(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Vyvážená strava, pohyb počas pracovného dňa a index zdravia

Autor Kristína Puškelová september 2018 -

Väčšina ľudí na Slovensku aj v Česku je spokojná s tým čo robí a nájde si čas aj na šport. Napriek tomu, každý druhý z opýtaných často pociťuje stres.

Vyplýva to z odpovedí online testu Indexu Zdravia Walmark, do ktorého sa počas piatich mesiacov zapojilo vyše 25-tisíc Slovákov a vyše 47-tisíc Čechov.

Pohybová aktivita počas dňa je veľmi dôležitá. Podporuje metabolizmus, pomáha udržiavať štíhlu líniu a vďaka nej sa v tele uvoľňujú endorfíny, čím sa my cítime šťastnejšie. Šport napomáha aj našej imunite, znižuje krvný tlak, zvyšuje sebavedomie a zlepšuje spánok. „Cvičenie vám pomôže získať vašu vnútornú silu, posilní vás v situáciách, v ktorých ste predtým nedokázali byť odvážni. Vďaka cvičeniu sa udržiava telo a myseľ v dobrej kondícii a aktivite,“ hovorí Soňa Sedláčková, ambasádorka Indexu zdravia Walmark a autorka špeciálneho tréningového programu SOM.

Práve cvičenie a disciplína, s ktorou k nej pristupujeme, nás robí silnejšími, a to nielen po fyzickej, ale i psychickej stránke. Z online testu Indexu Zdravia Walmark vyplýva, že až každý druhý z opýtaných Slovákov aj Čechov je často vystavený stresu a zabúda na vyváženú stravu. Na lepšie zvládanie stresu a posilnenie imunitného systému je dôležité nezabúdať na zinok, alebo vitamín D, ktoré podporujú aj normálnu funkciu imunitného systému. Ich prirodzeným zdrojom sú ryby. „Z online testu Indexu Zdravia Walmark nám vyplýva, že iba 38 percent z opýtaných Sloveniek a Češiek a 45 percent mužov jedáva rybu aspoň raz týždenne. Podobná situácia je pri strukovinách. Približne polovica respondentov si ich zabúda začleniť si na jedálny lístok aspoň raz týždenne,“ vysvetľuje zástupkyňa spoločnosti Walmark Hana Lerchová. Už dve až tri porcie rýb týždenne pritom podporujú zdravie nášho srdca. Obsahujú aj esenciálne mastné kyseliny Omega-3, ktoré vieme získať jedine zo stravy, ľudské telo ich nie je schopné samo vytvoriť.

Relax a kvalitný spánok pre lepší pocit

Nielen vhodná strava a dostatočný prísun vitamínov sú dôležité pre lepšie zvládanie množstva povinností a stresu. Kvalita spánku má vplyv na úroveň fyzickej energie, duševnú sviežosť a schopnosť koncentrácie v priebehu dňa. „Keď sme sa v našom prieskume pýtali na to, či ľudia spávajú dobre, vyšlo nám, že muži spávajú lepšie ako ženy. Vyše 70 % mužov z oboch krajín totiž odpovedalo, že spáva dobre, ale zo žien to bolo iba 66 percent,“ porovnáva Hana Lerchová. Už 6 hodín denne kvalitného spánku má vplyv aj na našu celkovú kondíciu a dokáže znižovať riziko vysokého BMI. Onlin test ukázal, že BMI hodnoty u žien aj mužov sú v oboch krajinách takmer totožné.

zdravie graf

Podľa koučky Zory Inky Groholovej je tiež dôležité, aby sme si pre seba vyhradili každý deň aspoň 20 minút na relax, aj keby sme počas nich mali iba počúvať hudbu so zatvorenými očami. Pri nedostatku času na každodenný relax odporúča koučka krátke minútové cvičenie, ktoré vám pomôže uvoľniť sa a lepšie zvládať napäté situácie. „Na zvládanie stresu je účinná aj mikromeditácia. Počas jednej minúty stíšte všetky telefóny, notebooky, vypnite hluk okolo seba. Sadnite si pohodlne, zavrite oči a vnímajte všetko, čo v tom momente zmyslovo cítite. Sústreďte sa samostatne na zvuky, ako aj na ticho, chuť v ústach, telesné pocity – či vás niečo bolí, dotyk stoličky, pocit tepla alebo chladu, dotyk látky na tele, či na vône. Uvedomte si prítomný moment a aspoň na zlomok sekundy sa naň sústreďte. V tomto pocite vám stačí sa jedenkrát pokojne nadýchnuť a vydýchnuť. Budete prekvapení, o koľko lepšie sa budete potom cítiť,“ radí Zora Inka Groholová.

Kristína Puškelová, Omnicom Media Group

Na čo by ste počas dňa nemali zabúdať

- Vypite aspoň 2 litre tekutín denne.

- Jedzte pravidelne, ideálne 5-krát denne.

- Denne vyjdite aspoň 100 schodov.

Index Zdravia

Ide o interaktívny nástroj vytvorený v spolupráci so špecialistkou na klinickú výživu MUDr. Zuzanou Kala Grofovou. Tento detailne prepracovaný nástroj berie do úvahy 5 oblastí životného štýlu: vyváženú stravu, celkovú zdravotnú kondíciu, telesnú aktivitu, psychickú rovnováhu a schopnosť zvládať zlozvyky. Na nich je postavený online test indexu zdravia, jeho vyhodnotenie, osobný mesačný plán a odporúčania. Pomôže Vám zistiť, ako málo stačí, aby ste urobili prvý krok k zdravému životnému štýlu.

Výsledky z citovaného online testu Indexu zdravia boli zozbierané v období 1. 1. – 31. 5. 2018. Zapojilo sa doňho 25 475 respondentov zo Slovenska a 47 845 z Českej republiky.

Soňa Sedláčková

Ambasádorka Indexu zdravia a autorka vzdelávacieho a športového systému SOM je známa aj vďaka televíznej šou Najväčší víťaz. Športový program SOM je zameraný na zdravý životný štýl a rozvoj jedincov. Je výsledkom 30-ročných skúseností z aktívneho športovania, vzdelávania sa a osobného rozvoja. Jeho filozofiou je naučiť ľudí vyvíjať sa na 3 úrovniach fungujúcich v rovnováhe – fyzickej, emočnej a mentálnej. Najmä ženy, ak chcú byť nielen krásne, ale aj v zdravej fyzickej i psychickej forme, mali by okrem cvičenia odstraňovať svoje zlé návyky a zlepšiť svoj životný štýl.

Zora Inka Groholová

Koučka pre komunikáciu, motiváciu a riadenie tímov. Spolupracuje s desiatkami klientov a pracovnými tímami z oblasti biznisu, politiky aj kultúry, vrcholovým i stredným manažmentom. Používa metódu Brain Based Coaching, založenú na poznatkoch o fungovaní ľudského mozgu.