Košický kraj pozýva na virtuálnu prehliadku Dobšinskej ľadovej jaskyne

Autor Košice Región Turizmus apríl 2020 -
Košický kraj pozýva na virtuálnu prehliadku Dobšinskej ľadovej jaskyne Košice Región Turizmus

Pandémia zavrela väčšinu občanov medzi štyri steny. Našťastie, technológie dnes umožňujú prezrieť si rôzne krásne miesta z pohodlia domova.

Vyberte sa na virtuálnu prehliadku a objavte miesta, na ktorých ste možno ešte neboli. Túlajte sa podzemím Slovenského krasu, v ktorom príroda vytvorila úžasné siene plné fascinujúcich útvarov. Tentoraz nepotrebujete teplé oblečenie, pevnú obuv ani peniaze na vstupenky. Dĺžka prehliadky je neobmedzená; stačí vám len počítač alebo mobil. Link na virtuálnu prehliadku.

Slovenský unikát, svetová vzácnosť

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najväčšie prírodné unikáty a krásy Slovenska. Patrí aj do Svetového dedičstva UNESCO.

Čo do hĺbky a dĺžky patrí medzi najväčšie ľadové jaskyne na svete. Jej výšková poloha (920 – 950 m n. m.) umožňuje, aby sa v jaskyni celoročne udržiavala teplota pod bodom mrazu. Práve tento faktor zohral z dlhodobého hľadiska kľúčovú úlohu pri vytvorení ľadovej výzdoby.

Zaľadnenie vzniká v priestoroch, kde sa v zime hromadí klesajúci studený vzduch. Pre tvorenie ľadu je tiež dôležitá priesaková voda, ktorá v jaskyni zamŕza.

Celkový objem ľadu v jaskyni sa odhaduje na 110-tisíc m3, čo je súhrnný objem nádrží dvoch miliónov bežných osobných áut.

Do Ľadovej diery

Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza na juhozápadnom okraji Národného parku Slovenský raj. Do jaskyne vstupujeme zo severného svahu vrchu Duča v nadmorskej výške 969 metrov.

K jaskyni sa dostanete z osady Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raji. Ku vchodu do jaskyne, nazvaného Ľadová diera, treba vystúpiť od parkoviska po serpentínovom chodníku s prevýšením 130 metrov.

Dĺžka prehliadkovej trasy jaskyne je 515 metrov, jej prevýšenie 43 metrov a absolvovanie celej trasy trvá približne polhodinu. Teplota v zaľadnených častiach sa pohybuje medzi -3,9°C a -0,2°C. V nezaľadnených častiach je teplota málo nad bodom mrazu, do 3,5°C.

História, turizmus, film

Do spodných častí jaskyne prvý raz prenikol banský úradník Eugen Ruffínyi v júni 1870. Už o rok neskôr ju sprístupnili verejnosti. V roku 1890 sa vo Veľkej sieni konal koncert na počesť Karola Ľudovíta Habsburského, brata cisára Františka Jozefa I.

Až do roku 1946 bolo potom v Dobšinskej ľadovej jaskyni povolené korčuľovanie pre verejnosť.

Jaskyňa poskytla kulisy pre rozprávku Popolvár najväčší na svete, ktorú v roku 1982 nakrútil režisér Martin Ťapák.

Dobšinská ľadová jaskyňa je najnavštevovanejšou v Košickom samosprávnom kraji. Počas letnej aj zimnej sezóny sa každú sobotu organizujú z Košíc špeciálne turistické vlaky s názvom Ľadový expres, ktoré zastavujú na miestnej stanici blízko jaskyne.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus umožňuje cez svoje stránky a Google aj virtuálnu návštevu ďalších štyroch jaskýň v kraji – Domice, Ochtinskej aragonitovej, Gombaseckej a Jasovskej jaskyne.

Košice Región Turizmus

Mohlo by vás zaujímať:

Slovenský cestovný ruch volá o pomoc

Košický kraj láka návštevníkov najmä na pamiatky UNESCO

Krajská organizácia podnecuje v Košičanoch aj cudzincoch chuť urobiť si výlet

Ľadový expres Košice – Dobšiná bol hitom sezóny; kraj zatraktívni ďalšie lokality

Buzgó: iný spôsob jaskyne

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo