Turancar a slovenskí dopravcovia vo FlixBuse

Autor JF/TS február 2019 -

Nitriansky dopravca sa spojil do obchodnej aliancie s FlixBusom; predstavili aj autobusy v spoločných farbách. Pre iné dopravné podniky zasa FlixBus funguje ako marketingová strecha.

Nitrianska dopravná spoločnosť Turancar si v tomto roku pripomenie 30 rokov existencie; vznikla ešte v roku 1989 a odvtedy sa snaží zvyšovať kvalitu svojich služieb. Pomyselnú latku sa jej zrejme podarí zdvihnúť aj vďaka novej významnej spolupráci. Od 11. februára 2019 totiž globálny poskytovateľ mobility FlixBus umožňuje zakúpiť cestovné lístky na viac ako 260 spojov (za týždeň), ktoré obsluhuje slovenský dopravca. Turancar tak v spolupráci s medzinárodným dopravcom umožní obyvateľom stredného a západného Slovenska jednoduchšie spojenie s celou Európou a ponúkne tiež širšiu ponuku služieb na palube autobusov.

„Máme veľkú radosť, že vďaka spolupráci so spoločnosťou Turancar môžeme rozšíriť ponuku zastávok v našej sieti. Slovensko má významnú geografickú polohu, zatiaľ sme ho pokrývali ponukou medzinárodných liniek spájajúcich okolité štáty. Najnovšie tak môžu zákazníci na FlixBuse zakúpiť aj cestovné lístky na regionálne spoje,“ uviedol Pavel Prouza, riaditeľ FlixBusu pre Českú republiku a Slovensko.

FlixBus ponúka v Európe viac ako 350 000 denných spojení do približne 2 000 destinácií v 28 krajinách. Len z Bratislavy vypraví každý týždeň viac ako 400 odjazdov.

Pohodlnejšie cestovanie v nových autobusoch s Wi-Fi

Medzi Banskou Bystricou, Nitrou, Topoľčanmi a Bratislavou budú môcť zákazníci denne cestovať vo vyššom štandarde služieb ako doteraz. K dispozícii budú mať pripojenie k sieti Wi-Fi, USB a elektrické zásuvky a aj väčší priestor medzi sedačkami. Turancar totiž pri príležitosti svojich 30. narodenín omladzuje svoj vozidlový park a kupuje 30 nových autokarov značky Setra. Z nich prvých jedenásť vyšlo na cesty už od 11. februára.

Autobusy Setra Comfort Class disponujú najvyspelejšími systémami aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Sú vybavené napríklad elektronickými asistenčnými systémami, ESP, asistentom núdzového brzdenia, asistentom udržiavania jazdného pruhu či optickým senzorom.

30 rokov Turancaru

Úspešnú spoločnosť Turancar založil Viliam Turan. Jeho prvou podnikateľskou aktivitou bolo otvorenie prvej súkromnej požičovne áut na jar 1989. Odvtedy sa Turancar vypracoval medzi lídrov na trhu. Do jeho portfólia patria pravidelná autobusová doprava, zájazdová doprava, cestovná kancelária, kamiónová doprava, autorizovaný servis autobusov Mercedes Benz a Setra a nákladných vozidiel Mercedes Benz. Je tiež importérom midibusov Isuzu.

Slovenskí dopravcovia pod strechou FlixBusu

Autobusy spoločnosti FlixBus vídame na slovenských cestách od roku 2015, keď sa k európskej sieti diaľkových zelených autobusov pripojila Bratislava. Dnes tieto autobusy v rámci celoeurópskej siete zastavujú aj na 16 zastávkach na Slovensku. Málokto však vie, že zelené autobusy prevádzkujú regionálni dopravcovia, často rodinné podniky, a FlixBus tak funguje predovšetkým ako marketingová strecha. Medzi dopravnými partnermi FlixBusu sú aj tri slovenské a tri české firmy.

To najlepšie z dvoch svetov – takto princíp inovatívnej spolupráce v tradičnom odvetví autobusovej dopravy charakterizuje spoločnosť FlixBus. „Tím FlixBusu sa stará o plánovanie siete, zákaznícky servis, kvalitu služieb, marketing, predaj cestovných lístkov, IT technológie, cenovú politiku a rozvoj podnikania. Náš úspech stojí na vyspelej technológii, ktorú neustále rozvíjame,“ vysvetlila princíp fungovania úzkej spolupráce so značkou FlixBus jej hovorkyňa Martina Čmielová.

Spoločnosť FlixBus okrem hlavných sídel v Mníchove a Berlíne prevádzkuje ďalších 12 regionálnych kancelárií vrátane Prahy. Zamestnáva viac ako 1 200 špecialistov v oblastiach ako IT development, riadenie dopravy či marketing.

Regionálni autobusoví partneri, často rodinné firmy s dlhoročnou tradíciou, zabezpečujú každodennú prevádzku liniek a starajú sa o flotilu zelených autobusov, a to všetko s dôrazom na maximálny komfort a bezpečnosť. Inovácia, podnikateľský duch a silná medzinárodná značka FlixBus teda idú ruka v ruke so skúsenosťami a kvalitou tradičného odvetvia malých a stredných podnikov. V sieti FlixBusu aktuálne jazdí viac ako 300 dopravných partnerov, ktorí zamestnávajú viac než 7 000 profesionálnych vodičov.

Daftour a Blaguss Slovakia v sieti FlixBusu

V rámci medzinárodných spojení jazdia pre FlixBus aj slovenskí dopravní partneri. Košický dopravca Daftour obsluhuje predovšetkým spojenie medzi Košicami a Prahou, Viedňou a Prešovom, autobusy spoločnosti Blaguss Slovakia zase stretnete na ceste medzi Bratislavou a Viedňou. Druhý zmieňovaný slovenský dopravca pôsobí v sieti FlixBusu od roku 2014 a stal sa jedným z jeho najväčších autobusových dopravcov.

„Naše podnikanie sa významne rozrástlo. Zo 7 autobusov vo farbách FlixBusu v roku 2014 sme sa v tomto roku dostali na flotilu s 51 zelenými autobusmi, s ktorými jazdíme na medzinárodných linkách zo Slovenska i v rámci nemecky hovoriacich krajín. S takým nárastom počtu autobusov súvisí aj vytvorenie viac ako 150 nových pracovných miest,“ uviedol konateľ spoločnosti Blaguss Slovakia Josef Luis Wieser.

Príležitosť na spoluprácu ako doplnok k súčasnému biznisu

Košická spoločnosť Daftour sa špecializuje na príležitostnú vnútroštátnu i medzinárodnú autobusovú dopravu a prenájom autobusov. „Partnermi FlixBusu sme sa stali v apríli 2017. Súčasťou našej spolupráce je aj dodržiavanie štandardov služieb a bezpečnosti v jednotlivých autobusoch. Na účely spolupráce so spoločnosťou FlixBus sme nakúpili nové najmodernejšie autobusy značky Scania,“ povedal riaditeľ spoločnosti Daftour Andrej Daňko.

Tento partnerský dopravca FlixBusu nasadzuje do linkovej dopravy autobusy, ktoré patria k najmodernejším z hľadiska bezpečnosti a komfortu. Sú vybavené elektronickými asistenčnými systémami, ESP, asistentom núdzového brzdenia, signalizáciou opustenia jazdného pruhu či optickým senzorom. Spravidla majú aj Wi-Fi a elektrické zásuvky.

Popísaný podnikateľský model spolupráce je obojstranne výhodný. FlixBus vďaka dobre nastavenej predajnej a marketingovej platforme optimalizuje vyťaženie spojov svojich dopravných partnerov a pri vstupe na trh im pomáha vykrývať počiatočné nižšie tržby pri rozbehu nových liniek a optimalizovať cash flow. Výnosy z prevádzky sa potom delia, pričom väčšia časť pripadá miestnemu dopravcovi. Pre dopravných partnerov nemusí byť spolupráca s FlixBusom jediným zdrojom príjmov, vďaka nej však môžu rozšíriť svoje aktivity a ponúknuť viac pracovných miest.

JF/TS

 flix turancar nowatAutobusy Setra Comfort Class v kombinovaných farbách Turancaru a FlixBusu

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo