Ako umelá inteligencia ovplyvňuje biznis

Autor Juraj Rosa marec 2019 -
Ako umelá inteligencia ovplyvňuje biznis Pixabay

Tento technologický trend predstavuje novú revolúciu, ktorá zmení doterajšie prístupy, tvrdí expert a podnikateľ Juraj Rosa.

Nebudem hovoriť o umelej inteligencii z pohľadu technológie, ale skôr o tom, ako sa zmena, ktorú reprezentuje, dotkne podnikania. Začnem vlastným príbehom. Mám 34 rokov a firma, ktorú riadim, ani post, na ktorom som, by pred 15 – 20 rokmi neexistovali. Napokon, všetky zamestnania, ktoré som počas života robil, ešte pár rokov predtým neboli. To demonštruje, ako prudko sa mení podnikateľské prostredie.

Kým pred rokmi bolo možné robiť si dlhodobejšie plány – ako podnikať, akú stratégiu prijať, aké produkty ponúkať, aký zvoliť marketing, distribučné kanály a podobne – v súčasnosti to je inak, lebo komplexnosť podnikania sa mimoriadne zvyšuje. Príkladom môže byť marketing – kedysi možno jednoduchší, dnes výrazne komplikovanejší.

Digitálna revolúcia

Predstavuje jednu z výrazných zmien, ktorými podnikanie prešlo v ostatnom čase. Prišla s nástupom počítačov a internetu a znamenala koniec pre mnoho firiem. Zo svetového rebríčka TOP 500 ich od roku 2000 zaniklo viac ako 52 %! Zbankrotovali, boli deaktivované, rozpustené, jednoducho neexistujú.

Dobrým príkladom je Blockbuster, americká sieť videopožičovní s klasickými VHS kazetami, DVD-čkami a podobne – dominantný hráč na trhu, naozaj masívna firma. V roku 2000 dostala ponuku odkúpiť jednu streamingovú službu za 50 miliónov dolárov. CEO firmy to vtedy odmietol, lebo si nevedel predstaviť, že by ľudia chceli pozerať filmy v počítačoch. Tá služba, ktorú odmietol kúpiť, sa volala Netflix. Dnes má hodnotu stoviek miliárd dolárov, je to značka. Ľudia používajú jej názov na označenie činnosti, podobne ako slovo „gúgliť“. A firma Blockbuster už nie je.

Domnievam sa, že umelá inteligencia predstavuje novú revolúciu. Prečo? Nielen korporátni giganti, ale aj lídri štátov ju vnímajú ako strategickú prioritu. Google, Apple, Facebook, Amazon do nej masívne investujú. Emmanuel Macron vytvoril na jej podporu štátnu iniciatívu. A Vladimír Putin nedávno vyhlásil, že krajina, ktorá bude na čele rozvoja UI, bude viesť i svetové spoločenstvo.

Užitočný nástroj

Ak predo mnou stojí nejaký problém, inteligencia ako taká mi dovolí hľadať riešenia. Neznamená to, že vec nevyhnutne vyriešim, ale minimálne mám ten potenciál. Prirodzene, umelá inteligencia je potom spôsob, akým môžu hľadať riešenia problémov stroje. V súčasnosti nie je na úrovni sci-fi filmov, kde vidíme inteligenciu schopnú samu rozmýšľať a riešiť problémy. A nemáme ani inteligenciu schopnú riešiť problémy, ktoré nevedia vyriešiť ľudia. UI dneška nie je veľmi inteligentná, ale zato je rýchla a spoľahlivá.

Najčastejšie sa využíva v dátovej analytike – má schopnosť spracovať množstvo komplikovaných dát a nájsť v nich zmysel, ktorý tam ľudia trebárs nájsť nevedia. Nezavolá po prehýrenej noci do práce, že je unavená a nevládze, nikdy nezažije stres, jednoducho vie fungovať. Užitočná je v hľadaní opakujúcich sa vzorcov – pri analýze zvuku, obrazu; určite ste sa s ňou stretli pri navigácii, kedy vie nájsť práve ten optimálny spôsob, ktorý vás prevedie cudzím mestom. Používa sa pri identifikácii tvárí i objektov. V týchto ohľadoch aktuálne prevyšuje schopnosti ľudí, dokáže byť presnejšia, úspešnejšia, veľmi rýchla a konzistentná.

Preto sa na ňu pozeráme ako na nástroj, ktorým vieme vylepšiť samých seba. Umelá inteligenciadnes nenahrádza ľudí, nemôžeme sa tváriť, že aktuálne rieši všetky problémy. Má svoje chyby. Najviac ju limitujú práve dáta, ktoré potrebujeme, aby sme ju na niečo natrénovali.

Rozmach a náskok

Prečo zažíva umelá inteligencia boom práve teraz? Veď nejde o nič nové, poznáme ju už od 50. rokov. Akurát doteraz prežívala akési „zimné obdobie“, keď sa s ňou nič nedialo. Boom prišiel vďaka tomu, že sme znásobili výpočtové výkony a nazhromaždili veľké množstvá dát, s ktorými vieme pracovať a máme ich aj kam ukladať. Takže máme i možnosť reálne s nimi niečo robiť. A to je dôvod, prečo sa umelej inteligencii oplatí venovať.

Vytvorila sa okolo nej bublina, ktorá spôsobuje, že ľudia buď majú vysoké očakávania, alebo si, naopak, myslia, že rýchlo spľasne. Avšak je dôležité si uvedomiť, že od predchádzajúcich revolúcií sa líši jedným výrazným spôsobom – v dátach. A ten, kto s UI začína medzi prvými, môže získať konkurenčný náskok, ktorý bude veľmi ťažké dohnať.

Vidíte to na príklade firmy Google. Aj iné tímy by dnes pravdepodobne dokázali vytvoriť podobný vyhľadávací nástroj, ako používa ona, možno i kvalitnejší. Avšak Google vie o vás veľmi mnoho: komu posielate e-maily a o čom, aké udalosti si značíte do kalendára, ktoré heslá vyhľadávate na internete, na aké stránky sa pozeráte, kadiaľ cestujete (prostredníctvom navigácie) atď. Skrátka – má také množstvo dát, že na ich základe vám vie ponúkať veľmi presné, cielené výsledky vyhľadávania. Tento náskok sa dnes teoreticky nedá dostihnúť, aj keby prišiel nejaký nový konkurent.

Skúsenosti a podmienky úspechu

Vlani naša firma urobila viac ako 30 projektov, ktoré nasadzujú umelú inteligenciu v reálnom prostredí. Čo sme sa naučili pri ich implementácii? Prvá vec – nemyslieť si, že je to niečo fiktívne, ale ani niečo nepodstatné. Jednoducho, ide o produkt ako každý iný (napokon, je to softvér, algoritmy, ktoré píšu ľudia) a ak sa správne použije, vie vyriešiť konkrétne veci: zvýšiť príjmy, znížiť náklady, zvýšiť zisk.

Po druhé – bez podpory lídrov sa takéto projekty nedajú nasadiť. A nemám na mysli len podporu CEO alebo IT riaditeľa, ale celého vedenia. Pretože projekty obvykle idú naprieč organizáciou, dotýkajú sa rôznych častí jej fungovania. Bez toho úspešné nebudú.

Najväčší úspech sme mali vo firmách, ktoré si už prešli digitalizačnými aktivitami. To značí, že mali poriadok v dátach, pripravené dátové úložiská, zmenené procesy. Naše poznanie: tento krok je veľmi ťažké preskočiť.

Veľmi dôležité je nezačínať vo veľkom. Vydefinovať si veľmi konkrétny biznisový problém a zamyslieť sa, či ho nemožno riešiť aj inak. Neskočiť hneď po UI, blockchaine, prvej technológii, ktorá sa naskytne. Vyskúšať, ako to funguje v malom. Osvedčilo sa tiež rozdelenie projektov podľa prinášaného efektu na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé. Prvým vyslovene zalepím diery, riešim, čo potrebujem hneď teraz. O rok to už nemusí byť aktuálne. Druhým pokrývam blízku budúcnosť, tak tri až päť rokov: aké problémy asi budú, kam sa hýbe trh, kde by som potreboval získať konkurenčnú výhodu. A tretím (nemusí to platiť pre každú firmu) sa pozerám 8 – 10 rokov dopredu. Spolupracujem s vývojovými inštitúciami a univerzitami na základnom výskume. Pripravujem si podhubie, aby boli k dispozícii technológie, ktoré sa budú podieľať na riešení môjho budúceho biznisu.

Rozmýšľajte teda nad umelou inteligenciou ak už nie preto, že by ste ju sami chceli implementovať, tak aspoň z pohľadu, čo to spraví s trhom, keď ju začne používať konkurencia alebo médiá. Keď sa začnú množiť falošné správy, fotografie či videá, produkované strojmi. Umelá inteligencia jednoducho príde, prichádza, bude tu, nevyhneme sa jej. Takže to najlepšie, čo môžeme urobiť, je pripraviť sa.

Juraj Rosa, CEO GoodAI Applied, s. r. o.

(Z príspevku na konferencii CEO Fórum, Bratislava, február 2019)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo