Sláva Alpy trvá 106 rokov

Autor JF/TS marec 2019 -

Je iba pár firiem v Česku a na Slovensku, ktoré preveril čas tak dôkladne, ako značku Alpa.

Legendárna fľaštička s mentolovou francovkou sa v našich domácnostiach vyskytuje bežne. Každý z nás asi pozná nejaký overený trik s Alpou, ktorý prevzal napríklad od babičky. Ako sa to všetko začalo a aké sú najzaujímavejšie fakty o tejto značke?

Od francovky k Alpe s hviezdou     

  1. Bylinková receptúra francovky siaha až k Napoleonovi. Keď v roku 1805 jeho vojaci opustili obsadenú Viedeň, zanechali tam niekoľko sudov s francúzskym koňakom. Viedenčanov jeho chuť nijako špeciálne nenadchla, ale objavili príjemný pocit a osviežujúce účinky pri jeho vtieraní do pokožky. Prázdne sudy potom poslúžili na prípravu alkoholového extraktu z rôznych bylín podľa vlastnej fantázie, ktorý začali nazývať francovka.
  2. Príbeh samotnej Alpy sa začína v roku 1913, keď dr. Josef Veselý z Brna začal vyrábať svoju vlastnú francovku s prísadou prírodného mentolu. Nazval ju Alpa.
  3. Nezameniteľný dizajn fľaštičky a logo Alpy môžu pamätníci poznať už od roku 1930, keď vodnú vílu z etikety nahradila žltá hviezda na podklade dvoch odtieňov modrej farby. Toto logo poznáme dodnes. Autorom nadčasovej grafiky je Leo Heilbrunn, maliar a grafik židovského pôvodu, ktorý neskôr zahynul v Osvienčime.

Marketing skoro ako Coca-Cola

  1. Dobrý marketing a propagačná stratégia boli silnou stránkou tejto značky už v predvojnových časoch. Na začiatku 30. rokov minulého storočia Alpa zrealizovala rozsiahlu reklamnú kampaň. Množstvo plagátov nielen klasického formátu, ale aj veľkoformátové „bilboardy“, ktoré boli v tej dobe smaltové tabule, či reklamné maľby na omietkach slepých stien domov. Dokonca pred začiatkom filmu v kinách boli divákom premietané reklamné „spoty“ Alpy. Za týmto prelomovým marketingom stál tiež Leo Heilbrunn, uznávaný odborník, ktorý pracoval aj pre ďalšiu známu firmu Baťa.
  2. Veľkým fanúšikom Alpy bol aj prezident Tomáš Garrique Masaryk. K svojim 80. narodeninám v roku 1930 dostal od výrobcu dar – Alpu v balení z antilopej kože.

Tradície a budúcnosť

  1. Výrobca Alpy dnes sídli na Českomoravskej Vysočine, v mestečku Velké Meziřičí. Značka svoj sortiment za tie desaťročia rozšírila na paletu rôznych prípravkov. Nejde len o francovku, ale aj o masážne gély, krémy či emulzie pre športovcov. Stále sa drží svojej tradičnej bylinnej receptúry s prírodným mentolom, no v niektorých produktoch využíva extrakty z rôznych ďalších liečivých byliniek – arniky, kostihoja, gaštana, klinčeka – či konopný olej. Pre Slovákov je najobľúbenejšou Alpou francovka s výťažkom z borovicového ihličia – Lesana.
  2. Modernizácia výrobnej haly a expanzia na zahraničný trh sú významnými míľnikmi tejto tradičnej značky za posledné obdobie. Alpa je dnes moderným a prosperujúcim podnikom, ktorý si váži tradíciu a vernosť zákazníkov a zároveň drží krok s inováciami.

OTS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo