Goodyear upgraduje výkonné pneumatiky Eagle F1 Asymmetric na rad 5

Autor TS február 2019 -

Nové technológie umožnili významné zvýšenie brzdného výkonu na mokrom povrchu aj ovládateľnosti na suchej vozovke bez vplyvu na pohodlie jazdy a hlučnosť.

Goodyear uvádza v tomto roku na trh ďalšiu generáciu vysokovýkonných (UHP) letných cestných pneumatík Eagle F1 Asymmetric 5. Tento rad je nástupcom obľúbených a vysoko hodnotených pneumatík Eagle F1 Asymmetric 3. Využíva novú zmes a sériu nových technológií, ktoré umožňujú významne zdokonaliť brzdný výkon na mokrom povrchu a ovládateľnosť na suchom povrchu, a to bez ústupkov v oblasti pohodlia jazdy alebo hlučnosti.

Pneumatiky sú skonštruované tak, že sa pri brzdení zväčšuje ich styčná plocha s vozovkou. Ponúkajú tak kontakt s povrchom v rozsahu doteraz charakteristickom skôr pre nákladné pneumatiky, čo prispelo k skráteniu brzdnej dráhy v porovnaní s pneumatikami Eagle F1 Asymmetric 3 o celkovo 4 percentá (podľa výsledkov interných testov).

V úsilí o ďalšie zvýšenie výkonnosti pneumatík sa Goodyear zameral aj na obmedzenie ohybu a prenosu priečnych síl v oblasti behúňa. Výsledná precízna reakcia v zákrutách, lepšia trakcia a ničím nerušená akcelerácia pomohli zlepšiť ovládateľnosť vozidla na suchom povrchu. Súčasne to posilnilo aj spätnú väzbu pri riadení: výsledkom je lepšie spojenie medzi vodičom a vozidlom a príjemný zážitok zo sebavedomej jazdy.

Celé spektrum 61 rozmerov bude na trhu už v tomto roku

Prvých 51 rozmerov uvedie Goodyear na trh medzi februárom a májom 2019, ďalších desať bude nasledovať medzi júnom a decembrom 2019. Goodyear ponúkne verzie s priemerom 17 "až 22", šírkou 205 až 315 milimetrov a bočným profilom 50 až 25 s predpokladaným určením pre najrôznejšie vozidlá – od Volkswagenu Golf cez luxusnejšie autá ako Mercedes triedy C alebo BMW radu 3 až po štandardné verzie modelu Porsche 911.

Pomôžu posilniť pozíciu na trhu

Vďaka novým pneumatikám chce Goodyear ťažiť zo silného medziročného nárastu - o 8,3 percenta - v segmente vysokovýkonných pneumatík s rozmerom 17” a väčším, ktoré už teraz tvoria 22 percent celkového predaja letných pneumatík (zdroj: Europool 2012 – 2017). Navyše, predaj vozidiel vyššej triedy by sa mal podľa prognóz do roku 2023 zvýšiť zo 17,5 na 18,2 percenta*. Dobré vyhliadky uplatnenia pneumatík Eagle F1 Asymmetric 5 na trhu posilňuje tiež medziročný nárast dopytu po pneumatikách UHP v severovýchodnej a juhovýchodnej Európe: od roku 2012 sa v týchto regiónoch zvýšil o 18, respektíve o 25 percent (Europool 2012 – 2017).

O spoločnosti Goodyear

Goodyear je jedným z najväčších svetových výrobcov pneumatík. Zamestnáva približne 64-tisíc pracovníkov a svoje výrobky vyrába v 48 závodoch v 22 krajinách. Dve inovačné centrá – Akron v Ohiu a Colmar-Berg v Luxembursku – sa usilujú o rozvoj najmodernejších výrobkov a služieb, ktoré stanovujú technologické a výkonnostné štandardy pre celé odvetvie.

TS

* IHS 2018 – segment vozidiel D – E, Európa, bez ľahkých úžitkových vozidiel.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 Front

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo