Odhad pre europarlament pred voľbami: Antisystémové strany budú treťou veľkou silou

Autor JF/EP apríl 2019 -
V EP budú 4 bloky: ľavicový, liberálny, kresťanskodemokratický a nacionalistický. V EP budú 4 bloky: ľavicový, liberálny, kresťanskodemokratický a nacionalistický.

Podľa poslednej predvolebnej oficiálnej projekcie bude v súčte väčšina patriť pravému spektru kresťanských demokratov, konzervatívcov a antisystémových národovcov, tretinu kresiel obsadia ľavica a zelení.

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v budúcom pléne EP, ktorá je založená na vnútroštátnych prieskumoch. Tie uskutočnili a zverejnenili v 28 členských štátoch pred 15. aprílom 2019. Údaje zozbierala spoločnosť Kantar Public a z väčšej časti vychádzajú zo samostatných prieskumov z 21 členských štátov, ktoré sa týkajú priamo volieb do EP.

Výsledky jednotlivých strán sú premietané do výsledkov existujúcich politických skupín – poslaneckých klubov v EP – za predpokladu, že daná vnútroštátna strana je pridružená k niektorej z nich. Nové strany a hnutia, ktoré zatiaľ nedeklarovali príslušnosť k nijakému európskemu bloku, sú v kategórii „iný‟ (other).

Projekcia rozloženia síl – apríl 2019

graf EP detailyPozn.: Vonkajší polkruh ukazuje súčasný stav, vnútro je nová projekcia. Poslanci za strany bez príslušnosti k frakcii (other) sú v grafe rovnomerne rozdelení medzi pravú a ľavú časť (sivá farba).

Frakcie v Európskom parlamente

Poslanci sa v 751-člennom pléne zoskupujú podľa politickej príslušnosti, bez ohľadu na národnú príslušnosť. Na princípe tohto zoskupovania poslancov sa v EP vytvárajú základné politické skupiny – frakcie. Súčasný parlament pozostáva z ôsmich politických skupín/frakcií a z nezaradených poslancov. Aktuálne rozdelenie do politických skupín a ich početná sila vyzerá takto:

  • EPP-ED (EĽS): Skupina Európskej ľudovej strany / kresťanských demokratov (vrátane Fideszu, ktorý má pozastavené členstvo) – 217 poslancov
  • S&D: Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (zo Slovenska Smer-SD) – 186 poslancov
  • ECR: Európski konzervatívci a Reformisti (napríklad aj britskí konzervatívci a poľské PiS, zo Slovenska SaS a OĽaNO) – 76 poslancov
  • ALDE: Skupina Aliancie liberálov a demokratov za Európu (české ANO) – 68 poslancov
  • GUE/NGL: Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice/ Severská zelená ľavica – 52 poslancov
  • Zelení/EFA: Skupina zelených / Európska slobodná aliancia – 52 poslancov
  • EFDD: Európa slobody a priamej demokracie (napr. AfD, talianske M5S) – 41 poslancov
  • ENF: Skupina Európa národov a slobody (napr. Le Penovej RN, talianska Liga, FPÖ ) – 37 poslancov
  • Nezaradení poslanci – 21

Pozn.: Slovenské politické strany ĽSNS, Sme Rodina, PS-Spolu a SNS, ktoré majú šancu dostať sa do EP, sú zatiaľ bez príslušnosti k frakcii (v grafe sú teda v kategórii „iný“).

Údaje boli oproti predchádzajúcej projekcii z 29. marca aktualizované tak, aby zahŕňali aj dáta zo Spojeného kráľovstva, keďže podľa nového scenára sa na voľbách do EP zúčastnia aj britskí občania. Voľby sa uskutočnia v dňoch 23. – 26. mája 2019.

JF/EP

 

Eurovoľby v krajinách V4 – očakávané výsledky frakcií

Počty zvolených poslancov do jednotlivých frakcií v r. 2019

skczhu pl

Zdroj: European Elections 2019: Report on the developments in the political landscape. Kantar Public, 18. apríla 2019

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo