Simulované študentské voľby: U gymnazistov vyhráva Progresívne Slovensko, u priemyslovkárov Kotleba

Autor TS máj 2019 -

Občianske združenie Pre stredoškolákov organizovalo na stredných školách simulované voľby do Európskeho parlamentu, ktoré kopírovali reálne postupy podľa zákona, s aktuálnymi stranami a kandidátmi na poslancov.

V rámci Študentských volieb do EP si študenti stredných škôl a gymnázií starší ako pätnásť rokov a čiastočne aj študenti vysokých škôl mohli vyskúšať, ako prebiehajú voľby na európskej úrovni, volenie samotné, zasadanie vo volebnej komisii alebo organizáciu volieb. Študentské voľby, ktoré simulovali voľby do Európskeho parlamentu, prebehli postupne od 2. do 7. mája 2019 na vopred zaregistrovaných školách po celom Slovensku.

Do simulovaných študentských volieb do Európskeho parlamentu sa zapojilo 204 stredných škôl a 2 vysoké školy. Doručených bolo 101 platných zápisníc. Táto aktivita mala dosah na takmer 70-tisíc študentov, pričom zo spracovaných zápisníc malo možnosť voliť takmer 26- tisíc oprávnených voličov.

Účasť na týchto simulovaných voľbách na prihlásených stredných školách dosiahla 40,62 %, spracovaných bolo 10 010 hlasov. A výsledky? Päťpercentné kvórum do Európskeho parlamentu prekročilo sedem subjektov – Kotleba-ĽSNS, Progresívne Slovensko / Spolu-občianska demokracia, OĽaNO, Sme rodina, SaS, Smer-SD a Priama demokracia. 

 studentske volby 1

Kto by prešiel u tínedžerov

Podľa postupu, ktorý rešpektoval Zákon o podmienkach výkonu volebného práva č. 180/2014, by získali mandát poslanca EP títo kandidáti a kandidátky:

Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko:

  1. Milan Mazurek
  2. Marek Kotleba
  3. Milan Uhrík

Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia:

  1. Michal Šimečka
  2. Dominik Hatiar
  3. Lucia Kleštincová

Obyčajní a nezávislé osobnosti:

  1. Igor Matovič
  2. Michal Šipoš

Sme rodina – Boris Kollár:

  1. Eva Hudecová
  2. Petra Krištúfková

Sloboda a solidarita:

  1. Lucia Ďuriš Nicholsonová

Smer – sociálna demokracia:

  1. Monika Beňová

Priama demokracia:

  1. Ibrahim Maiga

Čo vplýva na rozhodovanie študentov

Medzi jednotlivými regiónmi, zriaďovateľmi alebo druhmi vzdelávania sa nezistili rozdiely v účasti študentov. Vplývali na ňu teda iné faktory, ako napr. podpora vedenia, uznanie učiteľov, propagácia na škole alebo spôsob organizácie študentských volieb. Volebné preferencie sa výrazne líšia, a to tak, že stredné odborné školy a inak špecializované školy inklinovali k strane Kotleba – ĽSNS a gymnazisti ku koalícii Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia.

Preferencie žiakov gymnázií a odborných škôl

gymnáziáodborné š

Dá sa predpokladať, že nezanedbateľným faktorom pri výbere kandidáta bola aj rozpoznateľnosť kandidáta/kandidátky a ich mena. To dokazuje relatívne veľký počet preferenčných hlasov, ktoré dostal Ibrahim Maiga, aj napriek zanedbateľnej predvolebnej kampani.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil výsledky simulovaných študentských volieb do EP, môžu byť slabé znalosti o tom, čo EÚ robí a ako funguje. Umiestnenie dvoch protipólnych strán na dvoch predných priečkach v počte hlasov pre stranu naznačuje protichodné nálady medzi mladými ľuďmi.

Simulované voľby pre študentov – už štvrté

V školskom roku 2018/2019 organizácia Pre stredoškolákov zorganizovala už štvoro simulovaných Študentských volieb, a to simulované komunálne voľby, dvojkolové simulované voľby prezidenta SR a teraz simulované voľby do Európskeho parlamentu. Priemerná účasť vo všetkých týchto voľbách prevýšila účasť v zodpovedajúcich reálnych voľbách.

Celkovo sa na simulovaných študentských voľbách (ŠV) v tomto školskom roku zúčastnilo 224 stredných škôl zo všetkých krajov Slovenska, čím sú ŠV najväčším projektom tohto druhu na Slovensku. Okrem samotných volieb organizačný tím usporiadal tematické workshopy. Ich cieľom bolo edukovanie študentov o demokracii, voľbách, kompetenciách toho-ktorého voleného mandátu aj o kritickom výbere kandidáta.

Študentské voľby deklarujú, že sú nestranný projekt organizovaný študentmi pre študentov. Cieľom je viesť dialóg o politickom dianí a vychovať informovaných, kriticky zmýšľajúcich mladých občanov, ktorým budúcnosť ich krajiny nie je ľahostajná.

OZ Pre stredoškolákov vzniklo v roku 2012 na Gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave; dnes ho tvoria študenti zo škôl po celom Slovensku. Zbiera ponuky a informácie o eventoch či štipendiách a zhromažďuje ich na vlastnej platforme a organizuje aj vlastné podujatia.

TS

 

Výsledky študentských volieb podľa regiónov

BSKostatné kraje

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo