(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Vychováva naše deti internet? Experti ponúkajú pomoc v boji s hrozbami

Autor PRServis február 2020 -
Vychováva naše deti internet? Experti ponúkajú pomoc v boji s hrozbami Pixabay / Tomasz Mikołajczyk

V rámci dlhodobého projektu odborníci doteraz prednášali o online hrozbách viac ako 35 000 žiakom.

Moderné technológie sú dnes neodmysliteľnou súčasťou životov ľudí a výrazne im uľahčujú aktivity v práci, škole, ale aj v súkromnom živote.

Internet používajú aj deti, na ktoré však v digitálnom priestore striehne mnoho hrozieb i nevhodný obsah.

Deti na internete už od útleho detstva trávia mnoho času hraním hier, sledovaním rôznych videí, chatovaním s priateľmi, či vyhľadávaním informácií potrebných do školských úloh.

Je potrebné s nimi hovoriť o rizikách mobilných technológií a chrániť ich pred hrozbami online sveta, ktorými sú napríklad kyberšikana i závislosť od internetu.

Na 8. februára pripadá Deň pre bezpečnejší internet, čo je príležitosť, keď aj telekomunikačné firmy viac verejnosti pripomínajú nástrahy v online priestore.

Skoro 14 rokov vedie bezplatné workshopy detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková a jej kolegovia – špecialisti. Od roku 2006 na nich už viac ako 35 000 žiakov poučili o online hrozbách a závislostiach.

„Snažíme sa o to, aby z našich detí vyrástli moderní ľudia, a tak potrebujú používať internet. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že všetko to pozitívne, čo ich naučíme, môže priniesť riziká, ktoré nie sú schopné odhadnúť,“ povedala M. Tóthová Šimčáková.

„Deti si dokážu ubližovať a používajú na to technológie. Rovnako nevedia odhadnúť čas, ktorý majú tráviť na mobile alebo pri počítači, a tak sa môžu stať závislými,“ upozornila.

„Rozvinul sa aj fenomén virtuálnych priateľov, ktorých môžu stretnúť na internete. Prevencia je jednoznačne v tom, že deti potrebujú vedieť, čo to je, ako to vyzerá a kde sa s tým môžu stretnúť,“ doplnila detská psychologička.