Prvých 52 obcí už má zmluvu na európsku dotáciu pre vlastnú wifizónu; spolu ich môže byť vyše 700

Autor JF apríl 2019 -
Prvých 52 obcí už má zmluvu na európsku dotáciu pre vlastnú wifizónu; spolu ich môže byť vyše 700 Pixabay / Michal Trnka

Dopytová výzva z júla 2018 pre Slovensko je v objeme 10 miliónov €. Zatiaľ prihlásených vyše 300 žiadateľov vyčerpá len asi 45 % z balíka, takže sa ide ďalej, informoval úrad vicepremiéra Rašiho.

O príspevok na zriadenie bezplatnej internetovej zóny z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra požiadalo v prvom kole výzvy 124 obcí, v druhom kole 213. Limit nákladov na jeden projekt je 15 000 €, pričom vlastná finančná spoluúčasť je 5 %. Výzva sa týka, ako obvykle, všetkých siedmich krajov mimo bratislavského.

Vzhľadom na dostatok zvyšných prostriedkov je aktuálne otvorená tretia výzva s uzávierkou 15. mája. Pracovníci Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) sa však predbežne neobávajú, že by sa už v tomto kole prostriedky z EÚ minuli. Zmluvu s úradom zatiaľ podpísalo 52 obcí, ktoré žiadali o príspevok a splnili kritériá. Dovedna majú dostať 671 791 €. Ďalším 125 žiadateľom (obciam) bolo už vydané rozhodnutie o schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok (ŽoNFP) a sú pred podpisom zmlúv o jeho poskytnutí, a to v súhrnnom objeme 1 676 378 €.

Pri podobnej miere využívania dotácie ako doteraz bude možné z vyčlenených desiatich miliónov zafinancovať wifi zóny dovedna asi v 750 obciach.

Raši: Wifi na dedinách je naša priorita

Pokrytie verejných priestranstiev bezdrôtovým internetovým pripojením je podľa vicepremiéra Richarda Rašiho jednou z priorít jeho úradu. „Pokiaľ by žiadateľov bolo viac, pokúsime sa získať ďalšie prostriedky,“ ubezpečil. ÚPVII sa pri príprave projektu s názvom „WiFi pre Teba“ inšpiroval projektom Európskej komisie WiFi4EU.

Prvou obcou, ktorá na zriadenie bezplatného internetového pripojenia zrejme dostane peniaze, je podtatranský Lendak. Podľa R. Rašiho je táto obec zaujímavým príkladom, kde všade sa dá internetové pripojenie zaviesť, keďže tam ním chcú pokryť cintorín. „S pomocou špeciálnej aplikácie si tam návštevníci môžu nájsť hroby svojich blízkych,“ objasnil. Podľa šéfredaktora technologického portálu Živé.sk Filipa Hankera môžu byť wifi zóny v slovenských obciach a turistických strediskách zaujímavé najmä pre ich návštevníkov a turistov, ktorí si takouto formou pripojenia môžu šetriť svoje kredity na prenos dát cez mobilný internet.

Podanie žiadosti – minimum byrokracie

Obce a mestá zo 7 krajov, avšak nie z mesta Košice, môžu o nenávratný finančný príspevok z programu WiFi pre Teba požiadať prostredníctvom centrálneho informačného systému IMTS. Ako demonštrovala na stretnutí s novinármi generálna riaditeľka Sekcie sprostredkovateľského orgánu informatizácie spoločnosti ÚPVII Erna Dohnáliková, vyplnenie žiadosti je používateľsky prívetivé a vychádza z antibyrokratickej zásady „jedenkrát a dosť“. Keď sa starosta obce so záujmom o príspevok prihlási do systému prostredníctvom svojho elektronického občianskeho preukazu, veľkú časť formulára systém automaticky naplní jeho archivovanými údajmi.

JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo