(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Čokoláda s minerálmi solí z Vincentky

Autor Paper Life november 2020 -

V tejto špecialite sa spája neobvyklá kombinácia surovín. Soľ zo silnej minerálnej vody dáva čokoláde nezameniteľnú chuť a prvky prospešné pre zdravie.

Špeciálna edícia horkej čokolády s Vincentkou má 70-percentný podiel kakaa z kakaových bôbov z ostrova Grenada. Výrobcom je čokoládovňa Lana v moravskom Třebíči.

Výroba a spracovanie

 „Soľ z Vincentky dodáva čokoláde veľmi zaujímavú príchuť a dovolím si tvrdiť, že je svetovým unikátom,“ tvrdí zakladateľ čokoládovne Tomáš Lampíř. Čokoláda s Vincentkou je súčasťou ponuky, kde má Lana aj stálice ako čokoládu s čili, morskou soľou, s kozím mliekom, pralinky, kakaové bôby, kakao alebo aj čokoládové víno.

„Naše čokolády spĺňajú vysoké nároky na kvalitu. Čím menej ingrediencií, tým lepšie. Čokoláda by správne nemala obsahovať náhrady, éčka alebo lecitín. Vtedy je naozaj kvalitná,“ vysvetľuje T. Lampíř. Čokoládu vyrábajú metódou bean-to-bar, čiže od kakaových bôbov až po tabuľku. Na výrobu sa používajú iba kvalitné kakaové bôby, kakaové maslo, trstinový cukor a v prípade novej čokolády extrahovaná soľ z Vincentky.

DSC 2387 titulka

Bohatá na prvky

Riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal o minerálnej vode hovorí: „Zdraviu prospešné účinky Vincentky sú dlhodobo známe a odborníci ich pripisujú jej zloženiu – predovšetkým prítomnosti rôznych solí, obsahu minerálov a stopových prvkov.“

Je bohatá na ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu. Tieto prvky obsahuje aj soľ vyextrahovaná pri destilácii Vincentky a tá  sa používa do produktov vyrábaných už dlhé roky v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou a najnovšie k nim pribudlo aj potravinárske využitie v čokoládovni.

Praxou je overené, že pozitívne účinky Vincentky sú zachované aj v produktoch. Možno teda povedať, že minerály a stopové prvky sa dostanú do tela aj jedením čokolády s obsahom jej solí.

„V súčasnosti sa dá čokoláda s Vincentkou kúpiť v našej podnikovej predajni v Luhačoviciach, ale aj v kultúrnom dome Elektra v Luhačovickom infocentre. Zákazníci tak dostali ďalší suvenír, ktorý si môžu odniesť z Luhačovíc,“ dopĺňa.

Spolu s ďalšími čokoládami značky Lana sú tiež k dispozícii v podnikovom obchode v Třebíči, ale napríklad aj v kaviarňach či obchodoch so zdravou výživou, prípadne cez e-shop. Takýmto spôsobom značka dodáva produkty aj na Slovensko.

Z Luhačovíc neodídete naprázdno

Z kúpeľov je priam povinnosťou doniesť si domov exkluzívne suveníry, aké bežne nie sú k dispozícii v obyčajných obchodoch. Z najväčších moravských kúpeľov Luhačovice si návštevníci obvykle vozia minerálnu vodu Vincentku v malých baleniach aj výrobky z nej. „Všetky tieto produkty vyrábame v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou a obsahujú účinné látky, ktoré sú obsiahnuté v minerálnej vode Vincentka. Samotná Vincentka ide priamo do sirupov a sprejov,“ objasňuje J. Šumšal.

Takisto sú obľúbené produkty ako likér Luhačovická bylinná či Luhačovické kúpeľné oblátky. Čokoláda s minerálmi z Vincentky, ktorá si podľa výrobcu určite pre svoju nezameniteľnú chuť nájde priaznivcov, pribudla v ponuke v roku 2020.

Okrem plnenia minerálnej vody do fliaš sa z Vincentky vyrába destiláciou koncentrát, ktorý sa používa na výrobu zubných pást  a hydratačných krémov. Z koncentrátu Vincentky sa ďalej extrahuje soľ, ktorá sa používa najmä pri výrobe pastiliek. Praxou je overené, že pozitívne účinky sú zachované aj v produktoch.

Minerálka sa tiež predáva v nosových sprejových aplikátoroch a ako koncentrát na výplach dutín (Nasalis). Pastilky oceňujú predovšetkým umelci a ľudia, ktorí pracujú s hlasom a namáhajú si hlasivky. Balená Vincentka sa používa aj v niektorých zdravotníckych zariadeniach (aj na Slovensku) najmä na inhalácie a výplachy, predovšetkým pre alergikov. Produkty na báze Vincentky v súčasnosti predstavujú významnú časť tržieb spoločnosti – asi 40 %.

Paper Life