(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slováci raz pocestujú do Prahy superrýchlymi vlakmi

Autor JF október 2019 -
Slováci raz pocestujú do Prahy superrýchlymi vlakmi Pixabay / Erich Westendarp

...a z Bratislavy tam budú aj za dve hodiny. Podľa českého ministra dopravy sa prevádzka „českého TGV“ začne do roku 2030 a trasa na slovenské hranice je prioritou.

V Českej republike dlhodobo uvažujú o vybudovaní vysokorýchlostných tratí (VRT) vedúcich do susedných krajín.

Rezortný materiál z roku 2017 predpokladal vybudovanie dvoch úsekov rýchlej trate Praha – Brno – Břeclav do roku 2030, ale nie na celej dĺžke, a to pre zdĺhavé procesy spojené s povoľovaním stavby.

Urýchlenie vďaka Francúzom

Minister dopravy Vladimír Kremlík je však optimista a hovorí o urýchlení celého zámeru. To by mal byť výsledok nadviazania spolupráce s prevádzkovateľmi francúzskych rýchlovlakov a tratí TGV.

Kremlík DSCF7968 00008 Vladimír Kremlík

„Príprava vysokorýchlostných tratí bola výrazne urýchlená o niekoľko rokov vďaka spolupráci s národnou francúzskou železničnou spoločnosťou SNCF, ktorá má s projektmi vysokorýchlostnej železnice viac ako 40-ročnú skúsenosť,“ uviedol minister v nedávnom rozhovore pre časopis Spektrum.

Francúzi o. i. sprístupnia českým partnerom svoje know-how v oblasti prípravných procesov pre budovanie tratí.

„Správa železničnej dopravnej cesty v spolupráci so SNCF dokončí v tomto roku manuál pre prípravu vysokorýchlostných tratí pre fázu územného rozhodnutia,“ informoval V. Kremlík.

Praha – Bratislava za dve hodiny?

V súčasnosti sa podľa ministra Kremlíka spracovávajú štúdie uskutočniteľnosti vysokorýchlostných tratí na dvoch ramenách: Praha – Brno – Břeclav a Praha – Drážďany.

Pilotným projektom má byť asi 30-kilometrový úsek Běchovice – Poříčany, teda z okraja Prahy smerom na východ.

„Na termíne začatia stavieb prvých úsekov v roku 2025 sa nič nemení; predpokladám, že prví cestujúci by sa mohli odviezť najneskôr do roku 2030,“ potvrdil minister.

Podľa citovaného Programu rozvoja rýchlych železničných spojení v ČR by tieto spojenia perspektívne umožňovali znížiť čas dopravy medzi Prahou a Brnom na 60 až 75 minút. Potom z Brna do Břeclavi sa cesta skráti na 30 minút a odtiaľ do Bratislavy, rovnako ako do Viedne, na 30 – 45 minút, čo zrejme závisí od stavu trate v danej susednej krajine.

Po prispôsobení trate z Bratislavy do Kútov / Břeclavi na vysokorýchlostnú premávku by sa teda v optimálnom prípade mohol čas cestovania českým TGV do Prahy priblížiť k dvom hodinám.

JF

Predpokladané systémové cestovné časy

trate ČRZdroj: Ministerstvo dopravy ČR / Program rozvoja rýchlych železničných spojení v ČR

 

Mohlo by vás zaujímať:

Postavia Slováci tunel pod Tatrami?

Auto-Impex otvoril na Slovensku éru jazdy s kamiónmi na LNG

Cestné stavby v krajinách Karpatského oblúka budú viac rešpektovať živú prírodu