(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ako sa darí na Slovensku a v Európe odvetviu fintech? Odpovede hľadal Fin.Techsummit 2018

Autor JF november 2018 -

Networking s uznávanými odborníkmi z oblasti IT, financií, investovania či aplikovanej psychológie sa uskutočnil v Bratislave.

O svoje názory a strategické informácie sa na konferencii Fin.Techsummit 2018 delili aj zástupcovia inštitúcií verejnej správy vrátane Ministerstva financií SR a Európskeho parlamentu. Príspevky expertov a „decision makerov“ doplnili diskusie o prepojení technológií a finančníctva, dnes čoraz viac digitalizovaného. Dopyt tohto odvetvia po nových proklientskych riešeniach oslovuje rozsiahlu komunitu inovatívnych technologických firiem vrátane startupov, ktoré prinášajú cenné (a cenené) nápady a invenciu.

Ako to v skutočnosti vyzerá v odvetví fintech u nás a v Európe? Analýzy vypovedajú, že Slovensko často patrilo k „prvolezcom“ v nasadzovaní vyspelých platobných technológií, avšak EÚ ako celok sa náskokom pred ostatným svetom pýšiť nemôže. Skôr naopak. „Žiaľ, Európska únia nie je globálnym lídrom v poskytovaní fintech služieb,“ uviedol v pozdrave pre Fin.Techsummit europoslanec Ivan Štefanec. Odvoláva sa pritom na porovnanie s USA, Čínou, Indiou a Japonskom. Európske fintech spoločnosti majú v priemere menej zamestnancov a existujú kratšie ako ich zámorskí konkurenti. Dôvod? Chýba tu skutočný jednotný trh. Potom majú aj malé firmy problémy s hľadaním príležitostí a dôverou investorov.

Vedeli ste, že medzi bankami v jednotlivých krajinách Európy sú až prekvapivé rozdiely v zavádzaní fintech nástrojov? Zistil to nedávny prieskum spoločnosti Deloitte. Niekde ponúkajú základné elektronické služby, kým inde sa digitálni lídri už vyzbrojujú pre budúcnosť. „Trhový tlak v niektorých krajinách dohnal banky k dosiahnutiu digitálnej vyspelosti, ktorá výrazne prevyšuje aktuálne očakávania či potreby klientov. Banky investovali do svojej budúcej konkurencieschopnosti, veriac, že preferencie klientov ich dobehnú,“ uvádza sa v analýze. To nadobudne nový význam po implementácii smernice PSD 2, ktorá odstráni národné bariéry medzi bankami a tie budú môcť voľne vstupovať na iné trhy EÚ.

Umelá inteligencia sa v tomto konkurenčnom boji ukazuje byť veľmi silnou zbraňou a má významné miesto aj v programe Fin.Techsummitu 2018. Je jej venovaná sekcia s názvom Robotizácia finančného sektora a aj tohtoročná téma tradičného Hackathonu, ktorého náplňou bolo navrhnúť užívateľsky prívetivé rozhranie webovej aplikácie na komunikáciu s klientom. Jedným slovom – chatbota.

A čo na to všetko hovorí naša vláda? Na Fin.Techsummite 2018 ako jej reprezentant vystúpil expert Ministerstva financií SR, riaditeľ odboru bankovníctva sekcie finančného trhu Martin Peter. „Ministerstvo financií to s podporou finančných inovácií myslí vážne. Aj preto sme tento rok založili Centrum pre finančné inovácie,“ uviedol. „Máme za sebou desiatky stretnutí s odborníkmi a účastníkmi trhu k  témam fintech, špecifickým výzvam ako platobné služby, API, crowdfunding, blockchain, tokenizácia aktív alebo non-face-to-face identifikácia. Výsledkom diskusií je prehľadný plán cieľov, ktoré chceme dosiahnuť,“ dodal M. Peter.

Tohtoročný druhý ročník konferencie Fin.Techsummit sa uskutočnil 14. novembra v hoteli Park Inn by Radisson Danube v Bratislave. Prebiehal v dvoch streamoch - Automatizácia finančného trhu a Regulátori budúcnosti vs. inovácie. Súčasťou podujatia bol aj B2B matching.

Účastníci na tomto podujatí tradične oceňujú najmä otvorený charakter odborných diskusií a skvelý networking medzi špecialistami z celého spektra aktivít v segmentoch financií aj informačných technológií. „Považujeme za hlavný cieľ Fin.Techsummitu umožniť priamu komunikáciu všetkých zainteresovaných strán a prepojiť konzervatívny svet tradičných finančných inštitúcií a fintech start-upov. Myslíme si, že banky a iné podobné korporácie budú čoraz viac outsourcovať mnohé služby práve od nových dynamických spoločností a preto je potrebné ich čo najskôr prepojiť,“ uviedol k tomu Davy Čajko, generálny riaditeľ spoločnosti Future Proof, ktorá Fin.Techsummit organizuje.

JF

Prečítajte si k téme:

Fin.Techsummit 2018: V Bratislave sa opäť chystá interakcia sveta financií, IT a startupov

Hackathon na Fin.Techsummite 2018: Kto si trúfne vytvoriť chatbota pre banku?

FinTech na Slovensku je prekvapivo silný

Internetové bankovníctvo vystrieda mobil, predpovedá mBank

Banky čelia statočne technologickej smršti

fintechsummit banner