Thermalium v českých Tepliciach: Oveľa viac ako bazén

Autor DE november 2019 -

Na streche obrie „pľúca“ vydychujúce horúčosť prameňa, pod nádržami obsluhujú technológie dve poschodia strojovne. Všetko preto, aby bol kolosálny termálny kúpeľ v každom okamihu pripravený vydávať svoju liečivú silu.

Stretávajú sa tu športovci so svalovou únavou a úrazmi s rovesníkmi svojich rodičov, ktorí sa po endoprotézách vracajú do aktívneho života, alebo aj starých rodičov, ktorí tu nachádzajú úľavu od chronických problémov.

Je tu tiež nemálo tých, čo túžia po relaxácii a chcú telu kompenzovať hodiny pri počítači či za volantom.

Regeneračná sila ponúkaná prírodou

Thermalium je pre všetkých, ktorí chcú hľadať úľavu inde ako v liekoch, pretože tie svojimi vedľajšími účinkami môžu narušiť rovnováhu organizmu a dlhodobo sa stať problémom.

Chrbát a svaly je preto dobre včas zoznámiť s Thermaliom. Rovnako ako inde, aj tu dokazuje príroda ohromnú silu regenerácie, a to bez nežiadúcich vplyvov.

Každá návšteva Thermalia pomáha udržiavať svaly a zabraňuje chorobným zmenám v kĺboch. Zloženie prameňa dopĺňa chýbajúce látky a bráni nástupu osteoporózy. Pravidelné pôsobenie pomáha oddialiť pohybové ťažkosti.

Najväčší liečivý kúpeľ v Čechách láka návštevníkov na viac ako 450 metrov štvorcových vodnej plochy naplnených z povestného teplického prameňa Pravřídlo.

Voda stará osemnásťtisíc rokov vyviera z vulkanického podložia priamo pod kúpeľným domom, ktorého je Thermalium súčasťou. Na svete nemá obdobu.

Pôsobenie prameňa v pokoji aj pohybe

V hlavnom liečebno-rehabilitačnom bazéne, kde sa nepláva, ale v pravom slova zmysle intenzívne leňoší, vás prameň prehreje teplotou 35 ° C. Nájdete tu aj celý rad atrakcií – masážne lavice, vodopád, trysky pre všetky oblasti chrbtice a nôh, vodný rotoped či masážne trysky pre chodidlá.

V druhom bazéne je teplota Pravřídla mierne znížená na 29 ° C, čo je prívetivejšie pre pohyb, aby sa tu s panoramatickým výhľadom do Kúpeľnej uličky dobre plávalo.

Striedanie teplej a studenej v kombinácii s chôdzou po kameňoch na Kneippovom chodníku spevní žily, pomôže od opuchov a podporí zdravú cirkuláciu v nohách. Pre milovníkov saunovania sú k dispozícii štyri druhy sáun líšiace sa teplotou a vlhkosťou.

Špičková novinka kúpeľného turizmu

Thermalium zvíťazilo v hlasovaní verejnosti ako najlákavejšia novinka regiónu a dostalo sa medzi českých finalistov vo voľbe excelentnej destinácie Európy.

Oceňujú ho tiež v architektonických súťažiach, kde vyniká ako nevšedný príklad kúpeľnej architektúry vsadený do pevnosti stráženej pamiatkarmi.

teplice 107788 1280Teplice v Čechách; budovy v popredí tvoria kúpeľný komplex Beethoven.

 

Pre kúpele i mesto zásadne významná stavba vyrástla v samom strede Kúpeľného domu Beethoven, čo je v skutočnosti celkom početné „súdomie“ dvanástich historických budov a zároveň najstarší kúpeľný dom v strednej Európe.

Thermalium vyrástlo v kúpeľnom komplexe na mieste bazéna. Ten po 20 rokoch prevádzky doslúžil, a tak v novembri 2017 teplické kúpele začali najväčší projekt za posledné desiatky rokov s investíciou štvrť miliardy korún (asi 10 miliónov eur). Po 13 mesiacoch od začiatku prestavby, v decembri 2018, bolo dielo architekta Petra Sedláčka dokončené a otvorené.

Najmodernejšia súčasnosť a historický odkaz

Thermalium prinieslo citlivé spojenie skla, kameňa, a ďalších materiálov, ktorých ozdobou sú i sochárske výtvory. Pôvodné súsošie teplického sochára Otakara Skopového tvorí pastierik s prasiatkom ako symbol objavenie prameňa a dievča naberajúce vodu ako symbol jeho prijatia.

Fasáda pripomínajúca otvorený klavír vznikla striedaním veľkoformátových kalených skiel z tunajšej sklárne a skiel zdobených digitálnou potlačou s teplickou levicou. Je to najstarší symbol kúpeľov; z jej bronzovej hlavy tryskala liečivá voda od roku 1583.

rsz lazne teplice thermalium 1

Thermalium sa stalo magnetom turistického ruchu a v nebývalej miere priblížilo pramene miestnym i návštevníkom. Kúpeľná starostlivosť o zdravie sa tak stala dostupnou na každodennej báze ako súčasť životného štýlu.

DE 

(Foto: Lázně Teplice v Čechách a.s.; Pixabay - David Mark)

 

Teplické Naj

  • Najstaršie kúpele v ČR;
  • Najdlhšia kúpeľná tradícia v strednej Európe;
  • Najstaršia stredoeurópska kúpeľná architektúra;
  • Najväčší liečivý bazén v Čechách.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Nadýchnite sa v kúpeľoch 

Navštívte kúpele, absolvujte procedúry a bude vám lepšie

Genius loci Karlových Varov

Navštívte kúpele a dajte si urobiť plastiku alebo: Kúpeľný hotel, ktorý má aj štúdio krásy

V Luhačoviciach pramení voda, ktorá tam zostala z pravekého mora

Čížska liečivá voda

Za kúpeľmi do Budapešti

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo