Predaj krmiva pre zvieratá v COOP Jednote medziročne vzrástol o 4,5 %

Autor Zuzana Peiger Ačjaková apríl 2019 -

Najviac sa predávalo krmivo pre psov; aktuálnym trendom sú výrobky z jahňacieho mäsa.

Predaj krmiva pre zvieratá zaznamenal v posledných rokoch obrovský boom. Obdobie, keď obchody ponúkali len konzervy, granule a zopár druhov pochúťok, je minulosťou. Spotrebitelia zvyknú počas nakupovania potravy pre domácich maznáčikov prevetrať peňaženky viac ako kedysi. Podobne ako pri nákupe potravín pre seba, aj zvieratám doprajú kvalitné a zdraviu prospešné jedlo.

„Trh s výrobkami pre zvieratá sa v súčasnosti veľmi rýchlo mení a rozvíja. Majitelia štvornohých miláčikov si v obchodoch môžu vyberať z oveľa širšieho sortimentu ako v minulosti,“ povedal Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko.

Trendy v dávkach, zložení a geografii

Z pohľadu predajnosti rastie predaj balení od 150 g do 500 g, spotrebitelia začali viac uprednostňovať šťavnaté krmivo pred suchým. Celkový predaj potravy pre zvieratá v predajniach COOP Jednoty medziročne vzrástol o 4,5 %. Potravu pre psov kupovali spotrebitelia najviac v regiónoch Nové Zámky, Nitra, Galanta, Krupina, Senica a Čadca, pre mačky v regiónoch Krupina, Nové Zámky, Nitra, Senica, Čadca a Trnava. Na východe Slovenska je o tieto produkty menší záujem. Aj naďalej platí, že krmivo pre zvieratá sa predáva viac v mestách ako na vidieku, avšak tento rozdiel sa postupne znižuje; je o poznanie menší ako pred desiatimi rokmi.

Majitelia štvornohých domácich miláčikov sa pri nakupovaní držia trendov. Tomu sa prispôsobujú aj výrobcovia, a tak sa čoraz viac rozširuje škála produktov obsahujúcich minerály, vitamíny a ďalšie prospešné látky pôsobiace na správne fungovanie organizmu zvieraťa, slúžiace ako prevencia pred civilizačnými chorobami alebo ako forma dentálnej hygieny. Momentálne sa veľmi darí predaju produktov z jahňacieho mäsa pre jeho ľahšiu stráviteľnosť a nižší obsah tuku.

Aj pod privátnou značkou

COOP Jednota ponúka pet food produkty sčasti značkové, ale viac ako desať rokov aj pod privátnou značkou. Jej sortiment stále rozširuje; aktuálne uvádza ďalšie štyri nové druhy. „Zastúpené máme salámy, aj granule, dlhodobo najpredávanejšie sú šťavnaté mäsové kúsky pre mačky a psov, ktoré ponúkame pod značkou COOP Jednota Dobrá cena. Čoraz viac obľúbené sa stáva aj krmivo v 100-gramových taštičkách,“ uviedol Branislav Lellák.

Profil spoločnosti

COOP Jednota je najväčšou maloobchodnou sieťou na Slovensku s najvyšším podielom predaja slovenských výrobkov, ktorý dosahuje až 70 %. V roku 2019 oslavuje 150 rokov od založenia prvého spotrebného družstva na Slovensku a 20 rokov od založenia vlastnej značky. Každý výrobok s logom Skupina COOP Jednota patrí k významným zamestnávateľom Slovenska; poskytuje prácu viac než 14-tisíc zamestnancom v 10 logistických centrách a 30 regionálnych spotrebných družstvách. Z nich 26 vykonáva maloobchodnú činnosť prostredníctvom takmer 2 200 predajných miest na celom území Slovenska. Skupina presadzuje environmentálnu politiku a v zmysle princípov spoločenskej zodpovednosti podporuje najmä zdravotníctvo a lokálne komunity prostredníctvom Nadácie COOP Jednota.

Zuzana Peiger Ačjaková, PR manažérka, COOP Jednota Slovensko

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo