Ekonomika

Významný ekonomický parameter dlhodobo rastie, na úroveň priemeru vyspelých krajín sa môže dostať o päť rokov.

Medzi rokmi 2019 a 2023 klesol počet zamestnancov v priemysle o 58-tisíc. Celkovou nezamestnanosťou to nezatriaslo, prácu si našli v iných sektoroch a často aj za lepšie peniaze.

Počas galavečera v Bratislave zverejnili laureátov 27. ročníka Krištáľového krídla pre významné osobnosti Slovenska za rok 2023. Organizátori ocenili osobnosti v desiatich kategóriách a odovzdali Mimoriadnu cenu.

Podľa správy CMS Emerging Europe M&A 2023/24 región naďalej preukazuje odolnosť voči problémom. Akvizíciou roka v rámci všetkých 19 krajín bol predaj U. S. Steel Košice.

Vo svete sa v médiách čoraz častejšie spomína nové hnutie menom degrowth. Po slovensky by sme ho mohli nazvať ne-rast. Cieľom tohto hnutia je riešiť aktuálne environmentálne výzvy prostredníctvom opustenia „paradigmy ekonomického rastu“.

Slovensku sa vďaka silnému nárastu fixných investícií a nárastu čistého exportu podarilo vyhnúť recesii. Podľa Allianz Trade potiahnu rast v najbližšom období najmä domáci dopyt a investície.

Výpadky a zdržania v globálnych dodávateľských reťazcoch vedú firmy k prehodnoteniu lokalizácie ich výroby.

Ľudia, firmy a organizácie budú benefitovať z umelej inteligencie a ďalších technológií, ktoré im umožnia dosiahnuť nové hranice v oblasti výkonnosti v podnikaní aj mimo neho.

Oživenie rastu v SVE bude viesť súkromná spotreba ťahaná rastom miezd, rastom pôžičiek a pozitívnym efektom vývoja cien nehnuteľností. Riziká sú v zahraničnom dopyte a politickej oblasti.

Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu identifikovali v spoločnosti problémy v hospodárení, ale aj riziká pri riadení projektov, nedostatočné kontrolné mechanizmy a absenciu finančného riadenia.

Strana 1 z 28

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo