(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Na programe Febiofestu na Slovensku je Triumf vôle, film oslavujúci Adolfa Hitlera

Autor JF/TS január 2019 -

Festival filmových klubov sa od marca 2019 uskutoční postupne v Bratislave a tucte ďalších miest. Nacistický film z roku 1935 je súčasťou jeho sekcie Zrkadlo minulosti.

Je to jeden z dobovo najsilnejších propagandistických filmov. Pre milovníkov dejových zápletiek alebo dramatických dokumentov však toto dielo režisérky Leni Riefenstahlovej možno len ťažko odporúčať, nie je príliš dobrou zábavou. Dominujú mu jednak nekonečné nástupy a pochody na štadióne v Norimbergu a v uliciach mesta, jednak efektné zábery na führera a ďalších pohlavárov, ktorí rečnia, vozia sa v otvorených autách či inak sa predvádzajú pred kamerami.

A protipólom filmu oslavujúceho nacizmus je na tohtoročnom Febiofeste jedno z najlepších politických satirických diel, ktoré túto ideológiu, naopak, zosmiešňuje – Chaplinov film Diktátor z roku 1940.

diktator chaplinCharlie Chaplin vo filme Diktátor

Zlo v histórii a vo filme

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest sa v Bratislave uskutoční od 20. do 26. marca 2019 a následne poputuje do viac ako tucta ďalších slovenských miest. Vo svojej 26-ročnej histórii si festival po prvý raz zvolil tému, ktorá bude leitmotívom programu s vyše stovkou zahraničných a slovenských filmových noviniek. Je vyjadrená v podtitule podujatia „Zlo sa vo filme neskryje“.

„Spoločnosť ovládol strach z budúcnosti a my tomu strachu chceme nastaviť zrkadlo,“ odôvodnil to umelecký riaditeľ festivalu Přemysl Martinek. „Cieľom je priniesť na plátno príbehy, ktoré ukážu, že zlo nie je novou entitou, že tu bolo odjakživa a jeho porážka je zafixovaná v samotnom genetickom kóde rozprávania.“

Najviac to zarezonuje v sekcii Zrkadlo minulosti, ktorá už tradične prináša diela zlatého fondu domácej i svetovej kinematografie. Práve v tejto sekcii nájdu diváci kultového Diktátora (The Great Dictator), čiernobielej parodickej komédie Charlieho Chaplina, ktorá neopakovateľným spôsobom podáva satiru na nemecký fašizmus a Hitlera. A, samozrejme, aj Triumf vôle.

Český a slovenský pohľad

V programe tejto sekcie nebude núdza ani o české a slovenské filmové poklady. Uvedie napríklad vojnovú snímku Diamanty noci (1964) režiséra Jana Němca podľa diela Arnošta Lustiga o úteku dvoch mladíkov z transportu smrti do koncentračného tábora. Spoločenskou kritikou z obdobia socializmu je Prípad Barnabáš Kos (1964) režiséra Petra Solana s hlavnou postavou kariéristického hudobníka.

Premietanie väčšinou novo zdigitalizovaných archívnych filmov doplnia aj prednášky, ktoré snímky zasadia do historického a spoločenského kontextu. „Každý z vybraných filmov má iné žánrové východiská, ale každý ukazuje rôzne podoby zla,“ opisuje Přemysl Martinek. Temným silám sa v nich podľa neho väčšinou nepodarí vyhrať. „Dnes sa často hovorí, že svet fikcie je tu pre to, aby nás zabavil. Zrkadlo minulosti však dokazuje, že film sa ako médium nikdy nevzdal svojej spoločenskej zodpovednosti a pre divákov môžu byť filmové súboje dobra a zla ponaučením a nádejou,“ zdôraznil.

Upír opäť na Slovensku

Iný druh temnoty zobrazuje klasický nemý horor Upír Nosferatu z roku 1922 režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, ktorý bol z väčšej časti natočený na Slovensku. Na špeciálnej festivalovej projekcii ho bude sprevádzať živá hudba.

Dovedna prinesie MFFK Febiofest 2019 vyše sto filmov v deviatich sekciách vrátane exkluzívnych premiér filmov ocenených na prestížnych zahraničných festivaloch, nových domácich snímok a pôct osobnostiam svetovej kinematografie. Súčasťou festivalu budú medzinárodná súťaž, sekcia pre deti i bohatý sprievodný program. V Bratislave sa podujatie uskutoční v kinách Lumière, Mladosť a Artkino za zrkadlom.

Vizuál – grafické vyjadrenie témy

Festivalovú tému zdôrazňuje aj tohtoročný vizuál. „Mohol by aj dnes vzniknúť taký provokatívny a aktuálny film, akým bol Chaplinov Diktátor, na ktorý odkazuje plagát? Alebo sme už príliš opatrní či politicky korektní?,“ pýta sa Přemysl Martinek. „Sila filmu spočíva v tom, že odráža realitu tak intenzívne, že máme tendenciu v ňom vidieť pravdu a to sa zneužívalo a zneužíva. Chceme naším vizuálom dokázať, že najdôležitejší je kritický postoj diváka, jeho schopnosť nadhľadu a empatie,“ vysvetlil.

MFFK 2019 vizuál

Podľa autora vizuálu Mareka Kianičku odkazuje Hlavný motív práce s rozpixelovaným obrazom na dnešný svet digitálnych médií, cez ktorý sa v súčasnosti pomerne nekontrolovane šíria rôzne idey. Pixle sú zároveň symbolom znejasňovania a stierania hraníc a relativizácie zla a jeho obrazu.

JF/TS

Fotografie: Wikipedia, ASFK

Triumph filmFilm Triumf vôle (Triumph des Willens) zobrazuje stranícky zjazd NSDAP v roku 1934 v Norimbergu a súvisiace udalosti.

 

Ďalšie články o filmoch a kinematografii:

Studená vojna: film o zložitej láske v zložitej dobe

Festival Jeden svet a jeho najzaujímavejšie filmy

Jan Palach a jeho cesta v apelatívnom filme Roberta Sedláčka

Robert Fico je protagonistom dokumentárneho filmu

Medzinárodný filmový festival Bratislava 2018 opäť ukázal angažovaný profil

Film Prvý človek: Cesta na Mesiac a tiež do hlbín astronautovej duše

Hlboký význam banalít života alebo: O čom sa točia dnešné nemecké filmy