(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

V Benátkach znovu otvorili historické Kráľovské záhrady

Autor JF / TS december 2019 -
V Benátkach znovu otvorili historické Kráľovské záhrady Youtube

Miesto oddychu pri lagúne blízko baziliky sv. Marka znovu získalo pôvodnú krásu a botanickú pestrosť, akú malo od čias Napoleona začiatkom 19. storočia.

Po zásadnej obnove v réžii Nadácie Venice Gardens a poisťovne Generali ako hlavných partnerov sa pred Vianocami roku 2019 znovu otvorili Kráľovské záhrady v srdci Benátok.

Projekt ich obnovy sa začal realizovať pred 5 rokmi, v decembri 2014. Vtedy Úrad pre štátny majetok mesta Benátky v snahe zabrániť úpadku tejto lokality vydal rozhodnutie venovať komplex Kráľovské záhrady nadácii Venice Gardens.

Zodpovednosťou nadácie bolo obnoviť a zachovať toto miesto pre budúce generácie. Prácou na reštaurovaní záhrady boli poverení architekti Paolo Pejrone a Alberta Torsella, pričom jej plány pôvodne vypracovali Carlo Aymonino a Gabriella Barbini.

PresentazioneRestauroGiardiniReali Venezia 2019 12 17 14 44 09

Súčasťou renovovanej lokality je aj skleník s názvom Human Garden (Záhrada človeka), ktorý má slúžiť ako miesto pre rôzne kultúrne a spoločenské aktivity.

Zelená oáza s históriou na brehu lagúny

Kráľovské záhrady v Benátkach vznikli pôvodne za francúzskej nadvlády a periódy Talianskeho kráľovstva ako súčasť napoleonského projektu na prestavbu oblasti Námestia svätého Marka. Z budovy tzv. Novej prokuratúry ležiacej medzi námestím a záhradami sa vtedy stal kráľovský palác, v súlade s dekrétom Napoleona Bonaparte z 11. januára 1807.

Kráľovské záhrady sú obklopené vodou – z jednej strany lagúnou a z troch strán vlastným kanálom – a rozprestierajú sa na ploche približne 5 000 metrov štvorcových. Poskytujú o. i. výhľad na múzeum Correr, cisárske apartmány kráľovského paláca, archeologické múzeum a knižnicu Marciana.

V rámci obnovy Kráľovských záhrad sa zrealizovala výsadba:

  • 22 stromov,
  • 804 kríkov,
  • 6 560 kvitnúcich rastlín,
  • 68 popínavých rastlín
  • a tiež inštalácia 3 150 žiaroviek.

Okrem toho bolo ošetrených 7 starých stromov, ktoré sa podarilo zachrániť a 19 chorých stromov bolo vymenených za nové.

Generali na pomoc Benátkam

„Vďaka excelentnej spolupráci medzi verejným a súkromný sektorom môžeme prezentovať výsledok, ktorý bude prospešný pre všetkých. Obnova Kráľovských záhrad znamená ukončenie prvej časti rozsiahleho projektu Generali pre Benátky a oblasť okolo Námestia svätého Marka, kde bolo aj historické sídlo našej spoločnosti,” povedal Philippe Donnet, výkonný riaditeľ Skupiny Generali.

„Znovuotvorenie je zdrojom pýchy pre celé Benátky a umožní mestu byť opäť hrdým na toto fascinujúce miesto, Kráľovské záhrady. Táto výnimočná zelená zóna je umiestnená v jednom z najviac zaľudnených a historických miest na svete, a preto má ešte väčšiu strategickú hodnotu a váhu z environmentálneho hľadiska,“ zdôraznil starosta Benátok Luigi Brugnaro.

Talianska nadnárodná skupina Generali pri tejto príležitosti upozornila, že sa aktívne zapája do iniciatív na ochranu a podporu umeleckého a kultúrneho dedičstva komunít, v ktorých pôsobí. Z nich sú Benátky miestom s najvyšším významom vzhľadom na silné historické väzby, ktoré spájajú toto mesto a Generali už 185 rokov. Poisťovňa vznikla v Terste v roku 1831, pričom jej hlavné pobočky historicky sídlili v Benátkach a Miláne. Dnes je Generali Group jedným z najväčších celosvetových poskytovateľov poistenia a pôsobí vo viac ako 50 krajinách sveta.

JF / TS

 

 Mohlo by vás zaujímať:

Praha hipsterská a mladá – objavte nové miesta!

Slováci cestujú do Nemecka za pivnými radovánkami, na návštevu hradov a historických miest

Štajersko = skvelá regenerácia

Múzeum Yva Saint Laurenta patrí k turistickým highlightom Marákeša

Multimédiá