Kedy je e-shop úspešný? Keď dodá tovar do nasledujúceho dňa a má dobré recenzie

Autor TS apríl 2019 -
Kedy je e-shop úspešný? Keď dodá tovar do nasledujúceho dňa a má dobré recenzie Pixabay

Slováci sú veľmi nároční zákazníci. Pri nákupoch online chcú získať výhody kamenného obchodu – tovar hneď k dispozícii, dôveryhodnosť – a e-shopu – široký výber, podrobné informácie o produkte, dobré recenzie, dopravu zdarma.

Vyplýva to z čerstvých výsledkov tradičného prieskumu kuriérskej spoločnosti DPD, E-shopper barometer 2018. Slovenskí zákazníci e-shopov najviac oceňujú, ak obchodník ponúka dopravu zadarmo a uvádza detailný popis predávaných produktov. Objednaný tovar najradšej platia v hotovosti po doručení (na dobierku) a doma ho chcú mať už na druhý deň. Naopak, od nákupu ich odradia zlé recenzie na sociálnych sieťach a cenových porovnávačoch či chýbajúce skladové zásoby.

Online zákazníci nemajú radi, ak pri nákupe objavia skryté poplatky. Podľa DPD E-shopper barometra takmer tretina opýtaných kupuje najradšej v obchodoch, ktoré ponúkajú dopravu zadarmo (32 %) a detailne popíšu predávané produkty (29 %), necelá štvrtina ľudí (23 %) oceňuje, ak k finálnej cene produktu už nie sú napočítané žiadne ďalšie skryté poplatky. Pre zákazníkov je tiež dôležitá možnosť platby v hotovosti po doručení, či možnosť bezplatného vrátenia tovaru.

rsz 11 DPD grafika

Zlé hodnotenie zákazníkov odrádza

Prieskum tiež ukázal, že pre ľudí je veľmi dôležité hodnotenie e-shopu na sociálnych sieťach a porovnávačoch. „Takmer polovica nakupujúcich – 46 % – uviedla, že zlé recenzie ich od nákupu odradia. Zákazníci tiež neradi nakupujú v obchodoch, ktoré nemajú tovar na sklade, alebo uvádzajú príliš dlhý čas doručenia. E-shop bez skladových zásob odradí každého tretieho človeka,“ vysvetľuje Andrea Bačíková, marketing a PR manager DPD SK. Pre ľudí je podľa nej tiež veľmi dôležitá bezpečnosť platby. Ak má internetový obchod slabé zabezpečenie platieb, až štvrtina potenciálnych zákazníkov z neho radšej odíde ku konkurencií.

Slováci platia v hotovosti a kartami, tovar chcú na druhý deň

Platba v hotovosti po doručení tovaru, na dobierku, je na Slovensku stále najobľúbenejšia. Najradšej tento spôsob podľa prieskumu využívajú až dve tretiny zákazníkov. Rastúce nároky na rýchlu dodávku tovaru kopíruje i zrýchlenie platieb. Platby platobnou kartou používa pri nákupoch už 45 % ľudí, čo predstavuje medziročný rast o 7 percentuálnych bodov. Naopak, klasický bankový prevod je na ústupe. Kým v roku 2017 túto možnosť využívala až takmer polovica zákazníkov (49 %) slovenských e-shopov, aktuálne je to už len 38 %.

Na kvalite doručovania Slovákom záleží

Pre absolútnu väčšinu ľudí je dôležitá rýchlosť a pružnosť doručovania tovaru. „Až 92 % ľudí vyžaduje doručenie tovaru na druhý deň od objednania. Takmer rovnako dôležité sú pre zákazníkov možnosti zmeny času a spôsobu doručenia, “ vysvetľuje A. Bačíková.

Až pre dve tretiny Slovákov je dôležité vedieť ešte pred nákupom, ktorá kuriérska spoločnosť im tovar doručí. Dôvodom je podľa nich najmä zvýšenie komfortu, ale aj možnosť výberu doručovateľa, ktorý poskytuje kvalitné služby.

O prieskume a zadávateľovi

Pravidelný medzinárodný prieskum kuriérskej spoločnosti DPD pod názvom E-shopper barometer 2018 bol realizovaný na vzorke 24 328 respondentov z 21 európskych krajín a Ruska starších ako 18 rokov. Zo Slovenska bolo zastúpených 1 013 respondentov.

Kuriérska spoločnosť DPD SK je členom DPDgroup, druhej najväčšej medzinárodnej siete na prepravu balíkov v Európe. Poskytuje široké portfólio služieb na Slovensku a do 230 krajín sveta.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo