SAP: Voľby dnes vyhrávajú dáta a schopnosť využiť ich na cielenú komunikáciu

Autor TS marec 2019 -

Technológie umožňujú personalizovať komunikáciu a presne cieliť posolstvá na jednotlivých voličov a skupiny, pripomína popredný dodávateľ IT systémov.

V minulosti mohli kandidáti vo voľbách osloviť konkrétneho voliča klasickými spôsobmi – prostredníctvom osobného stretnutia na mítingu, letákmi, bilboardmi či vystúpeniami v médiách, kde dostali priestor. Dnes im moderné technológie umožňujú viesť komunikáciu kedykoľvek a personalizovať ju prakticky na kohokoľvek, a to hoci aj bez toho, aby opustili sídlo svojho štábu.

Pritom vďaka rozmachu sociálnych sietí a rýchlemu pokroku v oblastiach umelej inteligencie, strojového učenia či rôznych analytických nástrojov dokážu presne cieliť svoje posolstvá podľa veku, vzdelania, záujmov, bydliska či pohlavia – a do detailov merať, s akou odozvou sa stretli.

Platí, že vo voľbách sú úspešní tí, ktorí dokážu využiť záplavu dát, ktorú o sebe ľudia – často nevedomky – zverejňujú.

Informácie sú všade, stačí ich využiť

Samozrejme, báza dát sa nedá vybudovať zo dňa na deň. Na druhej strane, ich zdrojov je viacero – od sociálnych sietí, návštev internetovej stránky až po telefonické či emailové správy,“ upozornil odborník spoločnosti SAP na marketingové riešenia Martin Dudek. „Ľudia zanechávajú informácie o svojich preferenciách vďaka tomu, ako označia váš príspevok, zdieľajú, kliknú na odkaz na webe, strávia na ňom istý čas či napíšu reakciu do diskusie.“

Softvér už zvláda napríklad aj úlohu rozpoznávať z videa, či je na ňom muž alebo žena v určitom veku, alebo nastaviť posielanie správ presne na čas, kedy si adresát najčastejšie číta poštu.

A aj keď človek nie je fanúšikom facebookovej stránky či twitterového účtu kandidáta, neznamená to, že ho minie cielená volebná kampaň. Technológie už dokážu automaticky vytvoriť presné segmenty voličov na celú populáciu a vďaka typickým znakom ich osloviť tak, aby sa k nim odkaz dostal. Napríklad cez reklamu na rôznych vyhľadávačoch.

„Pomocou analýzy vie používateľ moderných analytických IT nástrojov zistiť, že vo vybranom kraji je najsilnejšou témou otázka nízkych miezd, že trápi predovšetkým stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaných ľudí vo veku do 35 rokov, a to hlavne ženy," vysvetlil M. Dudek.

Systém automaticky prepája anonymný svet s dátami, ktoré má z danej lokality zo svojich neanonymných zdrojov a tým vytvára akoby mapu nálad a preferencií ľudí v danom regióne aj podľa, povedzme, majetkovej či vekovej štruktúry,“ dodal. Vytvoriť podobný segment z miliónov dát je otázkou len niekoľkých sekúnd.

Rovnaký odkaz pre všetkých? To už patrí do histórie.

Je to podobný princíp ako v prípade marketingových kampaní firiem. Personalizácia je totiž kľúčovým nástrojom, ktorým sa snažia pritiahnuť zákazníkov k svojim produktom.

A preto aj kandidát vo voľbách vie – vďaka softvéru – posielať správy s konkrétnym oslovením a obsahom či upraviť svoj web presne na mieru individuálneho návštevníka. Tak, že sa mu zobrazia odlišné titulky či banery než napríklad jeho otcovi, ktorý už patrí do odlišného segmentu.

„Otec dokonca nemusí byť ani fanúšikom môjho profilu. No patrí do okruhu priateľov svojho syna, ktorý mojim fanúšikom je a tak už dokážem ako kandidát vo voľbách veľmi účinne a presne osloviť aj jeho,“ približuje princíp personalizovaných správ a odkazov pre voličov, a teda vlastne zákazníkov volebného štábu, expert SAP.

Prečo sú podobné nástroje záležitosťou posledných rokov? Je to jednoduché – ich využitie si vyžaduje veľmi výkonné IT riešenia, ktoré dokážu v reálnom čase analyzovať obrovské množstvá informácií. A na ich základe automaticky vytvárať komunikačné stratégie, cieľové skupiny, dokonca odpovedať na dopyty či veľmi presne vyhodnocovať účinnosť jednotlivých marketingových, teda v kampani využitých komunikačných nástrojov.

A to dokonca aj tých, ktoré patria do, nazvime to, tradičného arzenálu každej politickej stratégie – bilboardov. „Viem si napríklad pozrieť, ako sa vyvíjal počet prístupov na web po nasadení outdoorovej kampane v danej lokalite. A aj to môže byť dôležitý faktor, ktorý ovplyvní cielenie aktivít v ďalších dňoch zostávajúcich do volieb,“ uzavrel Martin Dudek.

TS

Obrázok: Pixabay / Gerd Altmann

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo