencia hrá veľkú úlohu pri nahrádzaní ľudských činností. Vďaka softvéru, ktorý ňou bude vybavený, dokáže vozidlo interpretovať a vyhodnotiť nielen to, čo sa odohráva pred vozidlom, ale vezme do úvahy aj to, čo by sa mohlo udiať,“ hovorí Karl Haupt, vedúci úseku systémov pre rozšírenú asistenciu pri jazde v spoločnosti Continental.

V tomto zmysle sa algoritmy umelej inteligencie podobajú skúsenému vodičovi, ktorý inštinktívne rozozná potenciálne kritickú situáciu a včas sa pripraví na brzdenie. Schopnosti počítača by teda mali byť minimálne na úrovni človeka. Toto kritérium najlepšie spĺňajú algoritmy využívajúce metódy hlbokého strojového učenia.

Hlboké strojové učenie ako virtuálna autoškola

Rovnako ako ľudia, aj systémy umelej inteligencie sa musia najskôr naučiť riadiť vozidlo. Ako autoškola im slúži metóda „kontrolovaného učenia“. V rámci tohto procesu softvér analyzuje obrovské množstvo dát, aby odvodil úspešné a neúspešné stratégie postupov, a neskôr takéto naučené správanie použil vo vozidle.

virtuálna autoškola

Dáta pre strojové učenie sa získavajú ukladaním signálov z radarov a kamier z reálnej cestnej premávky. Viac dát a výpočtov vedie k lepším výsledkom. Práve preto je široká databáza takýchto údajov základným kameňom vývoja umelej inteligencie.

To vyžaduje vytvorenie systému, ktorý spája milióny pixlov v obraze z kamery a dokáže vyhľadať každú kombináciu parametrov, ktorá by vyriešila daný problém. Sériová výroba tohto systému bude zahájená s príchodom piatej generácie multifunkčnej kamery, pričom už aj kamery predchádzajúcej generácie využívajú prístupy hlbokého učenia.

Globálne aktivity Continentalu v AI

„Umelú inteligenciu vnímame ako kľúčovú technológiu pre automatizované riadenie vozidla. Je teda súčasťou budúcnosti automobilového priemyslu,“ hovorí Karl Haupt. V roku 2015 spoločnosť Continental vytvorila centrálne oddelenie pre predbežný vývoj na koordináciu rôznych výskumných aktivít zameraných na umelú inteligenciu.

Táto technologická spoločnosť spolupracuje so spoločnosťami ako NVIDIA alebo Baidu a množstvom výskumných inštitúcií v tejto oblasti, vrátane Oxfordskej univerzity, Technickej univerzity v Darmstadte a Indického technologického inštitútu v Čennai. V máji 2018 otvorila centrum zručností pre hĺbkové strojové učenie v Budapešti. V roku 2018 zamestnala ďalšie stovky špecialistov na umelú inteligenciu po celom svete a ďalej hľadá talentovaných ľudí na vývoj produktov a procesov v tejto oblasti.

O spoločnosti Continental

Globálna spoločnosť vyvíja technológie a služby, ktoré určujú trendy pre udržateľnú a prepojenú mobilitu ľudí aj tovarov. V roku 2017 dosiahla obrat 44 miliárd eur; zamestnáva viac ako 240 000 zamestnancov v 61 krajinách.

Divízia pneumatík, jeden z ich popredných svetových výrobcov, zamestnáva okolo 54 000 zamestnancov a generovala v roku 2017 tržby 11,3 miliardy eur. Má viac ako 24 výrobných a vývojových miest po celom svete. Continental sa vo výrobe pneumatík radí medzi technologických lídrov a ponúka veľké množstvo produktov pre osobné aj nákladné automobily a jednostopové vozidlá. Prostredníctvom neustálych investícií do výskumu a vývoja aj v tomto segmente prispieva k zabezpečeniu nákladovo efektívnej a ekologickej mobilite zákazníkov.

Slovenskú republiku v koncerne zastupujú výrobné závody Púchov, Zvolen, Partizánske a Dolné Vestenice, v Českej republike je zastúpený výrobnými a predajnými jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštáte pod Radhoštěm, Jičíne, Otrokoviciach a Trutnove. Celkom v Česku a na Slovensku Continental AG zamestnáva približne 19 000 pracovníkov. V rámci slovenského trhu patria do portfólia spoločnosti Continental Barum, s. r. o., značky Continental, Barum, Uniroyal, Semperit, Matador a General Tire.

Magda Nagy, Continental Barum

Sergej Danilov, AMI Communications