Budúcnosť chatbotov: Ušetria firmám miliardy dolárov, eur a človekohodín

Autor OTS apríl 2019 -

Zákazníci očakávajú od chatbotov časovo neobmedzenú dostupnosť, promptné odpovede a účinnú pomoc vo forme návodov a navigácie v službách.

Zákazníci na celom svete vygenerujú ročne až 265 miliárd dopytov, zistil portál chatbotlife.com. Aby dnes firmy dokázali tieto požiadavky spracovať, minú na to miliardy dolárov. Dobrou správou je, že až tretinu z týchto nákladov je možné ušetriť pomocou využitia chatbotov – programov, ktoré napodobňujú (zväčša písomný) rozhovor s reálnym človekom. Zákazníci sa vďaka nim dostanú k potrebným informáciám rýchlo a bez ohľadu na to, či ich potrebujú cez deň, v noci, prípadne cez víkend.

Väčšinu zákazníkov vybaví algoritmus, nie pracovník

Využitie chatbotov by malo byť v budúcnosti čoraz viac rozšírené. Analytická spoločnosť Gartner očakáva, že už v budúcom roku 2020 sa 85 % interakcií so zákazníkom zrealizuje bez ľudskej prítomnosti na strane poskytovateľa služieb. Podľa spoločnosti Juniper Research by už v roku 2022 mali úspory z využitia chatbotov dosiahnuť 8 miliárd dolárov a o rok neskôr by vďaka nim mali firmy a ich zákazníci usporiť až 2,5 miliardy hodín času.

Podľa viacerých prieskumov ľudia od chatbotov očakávajú časovo neobmedzenú dostupnosť, schopnosť rýchlo odpovedať na otázky, či poskytnutie návodov a rýchlej navigácie v online priestore. Vďaka tomu dokážu firmám nielen šetriť náklady, ale zvyšovať aj úroveň zákazníckej spokojnosti. Aj preto majú chatboty svoje miesto prakticky v každom segmente podnikania: od online obchodu, cez dodávku energií, zdravotníctvo, až po finančný sektor.

Slovenským daňovníkom pomáha Taxana

Chatboty sa stávajú súčasťou firemných webov aj na Slovensku. Napríklad pri poslednej vlne podávania daňových priznaní nasadila finančná správa – ako prvá štátna inštitúcia na Slovensku – chatbota Taxanu. Cieľom bolo odľahčiť pracovníkov call centra, ktorí sa vďaka tomu mohli venovať zložitejším prípadom. Podobné úlohy plnia chatboty aj v komerčných firmách. Aj preto budú chatboty jednou z tém konferencie FinVision 2019, ktorý organizuje spoločnosť Datalan pre svojich zákazníkov z finančného, telekomunikačného, priemyselného a výrobného sektora.

OTS


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo