Pozor pri zimných športoch

Autor MK február 2017 -

Väčšina ľudí sa v zime venuje športovaniu len rekreačne a nepravidelne. To logicky prináša zvýšené riziko úrazov.

Zjazdové lyžovanie, bežky, snoubording či korčuľovanie predstavujú pre organizmus silnú záťaž. Preto sa na tieto aktivity treba pripraviť, aby sme predišli zbytočným problémom. „Treba častejšie bicyklovať, posilňovať svalový aparát, najmä stehná,“ radí MUDr. Tomáš Jakubík z nemocnice Clinica Orthopedica. „Ak máme z minulosti úraz alebo iné poškodenie, treba si pripraviť ortézy, podľa toho, čo nám lekár odporučil,“ dodáva.

Kondícia či technika?

Okrem svalovej kondície treba mať aj dobrú techniku. Zbytočne ju niekto výborne ovláda, keď má ochabnuté svalstvo a kondične nie je pripravený. A naopak – darmo má niekto dobrú kondíciu, keď nevie lyžovať.
„Dôležitá je kombinácia svalovej kondície a dobrej techniky,“ zdôrazňuje doktor Jakubík. V prípade uvedených zimných športov ide podľa neho o tzv. nárazové športy; rekreačný športovec sa im venuje jeden až dva týždne do roka. Hrozí pri nich riziko úrazu ako nejakého dlhodobejšieho poškodzovania organizmu. A úrazy sú v zime veľmi časté. „Pritom neexistuje nejaká ortopedická prevencia úrazu, skôr treba vychádzať z techniky, z povrchu atď.,“ vysvetľuje ortopéd.

Dbajme aj na výstroj

Aby svalový aparát správne pracoval, potrebuje byť v teple. Z tohto pohľadu je ideálny taký športový výstroj, ktorý udržiava teplo; dýcha, ale človek sa v ňom nepotí. „Pot spôsobuje odvádzanie tepla, vznik tzv. lokálneho chladu, čo môže stiahnuť sval a dostaneme kŕč. Je tam veľká pravdepodobnosť, že sval bude pracovať nie v pohodlnej, ale v krajnej pozícii, lebo je skrátený. Potom môže dôjsť k jeho úrazu,“ varuje T. Jakubík.
Obutie treba prispôsobiť charakteru vykonávaného športu. Iná obuv sa používa pri zjazdovom lyžovaní, iná na bežkách a iná pri snoubordingu. I keď je lacnejšie si výstroj požičať, treba dbať na to, aby obuv alebo korčule netlačili. Najčastejšími problémami sú tu práve odery a bolesti.

MK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo