(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Bardejovské kúpele mali historicky najvyššie tržby

Autor Paper Life marec 2020 -
Kolonáda v Bardejovských kúpeľoch Kolonáda v Bardejovských kúpeľoch

Medziročne vyskočili o 14,6 %; pomohla tomu prosperita Slovákov, ich ochota viac míňať na zdravie a relax, ako aj rekreačné príspevky a zníženie DPH. Kúpele plánujú ďalšie miliónové investície.

Za rok 2019 dosiahla akciová spoločnosť Bardejovské kúpele tržby vo výške 15,804 milióna eur, čo predstavovalo nárast o 14,62% oproti roku 2018, kedy zaznamenala tržby 13,788 mil. EUR.

Zvýšila sa aj ziskovosť; zisk pred zdanením dosiahol vlani 1,785 tis EUR, oproti 1,28 mil. EUR za rok 2018 (+39,45 %).

Sú to najlepšie výsledky v celej histórii Bardejovských kúpeľov. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

„Za skokovým rastom tržieb a zisku stojí medziročne zvýšená návštevnosť až o 11,4 %. Rast bol predovšetkým v kategórii samoplatcov,“ konštatovala.

Vlani navštívilo Bardejovské kúpele, a. s. 31 011 osôb, čo bolo o 3 174 viac ako v roku 2018. Kúpele vlani zaznamenali aj zvýšenie počtu prenocovaní o 17 289 na celkových 289 353. Medziročne to predstavuje nárast o 6,35 %.

Pozitívny extrém

Podľa T. Šatankovej možno rok 2019 považovať za extrém v pozitívnom slova zmysle – veď akciová spoločnosť dosiahla zatiaľ najlepšie hospodárske výsledky vo svojej histórii.

Medziročný nárast bol hlavne na strane slovenských samoplatcov a to o viac ako 20 % oproti roku 2018. Mierny nárast zaznamenali aj klienti zdravotných poisťovní a rekondičné pobyty.

Ako najväčšiu pomoc hodnotíme zavedenie tzv. rekreačných príspevkov, ktoré sa naplno rozbehli hlavne v poslednom kvartáli roka 2019. Tento krok zo strany vlády hodnotíme veľmi pozitívne a veríme, že záujem o tieto príspevky bude v tomto roku ešte intenzívnejší a nárast bude pokračovať,“ uviedla obchodná riaditeľka.

„Asi najväčším úspechom je celkový nárast všetkých tržieb a prekročení hospodárskych výsledkov oproti plánu. K zvýšenej návštevnosti prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva  a ochota obyvateľov míňať financie na zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny,“ komentovala.

Príspevky podľa T. Šatankovej vo veľkom využívajú predovšetkým zamestnanci väčších podnikov. Pacienti si po absolvovaní pobytu, na ktorý majú nárok aj so svojimi rodinnými príslušníkmi, vyzdvihnú účtovné doklady, ktoré si nechávajú preplatiť u zamestnávateľa.

Čoraz náročnejší klienti

„Klienti sú čím ďalej tým náročnejší a vyžadujú za svoje peniaze kvalitný servis a doplnkové služby. Preto sa aj my prispôsobujeme ich požiadavkám. Samozrejmosťou sa stávajú také služby ako late check out, pet friendly, flexible rates a pod.,“ priblížila obchodná riaditeľka kúpeľov.

„Každý rok máme v prvom kvartáli zľavy pre klientov našich kúpeľov 5 až 10 % z pultových cien. V hoteli Alexander je zľava ešte vyššia. Počas sezóny sa ceny veľmi nezvýhodňujú, skôr sa zaoberáme otázkou kultúrno-spoločenského vyžitia ako istého bonusu počas pobytu,“ vysvetlila.

Tento rok kúpele organizujú opäť množstvo kultúrnych spoločenských aktivít. Hlavnými ťahákmi budú otvorenie kúpeľnej sezóny, Bardejovské kúpeľné dni, Pivný festival a Vínny festival.

Investície do budúcnosti

Bardejovské kúpele nezabúdajú ani na udržateľnosť vysokej návštevnosti. Preto veľa investujú do modernizácie a nových atrakcií. Za posledné desaťročie investovali do svojho rozvoja vrátane liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov asi 15 miliónov eur.

V súčasnosti už realizujú dve najväčšie tohtoročné investície. Vyššiu úroveň služieb, predovšetkým pre samoplatiacich klientov, prinesie renovácia pracoviska Prominent za cca 60 000 eur, ktorá sa začala v polovici februára.

Druhou je komplexná rekonštrukcia 2. poschodia v najväčšom ubytovacom zariadení – Hoteli Ozón, ktorá sa začala 2. januára a izby by mali byť k dispozícii na Veľkú noc. Spolu sa rekonštruuje  42 izieb a 2 apartmány, čím sa zvýši ich úroveň a získajú prívlastok Superior.

Rekonštrukcia bude stáť asi 650 000 EUR; okrem toho sa k Ozónu pribuduje aj nový služobný výťah za cca 90 000 EUR.

Nové wellness centrum stále v pláne

V budúcnosti máme v pláne vybudovať nové vonkajšie wellness centrum medzi hotelom Ozón a Alexander s odhadovanými nákladmi cca 2-3 milióny eur, kde bude aj vonkajší nerezový bazén, nové parkovacie plochy a nová promenáda,“ pokračovala T. Šatanková.

Pokračujú prípravné práce pred rekonštrukciou budovy zvanej Karoly, ktorá má teraz štatút národnej kultúrnej pamiatky a v ktorej bude zriadená svojrázna „šarišská karčma“. Pred detskou liečebňou zasa pribudne detské ihrisko.

Perspektívne rozvojové zámery na ďalšie roky počítajú s budúcim športovým areálom neďaleko vstupu do areálu kúpeľov, kde má byť na ploche 24 ha golfové ihrisko s 9 jamkami.

„Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna EUR. Najnáročnejšia rekonštrukcia čaká historický hotel Dukla, kde čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté; odhady sú na úrovni cca 12 mil. EUR,“ vymenovala obchodná riaditeľka kúpeľnej spoločnosti.

Perspektíva rastu

Priestor pre ďalší rast vidia Bardejovské kúpele u samoplatcov, ale aj v kongresovej a incentívnej turistike, ktorá môže ďalej zvýšiť vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander.

Bardejovské kúpele pokračujú aj v budovaní značky „kráľovských kúpeľov“ s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov zo života Sisi stále priťahujú najmä ženské návštevníčky.

Rezervy sú zatiaľ v počtoch zahraničných návštevníkov. Ich počty sú však tradične závislé predovšetkým od dopravnej infraštruktúry, kde sú problémom chýbajúce diaľnice a letiská.

V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby a poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou. Takisto aj netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Paper Life

 

Ďalšie články k téme:

Návštevníkov Severovýchodu v sezóne čakajú Bardejovský jarmok a BardRock, hudobné leto či rusínske festivaly

Hotel Alexander je vlajkovou loďou ubytovania a kongresov v Bardejovských kúpeľoch

Rekordná sezóna potešila hotely, chceli by však menej regulácií

Gastronómia severovýchodného Slovenska: Za málo peňazí veľa pochúťok

Thermalium v českých Tepliciach: Oveľa viac ako bazén