(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Japonský výrobca syntetických diamantov ich chce zabezpečiť blockchainom a prepojiť s kryptomenou

Autor Chris Yang september 2018 -
Japonský výrobca syntetických diamantov ich chce zabezpečiť blockchainom a prepojiť s kryptomenou Pixabay

Technicky vyrobené diamanty pomáhajú pokryť svetový dopyt, nie sú záťažou pre životné prostredie a nie sú „krvavé“.

Laboratórium spoločnosti Pure Diamond sídliacej v Tokiu využíva novo vyvinutú technológiu na umelé kultivovanie diamantov, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako prírodné diamanty. Svojimi vlastnosťami spĺňajú podmienky na certifikáciu Americkým gemologickým inštitútom (GIA). Tieto diamanty vyrábajú v kontrolovanom laboratórnom prostredí z čistého uhlíka. Technickým postupom vzniká druh umelých diamantov, ktoré sú dokonale čisté (tzv. flawless – podľa stupnice čistoty diamantov GIA) a ich optické vlastnosti sú ešte lepšie ako optické vlastnosti prírodných diamantov.

Svetoví výrobcovia šperkov pozorne sledujú japonskú inováciu, ktorá je pomerne nová. Laboratórne vyrobené diamanty z Japonska, t. j. syntetické, nepravé diamanty, sú chemicky, fyzicky a opticky totožné s tými prírodnými. Firma dokáže diamanty kultivovať v širokom spektre farieb vrátane takých, ktoré sa bežne nevyskytujú v prírode. To by mohlo spôsobiť zmeny na trhu s diamantmi, napríklad dodávkami extrémne vzácnych červených a modrých diamantov. Dodávateľ drahokamov De Beers Jewelry, ktorý pokrýva približne 30 % celosvetového trhu s diamantami, začala využívať túto technológiu výroby diamantov a zaradil diamanty vyrobené pomocou nej do svojich kolekcií.

Hlavným faktorom, ktorý odlišuje spoločnosť Pure Diamond Co. Ltd. od konkurencie, je využitie technológie blockchainu – centralizovanej databázy, využívanej v súvislosti s kryptomenami – v oblasti trhu s diamantmi. Informácie o produkcii, spracovaní a úprave umelých diamantov sa zhromažďujú a digitalizujú. Pre každý kameň vytvárajú profil, ktorý je k dispozícii konečnému spotrebiteľovi, čo zvyšuje transparentnosť a dôveru v maloobchodnom predaji.

Pomocnú ruku priložil aj hacker Biely klobúk

Zaujímavosťou je, že technickým riaditeľom tohto projektu je Junma Kawasaki, slávny hacker s prezývkou White Hat (Biely klobúk), ktorý o. i. v januári 2018 vyriešil útok proti burze Coincheck, na ktorej ukradli 500 miliónov digitálnych tokenov NEM. „Biely klobúk“ Kawasaki verí, že tento pokrokový projekt je presne tým správnym spôsobom využívania technológie blockchainu. Zakladateľ diamantových laboratórií Hideyuki Abe k tomu prispieva tým, že dáva každému diamantu jeho vlastný príbeh.

Umelo vyrobené diamanty vrátane tých, ktoré kultivujú v laboratóriách spoločnosti Pure Diamond, pretvárajú a reorganizujú svetový diamantový priemysel. Ten je vďaka nim dlhodobo udržateľný a vo väčšej miere môže dodržiavať etické zásady. Kultivovanie diamantov v laboratórnom prostredí pomáha životnému prostrediu tým, že zmierňuje dopyt po produkcii diamantových baní. Navyše, táto technológia pomáha eliminovať distribúciu takzvaných krvavých diamantov – tých, ktoré sa ťažia vo vojnových zónach a zisk z predaja sa používa na financovanie ozbrojených konfliktov.

Emisia Pure Diamond Coin

Výrobca chce podporiť expanziu projektu s umelými diamantmi tým, že verejne ponúkne a zavedie novú kryptomenu s názvom Pure Diamond Coin (PDC). Za túto kryptomenu sa zaručí singapurská spoločnosť Pure Diamond Farm a výnos z jej emisie bude použitý na financovanie vybavenia, ďalšieho výskumu a vývoja. Cieľová suma bola stanovená na 200 miliónov amerických dolárov a spoločnosť už avizovala, že investície prekročili dve tretiny z hodnoty prvej verejnej ponuky.

Výrobca pokročil aj v registrácii svojej technológie ako duševného vlastníctva, čo by malo ďalej posilniť jeho pozíciu v brandži umelých diamantov. Má ambíciu postupne zmeniť budúcnosť priemyslu a obchodu s diamantmi; nepochybne bude zaujímavé tento projekt ďalej sledovať.

Chris Yang