(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Zo života úspešných firiem: Benefity, motivácia a perspektíva

Autor Petr Schaffartzik január 2019 -
Zo života úspešných firiem: Benefity, motivácia a perspektíva Pixabay

Benefit zdvihne motiváciu len krátkodobo, dobrý manažér však vie ľudí motivovať dlhodobo.

Pomerne pravidelne sa stretávam s najrôznejšími prieskumami, ktoré odrážajú nálady na trhu práce. Napospol sú závery podobné. Atraktívny plat. Benefity. Istota práce. Príjemná pracovná atmosféra a zaujímavá práca. To sú najčastejšie dôvody, ktoré zamestnanci uvádzajú ako odpovede na otázku, prečo neuvažujú o zmene zamestnania. Tieto preferencie nám naznačujú, čo robiť, aby sme o nich neprišli. Stačia nám ale tieto závery na to, aby sme dokázali svojich zamestnancov dostatočne motivovať?

Radosť z benefitov

O IT firmách sa v súčasnosti hovorí ako o lídroch na poli nových trendov v zamestnaní. Či už ide o čo najslobodnejšie vybavenie pracovných priestorov alebo napríklad o benefit vo forme neobmedzenej dovolenky.

Nepochybujem o tom, že ktorýkoľvek z benefitov znamená pre väčšinu zamestnancov prínos. Možno to tak nebude pri benefitoch ako je „Fertility Aid“ v spoločnosti Apple, ktorá ponúka zmrazenie vajíčok ženám. Ale zrejme aj tu záleží na veľkosti firmy a kultúrnych zvyklostiach. Naopak „Whiskey Fridays“ od Dropboxu by sa asi u nás uchytili pomerne rýchlo...

Motivácia, informovanosť, perspektíva

Musím priznať, že ma podobné informácie ovplyvňujú. Stále hľadám cesty, aby som ako manažér v IT firme udržal ľudí vo firme. A udržal je motivovaných. Alebo ešte lepšie, aby som ich motiváciu dokonca zvyšoval. A tiež aby som do firmy priviedol mladých ľudí, v ktorých je naša budúcnosť.

A to, čo vidím okolo seba, ma utvrdzuje v presvedčení, že minimálne rovnako dôležitými aspektmi, akými sú finančné ohodnotenie a benefity, je firemná identita a integrita manažérov. Zamestnanci totiž chcú rozumieť vízii firmy. Nielen ju mať napísanú na recepcii alebo v zasadacích miestnostiach, aby ju videli obchodní partneri.

Zamestnanci chcú otvorenosť a informácie o skutočnom stave dianí vo firme. Práve na tomto základe si totiž vytvárajú názor na vierohodnosť toho, čo firma prostredníctvom svojho manažmentu hlása. A ak zistia, že realita sa od naružovo marketingovo upravených oznámení manažérov líšia, strácajú motiváciu a oveľa viac sa zameriavajú na svoj osobný prospech. A spoznajú to veľmi rýchlo nielen zamestnanci, ale aj potenciálni uchádzači o prácu.

Kvality manažéra

Osobnosť manažéra, predovšetkým charakter, integrita, konzistencia a zodpovednosť, sú najväčšou pridanou hodnotou, ktorá vedie k úspešnejším firmám. Práca manažéra je predovšetkým o práci s ľuďmi. A taká práca je určite oveľa náročnejšia ako rozhodnutie o novom benefite.

Benefit zdvihne motiváciu len krátkodobo, dobrý manažér však vie ľudí motivovať dlhodobo. Benefity k úspešným firmám patria a bez nich by firma asi ťažko dokázala vierohodne obhájiť svoju úspešnosť. Mali by mať však charakter odmeny za odvedenú prácu, nie byť jej základným predpokladom.

Rád prirovnávam zamestnanca k deťom a manažérov k rodičom. Práca je vlastne formou hry a rodičia by mali dať deťom dostatok priestoru a slobody na realizáciu ich nápadov. Musia však tiež vedieť nastaviť hranice toho, čo je dovolené. Je to také jednouché! A pritom práve v tomto veľa manažérov zlyháva.

Petr Schaffartzik

 

Pozn.: Autor je spolumajiteľom a riaditeľom systémovej integrácie vo firme K2 atmitec, s. r. o., Ostrava, ktorá vyrába, predáva a nasadzuje ERP systém K2. Už dvadsať rokov sa tak pozerá úspešným manažérom pod ruky – a vidí ich úspechy aj zbytočné cesty do slepých uličiek.

Článok je prevzatý z blogu na stránke spoločnosti K2 atmitec.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Firmy často zbytočne strácajú prácne získaných a vyškolených zamestnancov

Päť manažérskych tipov od bývalého riaditeľa CIA

Práca je pre Slovákov významnou hodnotou, potvrdil európsky prieskum

Neobmedzená dovolenka sa v brnianskej IT firme osvedčila

Ako zvládnuť expanziu firmy v prostredí s limitovanými ľudskými zdrojmi – príklad QBSW

Ako majú firmy pristupovať k mladým ľuďom?

Líderstvo podľa Artura Gevorkyana

Akí majú byť lídri pre zajtrajší svet biznisu?

Keď pracujú pre vás aj hodnoty vašich ľudí

Podeľte sa, získate viac!