Čo si džentlmeni obliekajú v zime

Autor MK február 2017 -
Čo si džentlmeni obliekajú v zime Foto: Tailor Made

Povedzme si to otvorene – muž v obleku pôsobí elegantne, ukazuje úroveň, je sexy. Aké sú v tejto oblasti trendy pre aktuálnu zimnú sezónu?

Formálne oblečenie je dnes u slovenských mužov obvykle súčasťou biznisového štýlu alebo vecou špeciálnych udalostí, ako sú svadby, rodinné oslavy a oficiálne podujatia. Mnohí muži sú zároveň zvyknutí, pokiaľ ide o formálne oblečenie, používať rovnaký šatník celý rok. Pritom aktuálna móda ponúka široký výber najrôznejších druhov materiálov a vzorov, ktoré dokážu spríjemniť chladné dni s nevľúdnym počasím.

Kvalita s hrúbkou a rastrom

Namiesto bežného štandardu hladkej tenkej vlny môžete v tomto období využiť materiály, ktoré sú hrubšie a chránia pred zimou. Ideálnymi spoločníkmi na chladné dni sú teda flanel, tvíd, menčester a ďalšie materiály.

Pokiaľ ide o farebnosť, tam sa netreba držať farieb, ktoré vidíme vonku v zimných mesiacoch. Kopírovať možno aj jesennú prírodu, napríklad zemité tóny hnedej alebo odtiene antracitovej, tmavofialovej a tmavomodrej. Podľa odborníkov sa k nim hodia vzory ako „Glencheck“, „Prince of Wales“ alebo „Windowpane“, ktorým sa laicky hovorí káro – aj keď z odborného hľadiska je každý z týchto vzorov trochu odlišný.

Elegancia s trvácnosťou

„Trendy sú badateľné najviac pri oblečení veľmi módneho charakteru, ktorého vzhľad sa mení extrémne rýchlo. Pri oblekoch a košeliach, teda odeve skôr elegantnejšom a formálnejšom, to nie je také očividné,“ upozorňuje Andreas Kreutz, majiteľ pánskeho obchodu Tailor Made.

„Na jeseň a v zime je vhodné zvoliť materiály z prírodných vlákien, ako sú vlna, kašmír a ich kombinácie v ťažšej gramáži. Používajú sa tmavšie zemité farby; nebojte sa šedej, tmavomodrej, hnedej, ale ani bordovej či tmavozelenej,“ radí.

A. Kreutz konštatuje, že väčšina mužov na Slovensku považuje oblek za celoročnú záležitosť a sezónnosť sa u nich neprejavuje.

„To je trochu škoda. Odporúčam mať v šatníku aspoň pár sezónnych kúskov. Nie je nad oblek z vlneného flanelu alebo mäkké zamatové či tvídové sako v zime,“ hovorí o trendoch zimnej sezóny.

Vyberte si správne – alebo: bespoke je kráľ

Pri výbere obleku na akúkoľvek príležitosť vždy platí, že 50 % úspechu tvorí dizajn a ďalších 50 % to, ako oblek nositeľovi sadne.

Zákazník má na výber z konfekčných oblekov, kedy je nutné dávať pozor na dĺžku rukávov (nesmú zakrývať manžetové gombíky), nohavíc, saka (malo by zakryť rázporok na nohaviciach) a tak ďalej.

Úplne ideálnou voľbou sú však obleky šité na mieru – buď tzv. Made to Measure, ktoré je možné vytvoriť bez skúšania, alebo bespoke. Tie sú drahšie, no zároveň najkvalitnejšie a počas ich šitia sú nutné dve až tri skúšky. Proces ich vyhotovenia trvá približne päť – šesť týždňov. V pánskom šatníku predstavujú vrchol toho, čo si muž môže zaobstarať.

Oblek na mieru spoznáte už z diaľky podľa toho, že jeho majiteľovi sedí ako uliaty a ideálne kopíruje postavu.

„Je to prosté: každý muž má pri obleku šitom na mieru nekonečný výber látok, podšívok, gombíkov a stáva sa spolutvorcom niečoho, čo bude vyrobené výlučne pre neho,“ konštatuje A. Kreutz. „Odpadáva teda hľadanie a behanie po obchodoch; namiesto toho si možno zvoliť z tisícok možných kombinácií na jednom mieste,“ dodáva.

Ale to je podľa neho len polovica výhod. „Tá druhá spočíva v tom, že vám oblek padne ako uliaty, čiže v ňom vyzeráte výborne a cítite sa pohodlne. Kvalitný oblek na mieru bude vždy na vrchole rebríčka v pánskom šatníku, pretože tam, kde sa končí tá najlepšia konfekcia, sa začína svet oblekov a košieľ vyrobených na mieru len pre jedného konkrétneho muža,"  pripomína obchodník a expert na módu.

A verte mi, bude to na vás vidieť,“ zdôrazňuje.

Čierny oblek vždy a všade? Radšej nie.

„Veľa mužov si myslí, že najuniverzálnejší oblek je čierny, ale nie je to tak,“ ponúka ďalšiu radu Andreas Kreutz.

„Okrem pohrebu je čierny oblek vhodný iba na večerné udalosti; do práce by som ho rozhodne neodporúčal. Za posledné roky sa to snažíme ľudí učiť a musím povedať, že sa to zlepšuje,“ ozrejmuje odborník, ktorý má v popise práce sledovať najhorúcejšie trendy vo svete. Dôležité je podľa neho tiež rozoznávať druhy oblekov na rôzne príležitosti.

A keď už má muž na sebe ten správny oblek, nemal by pokaziť dojem tým, že nevie, ako si správne zapnúť sako. Pripomeňme, že v prípade, ak je na ňom jeden gombík, ten zostáva zapnutý, a ak je gombíkov viac, spodný musí byť vždy odopnutý.

MK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo