(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Čínska ekonomická reforma sa začala pred 40 rokmi

Autor CIIC/JF december 2018 -
Šanghaj, obchodná metropola Číny; naznačená je krivka rastu v rokoch 1978 - 2018. Šanghaj, obchodná metropola Číny; naznačená je krivka rastu v rokoch 1978 - 2018. Pixabay

V období 1978 až 2018 sa HDP Číny zvýšil vyše 200-násobne a táto krajina dnes hýbe svetovou ekonomikou. Na začiatku tohto vývoja bolo zasadanie straníckeho vedenia v decembri 1978.

Pred 40 rokmi sa uskutočnilo stretnutie, ktoré rozhodlo o zmene osudu dovtedy zúfalo zaostalej Číny a budúcom vývoji nielen tejto krajiny, ale vlastne celého sveta. Tým stretnutím bolo tretie plenárne zasadnutie 11. ústredného výboru Komunistickej strany Číny, prebiehajúce pod nenápadnou taktovkou priekopníka reforiem Teng Siao-pchinga.

Zasadanie otvorilo cestu k oslobodeniu myslenia ľudí z dovtedy nalinkovaných mantinelov v totálne kontrolovanej spoločnosti; zbúralo mnoho obmedzení stanovených etablovanými inštitúciami a konceptmi, krajinu nasmerovalo k prijatiu ekonomických reforiem a otvoreniu sa vonkajšiemu svetu.

Reforma sa v komunistickej Číne rýchlo šírila a jej výsledky v mnohých smeroch z nej napokon urobili silnú a čoraz viac prosperujúcu krajinu. Počas uplynulých 40 rokov tam pri mnohých príležitostiach konštatovali nejaký prvý krok či míľnik v napredovaní v rôznych oblastiach. Niektoré z nich predstavilo video čínskej oficiálnej informačnej agentúry a reprodukuje ich aj nasledujúci text.

Ako napredovali reformy v Číne

V decembri 1978 sa 18 roľníckych rodín v dedine Siao-kang (Xiaogang) v stredovýchodnej Číne tajne dohodlo na súkromnom využívaní pôdy, ktorá bola dovtedy kolektívnym vlastníctvom. Bolo to v tom čase nezákonné, ale produkcia na tejto pôde sa podstatne zvýšila a stranícke vedenie postup schválilo a dokonca označilo za začiatok čínskej poľnohospodárskej reformy.

V roku 1980 získala súkromnú licenciu na podnikanie prvá fyzická osoba. Bola ňou 19-ročná Zhang Huamei z mesta Wen-čou (Wenzhou).

V máji 1980 ustanovili osobitnú ekonomickú zónu pri dedine Šen-čen (Shenzen; potom sa rozrástol na veľkomesto) neďaleko Hongkongu, v ktorej sa usídlili najmä výrobné prevádzky zahraničných firiem. Následne vznikli v krajine, najmä na východnom pobreží, ďalšie podobné zóny.

V roku 1987, po tom, čo reťazec Kentucky Fried Chicken otvoril svoju prvú prevádzku v pevninskej Číne – v centre Pekingu, mohli čínski občania po prvýkrát vo vlastnej krajine ochutnať zahraničné rýchle občerstvenie.

V roku 1990 začala činnosť šanghajská burza, čo bol začiatok rozvoja čínskeho kapitálového trhu.

V roku 1994 v Číne dali do prevádzky prvé medzinárodné internetové prepojenie s kapacitou 64 kilobitov.

V roku 2001 vstúpila Čína do Svetovej obchodnej organizácie. To urýchlilo tempo jej integrácie do medzinárodného spoločenstva a upevnilo jej hospodársky rast naviazaný na zrýchľujúcu sa globalizáciu.

V októbri 2003 uskutočnila čínska vesmírna agentúra prvý pilotovaný let do vesmíru. Čína sa stala iba treťou krajinou, ktorá to dokázala vlastnými silami.

V roku 2007 sa v Číne začala éra vysokorýchlostného železničného cestovania. Do prevádzky uviedli prvý vysokorýchlostný vlak CRH (China Railway High-speed), pričom tento vlak bol čínskej výroby.

Kde je Čína dnes

V období od roku 1978 do roku 2018 sa objem čínskeho hrubého domáceho produktu zvýšil približne 224-násobne, čo znamená, že dnes je druhý najväčší na svete. Jeho podiel na globálnej ekonomike sa v uvedenom období zvýšil z 1,8 percenta na 15 percent a v absolútnom vyjadrení dnes dosahuje 13,4 bilióna dolárov (odhad na rok 2018) – čiže 13 400 miliárd.

Uvedené veľké zmeny vychádzajú zo spomínaného reformne naladeného zasadania komunistického vedenia v Pekingu, ktoré sa uskutočnilo 18. až 22. decembra 1978. Vtedy prijaté rozhodnutia nefungovali samé osebe, ale vďaka tomu, že uvoľnili energiu miliardy Číňanov, ktorí mohli odvtedy nasmerovať svoje úsilie do vlastných podnikateľských projektov, individuálneho rozvoja a prosperity. A tento proces v Číne stále pokračuje.

CIIC/JF

Rast HDP ČĽR počas štyroch desaťročí

graf čínaHDP v roku 2017 bolo 82,7 bilióna čínskych juanov (12,24 bil. USD). Zdroj: Národný štatistický úrad Číny

Multimédiá