(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Kiruna – prekrásny nový svet: Dystopický dokument o meste, ktoré ničí ťažba

Autor Film Expanded august 2020 -
Kiruna Kiruna Wikipedia

Nový dokument zaznamenáva problémy známeho švédskeho mesta, ktorého štvrte sa prepadávajú v dôsledku intenzívnej ťažby rudy.

Kiruna je miesto vo švédskom Laponsku od nepamäti známe výskytom železnej rudy. Prvá vlna kolonizácie tam prebehla začiatkom 17. storočia. Samostatná obec vznikla v roku 1900 a vďaka dopytu po rude – aj pre zbrojenie a vojny – sa po desaťročia rozrastala. Dnes je problémom mesta sadanie pôdy v dôsledku poddolovania, takže je nevyhnutné časť obyvateľov presťahovať.

Ľudia musia opustiť domov

Kiruna je dnes symbolom života v neistote. Tvrdí to Veronika Kührová, producentka nového dokumentárneho filmu Kiruna – prekrásny nový svet.

„Zdanlivo mimoriadna situácia ľudí žijúcich dvesto kilometrov za polárnym kruhom nie je v dnešnej dobe ojedinelá, ale, naopak, má mnoho spoločného s osudmi ľudí na celom svete,“ povedala. „Univerzálnosť nášho filmu spočíva v schopnosti ukázať na podobné problémy človeka, ktorý musí opustiť svoj domov, nie však z vlastného rozhodnutia, no z donútenia vonkajšou silou,” uviedla.

„Nová Kiruna má byť podľa predstáv radnice ukážkovým moderným mestom, kam sa budú chodiť pozerať ľudia z celého sveta. Ale pre obyvateľov starej Kiruny to už nikdy nebude ‚naše’ mesto,” doplnil spoluproducent zo spoločnosti Analog Vision Michal Kráčmer.

Príbeh mesta ako zrkadlo sveta

Režisérkou filmu Kiruna – prekrásny nový svet je švédsko-česká režisérka Greta Stocklassa. Priamo v ťažobnom prostredí získala uhrančivé filmové obrazy a na príklade troch protagonistov, v súčasnosti žijúcich v zvláštnom medzičase, nápadito otvára témy presídľovania, tradície a vzťahu k určitému miestu.

„Dystopický príbeh Kiruny je o vykorenených ľuďoch hľadajúcich domov vo vykorenenom meste. Vypovedá o odvrátenej strane celej vyspelej spoločnosti. Kiruna je miestom, kde sa stretáva ničivosť a ideálny svet prosperujúcej spoločnosti," okomentovala režisérka svoj celovečerný debut. Do Prahy prišla študovať dokumentárnu réžiu a snímka je jej absolventský bakalársky film.

„Niečo nás na Kirune znepokojuje, niečo nie je v poriadku. Bez slov a čistým vizuálnym jazykom to vyjadruje už celkom prvý záber vytvárajúci náladu oscilujúcu na pomedzí prenikavej dystopickej atmosféry a akejsi enigmatickej nadpozemskosti," hovorí o filme Matej Sotník, spoluzakladateľ mladej distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá film uvedie do širokej slovenskej distribúcie.

Kiruna still4

Dobré prijatie filmu

Snímka Kiruna – prekrásny nový svet si vďaka festivalovým uvedeniam už vyslúžila pozitívne ohlasy medzinárodnej kritiky, ktorá na filme oceňuje atmosféru, koherentnú formu, ako aj precízny dokumentárny štýl rozprávania.

„Stocklassovej sa podarilo to, o čo sa pokúša skoro každý dokumentarista. Vyvolať dojem, že divák je s hrdinami filmu doslova v ich kuchyni, ktorá sa má zakrátko naložiť na kamión, že sa s nimi vezie do hlbín ťažobnej bane, ktorej každoročná produkcia by pokryla stavbu šiestich eifeloviek. Ide o mimoriadne vyzretý debut, čo sa týka scenára, réžie, kamery či hudby," napísal Jan H. Vitvar pre český týždenník Respekt.

Kde a kedy možno vidieť film

Ešte pred distribučnou premiérou bude špeciálne uvedenie na bratislavských Ozvenách Ji.hlavy v letnom kine v Novej Cvernovke. Organizátori MFDF Ji.hlava a Film Expanded tam pripravili v spolupráci s angažovaným mesačníkom Kapitál panel na tému „Dystopické aspekty ťažby“. V utorok 11. augusta ponúkne pohľad expertov na nástojčivé otázky, ktoré film otvára.

Film, ktorý mal premiéru minulý rok na prestížnom švajčiarskom festivale Visions du Réel a preletel niekoľko ďalších svetových prehliadok, mal na Slovensku premiéru 7. augusta na festivale 4 živly v Banskej Štiavnici. Do kín vstupuje 13. augusta.

FE

Kiruna fragment

Premietania filmu v auguste

7. august / 17:00 / 4 živly / Kultúrne centrum / Banská Štiavnica + diskusia

11. august / 19:00 / Ozveny Ji.hlavy / Nová Cvernovka / Bratislava + diskusia

13. august / 17:00 / Kino Úsmev / Košice

14. august / Kino Mladost / Bratislava

14., 15., 17. august / Kino Lumiére / Bratislava

16., 17. august / 19:50 / Kino Moskva / Martin

20. august / 20:00 / Kino Lastovička / Dubnica nad Váhom

20. august / 20:00 / Kino Mier / Modra

20. august / 21:00 / Hidepark / Nitra

27. august / 20:00 / Kino Nicolaus / Liptovský Mikuláš