(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Across: Investíciu do nehnuteľnosti si dobre rozmyslite

Autor Kristína Schronerová máj 2019 -
Across: Investíciu do nehnuteľnosti si dobre rozmyslite Paper Life

Hoci niektorí analytici predpokladali stagnáciu cien nehnuteľností, prvý štvrťrok potvrdil opak – bývanie na Slovensku opäť zdraželo. Oplatí sa teda kúpiť nehnuteľnosť ako investíciu?

Priemerná cena bývania vzrástla v prvom kvartáli 2019 medziročne o 7 %. Vývoj cien bývania je dlhodobo v rastovej fáze. Priemerná hodnota nehnuteľností v Bratislave už prekonala historický strop z roku 2008 o 34 €/m2.

Hoci je podľa NBS aktuálny vývoj v relatívnom súlade s vývojom výkonnosti ekonomiky a príjmovej situácie domácností, analytici upozorňujú, že v niektorých krajoch sa výška úveru potrebného na kúpu nehnuteľnosti dostáva na hranicu celkových finančných možností domácností.

Investovanie do nehnuteľností

„To, či sa dnes oplatí alebo neoplatí kupovať nehnuteľnosť ako investíciu, ukáže čas. Ceny nehnuteľností, najmä bytov, sú blízko alebo nad historickými maximami – podľa lokality a počtu izieb,“ upozorňuje Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments. Vysvetľuje, že s investovaním je spojených množstvo predsudkov, až mýtov.

„Špecifickou kategóriou je investovanie do nehnuteľností, keďže mnohým investorom dáva pocit, že vlastnenie »tehly« je zárukou výborných výnosov. Opatrnosti pri investovaní nie je nikdy nazvyš a je dobré pripomenúť si, že slovo nehnuteľnosť je odvodené od slova nehnúť, čo nemusí byť vždy výhodou,“ upozorňuje šéf Acrossu a objasňuje 4 najčastejšie mýty o investovaní do nehnuteľností.

Mýtus č. 1: Kúpa nehnuteľnosti je najlepšia investícia

Z dlhodobého hľadiska ceny nehnuteľností rastú, no treba zdôrazniť, že zhodnotenie nehnuteľností pochádzalo väčšinou z čias, keď úrokové sadzby klesali, čo viedlo k výraznému rastu ich cien. Ide o prirodzenú vec. Nehnuteľnosť nič nevyrába, jej cena môže teda rásť len v dôsledku schopnosti ľudí nadobúdať ju.

Na druhej strane si je dobré pripomenúť, že ceny nehnuteľností môžu v niektorých obdobiach alebo regiónoch výrazne klesať. Napríklad od polovice roka 2008 do polovice roka 2014 klesli ceny nehnuteľností na Slovensku o viac než 20 %.

Mýtus č. 2: Investujem do vlastného bývania

Vlastné bývanie nie je investícia, ale spotreba. Nekupujete si ho preto, aby ste ho neskôr predali so ziskom. Je to miesto, kde chcete bývať, vychovávať deti a cítiť sa dobre. Pri kúpe či neskoršom zariaďovaní majú často prednosť emócie pred rozumom.

Ak sa byt alebo dom rozhodnete neskôr predať, nie vždy sa nájde kupujúci, ktorý zaplatí plnú sumu za vašu 10-ročnú „novostavbu“, oranžovú kuchynskú linku či zelené kachličky v kúpeľni, ktoré ladili s osuškami… Áno, na vlastnej nehnuteľnosti môžete v budúcnosti nominálne (a aj reálne) zarobiť, pamätajte však na to, že z dlhodobého hľadiska ceny nehnuteľností rastú a vaše ďalšie vlastné bývanie už bude minimálne o infláciu drahšie.

Mýtus č. 3: Skvelý dom v skvelej lokalite = skvelá investícia

Nie vždy. Buďte opatrní pri kúpe starých domov, ktoré si vyžadujú vyššie náklady na údržbu a opravy. Zbystrite pozornosť aj pri kúpe nehnuteľnosti v regiónoch so slabým pracovným trhom alebo v regiónoch príliš závislých na určitom sektore.

Pamätajte, že realitné investície sa podobajú na akcie. Vzrušujúci biznis nie je vždy dobrou investíciou a za množstvom skvelých akcií sú nudné spoločnosti. Prekrásny dom v skvelej lokalite je často predražený a môže generovať negatívny cash-flow. Platí to, čo pri investovaní – nenechajte svoje emócie, aby vám bránili v zhodnocovaní vašich peňazí.

Mýtus č. 4: Investovanie do nehnuteľností je lacné

Práve naopak, s investovaním do nehnuteľností je spojených viacero nákladov a poplatkov, ktoré sú výrazne vyššie ako napríklad poplatky pri investovaní do akcií. Sú to jednorazové poplatky v podobe provízie realitnému maklérovi (2 až 3 % z ceny nehnuteľnosti), poplatky katastru nehnuteľností a notárovi. Medzi pravidelné poplatky treba počítať aj daň z nehnuteľností, poistenie a poplatky spojené s údržbou alebo opravami nehnuteľnosti.

Je dobré myslieť aj na mimoriadne náklady väčšieho rozsahu, ktoré sa pri akejkoľvek nehnuteľnosti, skôr alebo neskôr, objavia. Ak nehnuteľnosť prenajímate, počítajte aj s daňami – sú jednou z dvoch vecí, ktoré nás v živote zaručene neminú...

Kristína Schronerová, Across Private Investments