(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Solárne panely zo Slovenska slúžia úspešne v Lotyšsku

Autor Paper Life november 2018 -
Solárne panely zo Žiaru nad Hronom ohrievajú vodu v škôlke v meste Cesis. Solárne panely zo Žiaru nad Hronom ohrievajú vodu v škôlke v meste Cesis.

Ohrievajú tam vodu pre škôlku, nemocnicu aj obytné domy. Podľa výrobcu dokazuje ich nasadenie ďalej na sever od nás perspektívnosť využívania tejto energie.

Výrobca slnečných kolektorov Thermosolar Žiar, s. r. o., dodal pravdepodobne najväčší solárny systém v Pobaltí, a to pre nemocnicu v meste Jekabpils. Na jej budove je od roku 2014 umiestnených spolu takmer 400 m2 kolektorovej plochy na ohrev vody. Zaujímavé je tiež solárne zariadenie na komplexe predškolských zariadení v meste Cesis, kde je od roku 2012 v prevádzke 150 m2 kolektorov na prípravu teplej vody a ohrievanie bazéna. Aj prvý solárny systém na bytovom dome v Lotyšsku, postavený ešte v roku 2010, pochádza od tohto slovenského dodávateľa a je v meste Sigulda. Informoval o tom vedúci obchodného oddelenia Thermosolaru Tomáš Jančařík.

Progresívne Pobaltie a aktívny partner

„Tri pobaltské štáty – Litva, Lotyšsko, Estónsko – patria medzi najmenšie krajiny EÚ, ale sú známe svojimi inováciami. Kým Estónci sú preborníkmi v zavádzaní elektronizácie na všetkých úrovniach, Lotyši sú vcelku úspešní vo využívaní slnečnej energie. Aj to môže byť argumentom pre solárnych pesimistov – Lotyši sú ďalej na sever, majú horšie podmienky ako Slovensko, a predsa sa tam slnečným kolektorom darí,“ uviedol T. Jančařík. „Nestalo sa tak zo dňa na deň. Je to dlhoročný proces, v jeho začiatkoch stal zaujímavý štátny podporný program. A keď ten skončil, kolektory si už vydobyli dostatočne pevnú pozíciu, aby sa o nich investori zaujímali aj bez štátnej podpory,“ vysvetlil.

Thermosolar Sigulda MID 003 1600x1067 Slovenský systém ohrieva vodu aj obyvateľom paneláku v Sigulde.

Na obchodnom úspechu Thermosolaru sa podľa jeho šéfa obchodu podpísal aj dobrý výber veľmi aktívneho miestneho partnera. „Vykonal obrovský kus práce na tomto poli, viackrát sme ho podporili aj osobnou účasťou na rôznych prezentačných podujatiach, a tak dnes najväčšie a najzaujímavejšie solárne zariadenia v tejto krajine sú vybavené slnečnými kolektormi zo Slovenska“, konštatoval.

Využitie aj vo vykurovaní „zelených“ budov

V Lotyšsku sa uchytili aj systémy Duo, ktoré symbioticky riešia spojenie slnečných kolektorov a tepelného čerpadla. Z fyzikálnych dôvodov je pri tejto kombinácii možné použitie iba vákuových slnečných kolektorov typu TS 400. „Takéto zariadenia dokážu aj v nepriaznivých lotyšských podmienkach zabezpečiť výrazne pokrytie spotreby tepla nielen na teplú vodu, ale aj na vykurovanie nízkoenergetických budov. Vyššie investičné náklady sa amortizujú výraznou úsporou prevádzkových nákladov, prispievajú k imidžu majiteľa a výrazne zvyšujú hodnotu nehnuteľností,“ povedal T. Jančařík. Uvedené systémy dodala firma do regiónov Krustpils a Baldone.

Nasadenie v 50 krajinách – od Himalájí po Patagóniu

Ploché slnečné kolektory z produkcie žiarskej firmy pracujú už dlhé roky v náročných horských, púštnych či mrazivých podmienkach v 50 krajinách. Používajú ich napríklad v Nepále, Patagónii, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Marrákeši, Káhire či na alpskej Zugspitze. V podstate jedinou údržbou je obvykle výmena nemrznúcej zmesi cca raz za 6 – 8 rokov. Pred niekoľkými rokmi odolalo asi 300 kolektorov zo Žiaru aj zemetraseniu v Chile.

Thermosolar je najväčším výrobcom slnečných kolektorov v postkomunistickej Európe a patrí do prvej desiatky najväčších európskych výrobcov termických slnečných kolektorov. Ojedinelý je rozsah výroby, pretože vo výrobnom závode v Žiari nad Hronom má firma nielen montáž slnečných kolektorov, ale aj výrobu selektívnych konverzných vrstiev, lisovňu kolektorových vaní a výrobu podporných konštrukcií na kolektory. Silnou stránkou spoločnosti je aj výskum a vývoj realizovaný buď vlastnými silami alebo v kooperácii so slovenskými univerzitami a zahraničnými inštitúciami.

Paper Life