Liečba na diaľku: Ako umelá inteligencia pomáha zdravotníctvu

Autor Daša Matejčíková apríl 2019 -
Liečba na diaľku: Ako umelá inteligencia pomáha zdravotníctvu Pixabay

Tieto dve oblasti prepojila originálna startupová technológia Hilbi od slovenských vývojárov. Jej ekosystém vyhodnotí zdravotný stav pacienta a ponúkne riešenie na mieru, aj keby bol tisíce kilometrov od domova.

Startup sa predstavil na medzinárodnej konferencii Future of Health Summit 2019, kde získal uznanie dvoch stoviek prítomných renomovaných lekárov a spíkrov. Hilbi predstavuje decentralizovanú zdravotnú starostlivosť na základe umelej inteligencie v globálnom rozmere.

Strojové učenie so zapojením medicínskych expertov a superpočítačov

Umelá inteligencia sa učí na chatovej platforme za účasti pacienta a jeho lekára, poznatky porovnáva z množstvom zdravotných datasetov, dát z inteligentných hodiniek a rôznych meračov až po meteo-gelolokačné dáta. Zbiera, klasifikuje a procesuje dáta pomocou supervýkonných počítačov. Zapojení lekári ich následne verifikujú, vyhodnocujú a nastavujú postupy. Konečným prijímateľom je pacient.

Dáta sú chránené technológiou 01Blockchain, ktorá zaručuje anonymitu a bezpečnosť zdieľaných dát, ako aj transparentnosť a distribúciu. „V dnešnej dobe o sebe zbierame dáta z rôznych zdrojov, ako sú napríklad inteligentné hodinky, a keď ochorieme, tak technológie, ktoré sú v čase tu a teraz, obchádzame, a ideme k lekárovi. Môže to však byť inak,” hovorí lekár a autor uznávaných publikácií Emmanuel Fombu. „Myslím si, že to, čo robia ľudia z Hilbi, je fantastické. Na správne určenie diagnózy nestačí len vymenovanie symptómov, ale aj geografické faktory, genetické predispozície a faktory, súvisiace so životným štýlom. To všetko sa za pomoci tejto technológie zaznamenáva a napomáha k skoršiemu a presnejšiemu určeniu diagnózy,“ dodáva.

Konzílium cez chat

Hilbi funguje ako chat medzi pacientom a jeho lekárom, medzi samotnými lekármi, až po komunitný chat, kde sa pripájajú ďalší lekári. Z toho všetkého sa umelá inteligencia nielen učí, ale snaží sa aplikovať poznatky k vznikajúcim symptómom okamžite ako ich pacienti spomenú. Analyzované dáta instantne zdieľa pacient s lekárom. To všetko vedie k včasnej diagnostike rôznych ochorení, a často je výsledkom záchrana ľudského života. Výhodou je praktickosť a dostupnosť aplikácie v akomkoľvek smartfóne či mobilnom zariadení.

Zdravotná starostlivosť sa zásadným spôsobom mení. Je čoraz menej lekárov na počet ľudí, populácia starne, dopyt po informáciách silnie. „Na internete si pacienti často volia nesprávne spôsoby liečby. To chce Hilbi zmeniť. Je odpoveďou na dopyt po kvalitných, vysokokvalifikovaných informáciách, pritom bez poldňového vysedávania v čakárni u lekára. Mnohokrát sa tam navyše pacienti dozvedia to, čo už vedia,“ vysvetľuje MUDr. Ladislav Pásztor, MSc, CEO spoločnosti Hilbi. „Umelá inteligencia má v medicíne jednoznačne budúcnosť,“ zdôrazňuje.

Pozitívny ohlas v odbornej verejnosti

Projekt je v prvej testovacej fáze; na jeho vývoji sa podieľajú ľudia zo spoločnosti 01People, odborníci z doktoronline.sk, medicínski špecialisti aj pracovníci Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pri financovaní projektu má pomôcť crowdfunding.

Patrik Kmeč z Hilbi Foundation by 01People: „Urýchlenie liečebného procesu je v záujme nás všetkých. Spätná väzba, ktorú sme získali na konferencii Future of Health Summit 2019 od odborníkov, ostatných startupov, veľkých firiem a farmaceutických spoločností ukázala, že nás nevnímajú ako konkurenčnú platformu, ale chcú s nami spolupracovať. Našou ambíciou je za pomoci technológií a skúseností vytvoriť taký know-how, aby sa medicínska umelá inteligencia stala skutočnosťou a neostala iba na vybraných medicínskych centrách.“

Daša Matejčíková, Time.is Communication

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo