(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Trofej pre víťaza Tour de France 2019 navrhla Škoda Design

Autor Tomáš Kotera júl 2019 -

Krištáľové trofeje sú poctou tradičnej technike brúsenia skla. K téme Tour de France a príprave nových trofejí predstavila spoločnosť aj video.

Účastníci tohto ročníka Tour de France prídu do cieľa pretekov na Champs-Elysées 28. júla a víťazi jednotlivých kategórii si prevezmú trofeje. Aj v tomto roku podobu krištáľových trofejí navrhlo oddelenia dizajnu značky Škoda.

Trofej víťazovi bodovej klasifikácie (verme, že to bude opäť Peter Sagan) odovzdá člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť predaja a marketingu Alain Favea.

Inšpirácia technikou spitzstein

Peter Olah, dizajnér spoločnosti Škoda Auto, zdôrazňuje: „Vzhľad pohára pre tohtoročného víťaza Tour de France je inšpirovaný jedným najtradičnejších a najznámejších vzorov českých brusičov – tzv. „spitzsteinom“.

Malé pravidelné štvorčeky sú vybrúsené do tvaru pyramídy a vytvárajú tak trojrozmerný efekt. Tento klasický vzor sme novo interpretovali a dodali mu úplne novú dynamiku, ktorá je znateľná aj na tvare trofeje.“

Elegantná silueta pohárov sa medzitým stala jedným zo symbolov Tour de France. Výroby sa ujala česká firma Lasvit v spolupráci s dizajnérom Petrom Olahom.

Dizajnéri spoločnosti Škoda Auto sa pri navrhovaní povrchu trofeje nechajú každý rok inšpirovať novými vplyvmi. Tento rok sú 60 centimetrov vysoké a štyri kilogramy vážiace majstrovské diela českého sklárstva poctou spomínanej tradičnej technike brúsenia skla spitzstein.

Zvládnutie tejto techniky si vyžaduje dlhoročnú skúsenosť. Trofeje pre tohtoročnú Tour de France vyrobil sedemdesiatpäťročný brusič, ktorý túto techniku ​​v priebehu svojho profesionálneho života niekoľko desaťročí zdokonaľoval. Výroba jednej trofeje trvala tri dni.

Tri týždne s Tour

106. ročník klasického cyklistických pretekov odštartoval 6. júla v belgickej metropole Brusel, na počesť päťnásobného víťaza Tour Eddyho Merckxa. Keď pelotón vojde 28. júla do cieľa na parížskom bulvári Champs-Elysées, bude mať 176 pretekárov za sebou celkom 21 etáp v celkovej dĺžke 3 640 kilometrov.

Škoda Auto je tento rok už po šestnástykrát oficiálnym hlavným partnerom a oficiálnym dodávateľom vozidiel pre Tour de France. Trofeje pre víťazov slávnych pretekov okolo Francúzska navrhuje česká automobilka už od roku 2011.

Tomáš Kotera, Škoda Auto