(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ako bezpečne obnoviť cestovanie a európsky cestovný ruch

Autor ZEK máj 2020 -

Európska komisia predložila súbor usmernení a odporúčaní, ktoré majú členským štátom pomôcť postupne zrušiť cestovné obmedzenia.

Cieľom balíka je pomôcť cestovnému ruchu EÚ, aby sa pozviechal z pandémie, podporiť podniky a zabezpečiť, aby bola Európa aj naďalej najobľúbenejšou cieľovou destináciou pre turistov.  

Európska komisia (EK) chce umožniť podnikateľom v cestovnom ruchu, aby znova otvorili svoje prevádzky, a to v súlade s potrebnými opatreniami na ochranu zdravia. Zároveň priblížiť ľuďom možnosť, aby si zaslúžene odpočinuli a užili čerstvý vzduch.

Hneď ako to zdravotná situácia dovolí by ľudia mali mať možnosť znovu sa stretávať s priateľmi a rodinami, či už vo vlastnej krajine alebo v zahraničí, a pritom byť chránení všetkými potrebnými bezpečnostnými a preventívnymi opatreniami.

Balík EK pre cestovný ruch zahŕňa:

  • Celkovú stratégiu oživenia na rok 2020 a ďalšie obdobie.
  • Spoločný prístup k obnove voľného pohybu a postupnému a koordinovanému rušeniu obmedzení na vnútorných hraniciach EÚ.
  • Rámec na podporu postupného obnovenia dopravy, ktorým sa zabezpečí bezpečnosť cestujúcich aj personálu.
  • Odporúčanie s cieľom zatraktívniť cestovné poukazy ako alternatívu k vráteniu hotovosti.
  • Kritériá bezpečného a postupného obnovenia činností cestovného ruchu a zdravotných protokolov pre ubytovacie a stravovacie zariadenia.

Bezpečné obnovenie služieb cestovného ruchu

Komisia prináša spoločný rámec stanovujúci kritériá na bezpečné a postupné obnovenie turistických aktivít a vypracovanie zdravotných protokolov pre hotely a iné formy ubytovania s cieľom chrániť zdravie hostí aj zamestnancov.

Medzi tieto kritériá patria:

  • epidemiologický dôkaz;
  • dostatočná kapacita zdravotníckeho systému pre miestnych obyvateľov a turistov;
  • robustná kapacita na sledovanie a monitorovanie a testovanie a sledovanie kontaktov.

Tieto usmernenia umožnia ľuďom bezpečne sa zdržiavať v hoteloch, kempingoch, penziónoch a iných ubytovacích zariadeniach na dovolenke, jesť a piť v reštauráciách, baroch a kaviarňach a chodiť na pláže a iné vonkajšie priestory.

Komisárka: Opatrnosť je namieste

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová k tomu uviedla: „Vieme, koľko európskych občanov sa teší na leto a cestovanie. Ich obrovské obete za posledné mesiace umožnia opatrné a postupné otváranie – zatiaľ.

Dekontaminácia a cestovný ruch však nebudú bez rizika, pokiaľ sa medzi nami vírus šíri. Musíme zachovať ostražitosť, fyzické dištancovanie a prísne zdravotné opatrenia v celom ekosystéme cestovného ruchu a dopravy, aby sme v najväčšej možnej miere zabránili ďalším ohniskám. Nedovolíme, aby naše úsilie vyšlo nazmar.“

Ciele a ambície

Európska komisia sa snaží umožniť turistom a cestujúcim, aby mohli znova, bezpečne a s dôverou cestovať. Pomocou opatrení sa snaží dosiahnuť:

  • bezpečnú obnovu voľného pohybu a zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach,
  • obnovu dopravných služieb v celej EÚ tak, aby bolo zároveň chránené zdravie pracovníkov v doprave a cestujúcich,
  • bezpečné obnovenie služieb cestovného ruchu,
  • zabezpečenie cezhraničnej interoperability aplikácií na sledovanie kontaktov,
  • zatraktívnenie poukazov pre spotrebiteľov.

Komisia sa zameriava aj na podporu podnikov v oblasti cestovného ruchu v Európe tak, že:

  • zabezpečí likviditu pre podniky v oblasti cestovného ruchu, najmä MSP,
  • zachová pracovné miesta poskytnutím finančnej pomoci z programu SURE až do 100 miliárd EUR,
  • prepojí občanov s miestnou ponukou cestovného ruchu, zabezpečí podporu miestnych atrakcií a cestovného ruchu a Európy ako bezpečnej turistickej destinácie.

Európa a cestovný ruch

Európa je domovom živého ekosystému cestovného ruchu. Cestovanie, doprava, ubytovanie, stravovanie, rekreácia a kultúra prispievajú takmer k 10 % HDP Európskej únie a poskytujú kľúčový zdroj zamestnanosti a príjmu v početných regiónoch. Asi 267 miliónov Európanov (62 % populácie) ročne absolvuje aspoň jeden súkromný výlet. 78 % Európanov trávi dovolenku vo svojej krajine alebo inej krajine EÚ.

Ekosystém cestovného ruchu bol tiež jedným z najviac postihnutých tvrdými obmedzeniami pohybu a cestovania, ktoré boli uvalené v dôsledku prepuknutia nákazy koronavírusom. Svetová organizácia pre turizmus (UNWTO) predpokladá zníženie zahraničných príchodov o 60 až 80 %, čo predstavuje celosvetové straty vo výške 840 až 1 100 miliárd EUR.

V Európe je leto pre cestovný ruch rozhodujúcou sezónou: počas priemernej letnej sezóny (jún – august) absolvujú obyvatelia EÚ 385 miliónov turistických výjazdov a minú 190 miliárd EUR.

ZEK

Otázky a odpovede týkajúce sa balíka cestovného ruchu

mapa eu crŠtáty EÚ najviac závislé od cestovného ruchu (v % HDP): Chorvátsko (25 %), Cyprus (22 %), Grécko (21 %), Portugalsko (19 %), Rakúsko, Estónsko, Španielsko (po 15 %), Taliansko (13 %), Slovinsko, Bulharsko (po 12 %), Malta (11 %), Francúzsko (10 %), Nemecko (9 %).

 

Ďalšie články k téme:

Slovenský cestovný ruch volá o pomoc

Hotely očakávajú menej ako polovičné ročné tržby

Vláda obnoví činnosť Slovenskej agentúry pre cestovný ruch 

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Prazdroj podporuje reštauračné prevádzky a organizuje pre ne crowdfundingovú pomoc

Košický kraj pozýva na virtuálnu prehliadku Dobšinskej ľadovej jaskyne

Termovízne systémy na pomoc odhaľovaniu covidu 19

COVID-19: potenciálne lieky a vakcíny podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

EÚ vydala usmernenie pre bezpečný návrat zamestnancov na pracovisko