(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Sulforafan v prevencii proti degeneratívnym a onkologickým ochoreniam

Autor OTS TASR február 2021 -
Sulforafan v prevencii proti degeneratívnym a onkologickým ochoreniam Pixabay / Jacqueline Macou

Protirakovinový účinok prírodného sulforafanu objavila a skúmala ako vôbec prvá na svete ešte v 50. rokoch slovenská vedkyňa Katarína Horáková.

Táto fytochemikália mnohonásobne zvyšuje prirodzené ochranné a detoxikačné procesy v našich bunkách, chráni telo pred oxidačným stresom a zápalom, podporuje tvorbu mitochondrií, vytvára ochranný štít proti rakovine, srdcovocievnym a nervovým chorobám, cukrovke, podporuje našu imunitu, má antivírusové účinky, chráni pred účinkami žiarenia. Prémiové nutraceutikum Sulforafan Extra je už dostupné na našom trhu.

Čo je sulforafan?

Ide o chemopreventívnu prírodnú látku bohatú na síru. Vyskytuje sa v neaktívnej forme ako glukorafanín v hlúbovej zelenine (kapusta, karfiol, kel, kaleráb), najviac v brokolici, najmä v klíčkoch.

Glukorafanín vyžaduje na svoju premenu na sulforafan rastlinný enzým myrozinázu, ktorý sa uvoľní počas žuvania surovej zeleniny. Tento premení glukorafanín v našom tele na jeho aktívny metabolit – sulforafan – a umožní tak využiť jeho výhody.

Látky, ktorých zdrojom sú potraviny, sa nazývajú nutraceutiká a zvyčajne sa predávajú vo forme liekov alebo výživových doplnkov. Sú biologicky aktívne, ale zvyčajne nie výživné. Majú zvláštny liečivý benefit.

Akým spôsobom dokáže sulforafan pozitívne ovplyvniť široké spektrum zdravotných problémov? Odpoveď hľadali vedci v stovkách klinických štúdií a došli k záveru, že chronický zápal a oxidačný stres sú dve spoločné primárne príčiny, spôsobujúce chronické degeneratívne ľudské choroby.

„Sulforafan v tejto súvislosti pôsobí pre nás ako zdravotná poistka tým, že podporuje ochranné a detoxikačné mechanizmy v bunkách. To umožňuje odstrániť z ľudského tela environmentálne toxíny a znečisťujúce látky, opraviť poškodenia spôsobené oxidačným stresom a zápalom,“ konštatuje Katarína Horáková, ktorá pôsobila ako profesorka všeobecnej biológie na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Širšie pôsobenie

„Ďalší terapeutický potenciál sulforafanu je založený na schopnosti aktivovať činnosť 500 regulujúcich génov v našich bunkách. Tieto kontrolujú mechanizmy, ktorými sa bunky chránia pred oxidačným stresom, zápalom, DNA poškodzujúcimi elektrofilmami a žiarením,“ ďalej vysvetľuje K. Horáková.

Katarína Horáková YoutubeProf. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. (zdroj: Youtube 2018)

„Za normálnych podmienok tieto ochranné systémy v našich bunkách nevyužívajú svoju maximálnu kapacitu. Zvýšenie úrovne aktivity týchto systémov sa dá docieliť práve sulforafanom – a znížiť tak riziko vzniku rakoviny a iných degeneračných chronických chorôb,“ dopĺňa vedkyňa a ďalej pokračuje: „Pretože sulforafan prejavuje svoj antioxidačný účinok predovšetkým indukciou glutatiónu a iných antioxidačných zlúčenín, považuje sa za mimoriadne účinný nepriamy antioxidant.“ 

Biologické mechanizmy účinku

Jednou z hlavných výhod sulforafanu je jeho vysoká biologická dostupnosť vďaka chemickej štruktúre a schopnosti zlučovať sa s tukmi. Preukazuje absolútnu biologickú dostupnosť na úrovni 80 %, v krvnom obehu dosiahne vrchol približne hodinu po požití a udrží sa tam až 20 hodín. Jeho liečivá sila bez nežiaducich vedľajších účinkov spočíva v mnohostrannosti pôsobenia.

„Súčasné lieky napríklad proti rakovine sú cielene zamerané na likvidáciu určitého typu choroby. Na rozdiel od nich sulforafan vytvára všeobecný protirakovinový ochranný štít, ktorý blokuje viacero faktorov spoločne sa podieľajúcich na tvorbe rakoviny. ,Zapínaʻ gény, ktoré bránia vzniku rakoviny a ,vypínaʻ tie, ktoré napomáhajú pri jej vzniku a rozširovaní. Tak zabráni rastu rakovinových buniek i pôsobeniu látok podporujúcich vznik rakoviny. Indukuje náhlu programovanú smrť – apoptózu – rakovinových buniek, zabíja kmeňové rakovinové bunky,“ vysvetľuje K. Horáková.

Ďalšie terapeutické využitie

Sulforafan tiež vytvára široký ochranný štít proti srdcovocievnym chorobám. Jeho objaviteľka uvádza: „Na rozdiel od liekov, ktoré špecificky pôsobia buď na znižovanie hladiny cholesterolu, proti zrážanlivosti krvi alebo pomáhajú predchádzať zužovaniu ciev (a tým znižujú tlak krvi), diétna chemoprotektívna látka sulforafan blokuje niekoľko krokov, ktoré sa spoločne podieľajú na tvorbe patofyziológie porúch srdca a ciev. Súčasne chráni pred aterosklerózou, vysokým krvným tlakom, zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a tvorbe trombov.“

Komerčne dostupný Sulforafan Extra je dvojzložkové nutraceutikum, ktoré dodáva telu enzýmom aktivovaný sulforafan. Obsahuje aktivovaný brokorafanín, vyrobený zo semien brokolice (Brassica oleracea italica), s obsahom glukozinolátov a enzýmu myrozinázy. Práve tento enzým zabezpečuje vysokú úroveň využitia účinnej látky.

„Jediná kapsula obsahuje toľko sulforafanu, koľko sa nachádza v piatich kilogramoch brokolice,“ upozorňuje Štefan Pogány, CEO spoločnosti CarnoMed, ktorá produkt uvádza na náš trh.

OTS TASR